Co transformovat dál aneb Pod svícnem může být tma

Digitální transformace je podniků je přinejmenším po technické stránce řízena oddělením IT. Stejně tak ale IT oddělení musí transformovat (automatizovat) své vlastní procesy. Zatímco dříve představovaly IT oddělení v podnicích futuristický svět s moderními technologiemi, zatímco jinde lidé pracovali málem v době kamenné, nyní se situace mnohdy obrátila. Alespoň to tvrdí Richard Pastore a Scott Holland z Hackett Group v komentáři studie Envisioning World-Class Digital IT.
Jinak řečeno, nejvyšší vedení firem např. realizovalo transformační projekty v rámci oddělení financí, lidských zdrojů a nákupu, samotné procesy v IT oddělení a způsob práce jejich lidí ale technologicky zaostává. To znamená, že zde stále funguje hodně ruční práce, nutností je údržba izolovaných systémů a informačních sil, nedaří se snižování složitosti ani automatizace podpory uživatelů. Rozdíl mezi průměrných a výborně fungujícím IT oddělením nemusí být nutně příliš viditelný, ale projevuje se (alespoň dle výše uvedené studie) na finanční výkonnosti velmi výrazně – podle míry automatizace lze na podpoře aplikací, infrastruktury (přepočteno na zaměstnance) i samotných uživatelů poměrně snadno ušetřit mezi 25-50 % nákladů. Kromě automatizace se zvlášť zdůrazňuje i snižování složitosti – co nejméně databází nebo různých komplexních systémů typu ERP.

Každopádně je nyní čas, aby robotická automatizace procesů byla ve větší míře nasazována i pro samotný provoz IT oddělení, např. pro samotný provoz infrastruktury, podpora uživatelů a řízení zabezpečení. Studie připouští, že to ani tak není záležitostí plánování nebo experimentování, protože snaží se všichni – ale některým to prostě moc nejde. Jednoduché věci, jako je vytipování zbytečných systémů a redundancí už má za sebou řada podniků. Nyní začínají být ve výhodně ti, kdo jsou dál v migraci do cloudu. Konkrétně se ukazuje přínos nejstaršího cloudového režimu SaaS, a to ne kvůli samotným cenám, ale protože se při něm nejvíc uvolní ruce – poskytovatel cloudu toho přebírá více než v případech PaaS a IaaS. Tradiční systém s aktualizací systémů a jejich laděním/přizpůsobováním i optimalizací infrastruktury je již nepraktický.

Jednoduchost a efektivita znamená i méně IT projektů. Ti úspěšnější realizují v průměru realizují opět až o polovinu méně projektů, ale mohou se pak pustit do těch, které přinesou vysokou hodnotu a navíc je dokáží provést rychle, spíš dodržet termíny, náklady i původní specifikaci. Agilní vývoj a využívání iteračních metod vývoje umožňuje realizovat i velké projekty často v řádu tří měsíců. Tato IT oddělení dokáží komunikovat i se zbytkem firmy a řídit poptávku/požadavky, takže po nich zbytečné nebo problematické projekty vedení ani tak často nechce. Studie navíc tvrdí, že příslušné rozdíly se netýkají jen globálních společností s obrovskými odděleními IT, ale prakticky všech firem, které nějaké IT oddělení mají.

Exit mobile version