Co nového v Synology DSM 6.2?

Kromě cloudových služeb C2 Cloud a Disaster Recovery, o kterých jsme již psali, Synology nedávno uvolnila i novou verzi svého operačního systému pro datová úložiště, prozatím ve zkušební verzi DSM 6.2 Beta, která přináší několik novinek.
Začneme samotným DSM (DiskStation Manager) a hlavními moduly. Jedním z nejpoužívanějších je samozřejmě Správce úložiště (Storage Manager). Ten dostal novou záložku – Fond úložiště (Storage Pool), který nahrazuje RAID a diskové svazky (RAID Group/Disk Group), které byly z hlediska správy diskového prostoru pro méně zkušené uživatele nepřehledné. Uživatel tak nyní dostává na jedné obrazovce kompletní přehled o discích, jejich stavu a zdraví, a možnost úprav základního nastavení – jako scrubbing RAID. Správce úložiště také nyní umožňuje vzdálenou deaktivaci disků. K dispozici jsou i logy disků nebo možnost nastavení měsíčních plánů S.M.A.R.T: kontroly všech disků – test proběhne automaticky i na discích, které byly přidány, ale nebyly (třeba opomenutím) do jiných testů zahrnuty.

Úpravy se dočkal iSCSI Manager, který má nový typ jednotky LUN s vylepšenou technologií pořizování snímků založenou na souborovém systému Btrfs. Pořízení snímku nyní zabere sekundy bez ohledu na velikost LUN. Vylepšení se dočkalo i SHA – Synology High Availability (o SHA jsme psali zde), v jehož prostředí dokážete nyní nastavit celý proces, jak říká výrobce, do 10 minut. V praxi to trvá o něco déle, ale i tak si člověk, který tuto službu konfiguruje poprvé, dokáže s celým nastavením poradit do 30 minut, včetně času, který obvykle prováhá přemýšlením a ověřováním, že postupuje správně. Pro zkušené uživatele by změna nebyla snad ani potřeba, ale pro segment SMB, kde IT často spravuje nadšenec z řad zaměstnanců, jde o příjemné zjednodušení celého procesu, včetně zjednodušení přehledu aktivity primárného a sekundárního serveru.

V podobě nástroje Security Advisor je k dispozici inteligentní analýza hlídající neobvyklé aktivity. Security Advisor nejprve provede na základě způsobu využívání (domácnost nebo firma) kontrolu sítě a nastavení a upozorní na případné problémy. V běžném provozu následně v případě podezření informuje správce o pokusech o přihlášení z neobvyklých lokací apod. a doplní informace o potencionálních opatřeních, možných změnách v konfiguraci NASu či právech uživatele. K dispozici je i měsíční bezpečnostní přehled. Pokud potřebujete, TLS/SSL umožňuje i nastavení vlastního profilu připojení pro jednotlivé síťové služby.

Z hlediska běžných uživatelů budou nejzajímavější aplikace Chat a Kalendář, které patří mezi balíčky, které najdete v DSM již nyní. Chat je desktopová aplikace pro Windows, MacOS i Linux, která po aktuálních vylepšeních kromě chatování nabízí i funkce jako jsou ankety, roboti, komunikaci ve vláknech a integrace videokonferencí třetích stran. Kalendář nyní umožňuje připojovat k událostem soubory.

Dalším zajímavým balíčkem je Drive, který pro uživatele vytvoří diskový prostor, který se chová podobně jako Google Disk nebo Dropbox. Zajímavou možností určitě je, že při přidání souborů na síťové úložiště si můžete zvolit, zda soubory pouze zkopírovat nebo zda se mají z vašeho počítače odstranit. Velkou výhodou je existence mobilních aplikací jak pro Android tak iOS, které umožňují plnohodnotně Drive využívat a ovládat i z mobilního zařízení.

Určitou nadstavbou Drive jsou Moments. Služba, která umožňuje vytvářet, procházet a sdílet alba, fotografie i videa. K dispozici je opět mobilní aplikace, ze které můžete přímo do Moments ukládat pořízené fotografie nebo videa. Moments mají pokročilou videoanalýzu, takže jsou schopny fotografie roztřídit i podle obličejů osob na snímcích nebo podle míst.

DSM 6.2 tak tradičně nabídne několik zajímavých balíčků, které osloví samotné uživatele, ale které budou pravděpodobně k dispozici i pro současnou verzi 6.1. Hlavní důvod instalovat DSM 6.2 mají nyní správci systémů, kterým zjednodušuje správu disků, tvorbu zálohovacích plánů a především SHA. Zároveň o několi procent se tradičně zlepší celkový výkon systému a některé funkce jsou od DSM 6.2 k dispozici i pro úložiště postavená na ARM procesorech.

Pokud se chcete s DSM 6.2 seznámit podrobněji, k dispozici je virtualizované prostředí v demu na webu https://www.synology.com/en-uk/dsm/live_demo

Exit mobile version