Co ukázal veletrh RaPO 2022?

Veletrh Reklama Polygraf Obaly 2022 přinesl atraktivní expozice, vysokou návštěvnost a doprovodný program pro profesionály z oblasti reklamy a komunikace.  Tradiční odborná akce se v Letňanech naposledy konala v roce 2019. Po tříleté pauze prezentovala největší hráče na českém trhu i vystavovatele ze zahraničí.

Canon

Hlavním lákadlem v expozici Canonu byla roll-to-roll tiskárna Canon Colorado 1650 využívající patentovanou inkoustovou technologii UVgel. Ta je navržena pro maximální univerzálnost s využitím zvýšené „roztažnosti“ každé vytvrzené kapičky inkoustu. Výstupy z tiskárny lze rychle ohýbat a skládat pro aplikaci soft signage dekorací, aniž by hrozilo nebezpečí popraskání tisku. Je proto opravdovou konkurenční výhodou pro poskytovatele tiskových služeb, jejichž produkci dominují plakáty, outdoorová a indoorová reklama včetně podlahové grafiky, maloobchodní dekorace či tapety. Právě na pěti tapetových projektech Canon technologii digitálního tisku demonstroval.

Flatbed tiskárny na veletrhu zastoupil model Canon Arizona 1380 GT, vhodný pro výrobce reklamní grafiky a cedulí se středním objemem produkce. V tiskárnách řady Canon Arizona 1300 je využitá technologie vytvrzování výtisků diodami LED, jež poskytovatelům tiskových služeb nabízí možnost použít mnohem širší škálu aplikací na téměř jakákoliv desková nebo ohebná média a také možnost pracovat s náročnými médii, jako jsou plátno, dřevo, dlaždice či sklo. Toto řešení doplnil vyřezávací plotter Kongsberg X 24, který nabízí širokou škálu řezacích aplikací, ať už se zaměřují na 2D nebo 3D, obaly, reklamní značení nebo displeje.

Pro firmy nabízející profesionální tiskové služby, ale také fotografy, přivezl Canon jedenáctibarevný modelem imagePROGRAF GP-4000, první velkoformátovou tiskárnou s fluorescenčním inkoustem na světě. Nabízí univerzální možnosti profesionálního dokončení a pokročilé příslušenství, včetně sedlového finišeru a čelního ořezu brožur.

Epson

Jedním z hlavních lákadel společnosti Epson byla velkoformátová plochá UV tiskárna SureColor SC-V7000, která nabízí možnost tisku na širokou škálu materiálů a hodí se pro tisk cedulí a poutačů, reklamních polepů výloh, vývěsních tabulí, produktových obalů či k potisku propagačních a dekorativních výrobků. Návštěvníci si model mohli prohlédnout u stánku společností Igepa a AWC Morava.

Pro ty, které zajímala kreativní tvorba, ať už šlo o signmaking, grafiku nebo dekorace, byla u partnerů AWC Morava a TEPEDE vystavena tiskárna Epson SureColor SC-S80610L. U stánků AWC Morava a NANOTEC byla k vidění také například tiskárna pro přímý potisk textilu SureColor SC-F3000. Kromě zmíněných zařízení společnost Epson dále představila modely SC-F2100, SC-R5010 a SC-9400H.

Epson předvedl také novinku v oblasti tisku barevných etiket, tiskárnu Epson ColorWorks C4000e. Jednalo se o vůbec první představení tohoto modelu na českém trhu. Zařízení je určené pro menší objem tisku.

OKI

Portfolio zařízení pro malonákladový digitální tisk, od produkce etiket, štítků a obálek, přes tisk bílé barvy či průhledný lesk až po nejmenší výkonnou A4 barevnou tiskárnu na světě, představila na veletrhu značka OKI.

OKI Pro1050 přináší díky barevnému tisku, a navíc s bílým tonerem (W+CMYK) nové možnosti při návrhu štítků. Doplňkovou bílou barvu lze kreativně využít například při tisku na průhledná, barevná či tmavá média. Podporována je široká škála povrchů, od texturovaných papírů až po syntetické materiály s bílým, čirým, neprůhledným nebo barevným pozadím.

Pro grafický tisk ve formátu A3+ je určen model OKI Pro9542, který pracuje v kompletní škále barev CMYK plus zářivé bílé. Tiskárna je ideální pro grafický tisk a malovýrobu, jelikož využívá výhod další barvy a přináší novou úroveň díky podtisku bílé barvy při jednom průchodu. Ve variantě „E“ je tiskárna rozšířena o zařízení pro tisk obálek v malých sériích.

Kompaktní A3 tiskárna OKI Pro8432WT umožňuje tisk s použitím bílého toneru (CMYW). Tisk s bílým tonerem je vhodný pro potisk transferových médií a hodí se tak pro potisk textilií a triček již od jednoho kusu. Barevná LED tiskárna OKI C650 je nejmenší barevný vysoce výkonný A4 model na světě, vhodný pro omezené prostory. Malé provedení vyžaduje jen minimální prostor, robustnost zvyšuje konstrukce s téměř polovičním podílem kovu.

Exit mobile version