CorelDraw Graphic Suite 2021 – tři nové důvody proč ji koupit

Pokud patříte mezi lidi, kteří se živí vizuální komunikací nebo hledáte profesionální grafický software, který zvládne relativně rychle i začátečník, nová verze stálice v oblasti počítačové grafiky CorelDraw Graphics Suite 2021 je tu pro vás. Jaká zajímavá vylepšení přináší?

Ač patřím mezi uživatele produktů Adobe, tedy Photoshopu, Illustratoru apod., již minulá CorelDraw Graphic Suite mě svými funkcemi oslovila. Nebudu samozřejmě tvrdit, že jsem vynikající grafik, ale při práci na řadě projektů potřebuji využít některé pokročilé funkce. Samozřejmě je zde tradiční rada – svěřte to profesionálům, ale někdy není čas, nejsou po ruce, nebo se to prostě nevyplatí třeba proto, že už vás nebaví se s grafikem dohadovat, jestli místo tečky, kterou tam chce klient by byl lepší čtvereček. Ano byl, ale ta tečka tam prostě být musí.
Navíc s rozmachem sociálních sítí stále roste počet uživatelů, kteří řeší propagaci vlastními silami – a tím nemyslím příspěvky na facebooku @LidovaReklamniTvorivost, ale různé influencery, markeťáky malých firem, správce sociálních sítí nebo solitéry tvořící weby od návrhu po kódování apod., kteří již nevystačí s nástroji typu essentials.

Popis veškerých novinek verze 2021 najdete zde, já se ale zastavím u několika, které jsem si rychle oblíbil.

Mým jasným favoritem je Flexibilní návrhářská plocha se zobrazením více stránek, kde můžete v rámci jedné plochy zobrazit všechny prvky a stránky (rozměry). Ty můžete nejenom libovolně editovat, ale prvky kopírovat nebo přesouvat mezi jednotlivými vizuály. Ano, v grafickách programech to jde dosáhnout nastavením plochy, ale to přece jenom chvilku zabere – tady to zvládne začátečník jedním klinutím. Koncept práce na jedné ploše pak hodně připomíná styl práce s WYSIWYG editorem, kdy v „jenom něco taháte a posunujete a ono se vám to mění před očima. Hodně, ale hodně to oceníte, když máte několik prvků opakujících se v různých velikostech a barevnostech napříč různými vizuály – ať již jde přizpůsobení různým formátům sociálních sítí nebo o výměnu prvků v kombinaci s různým pozadím.
Plocha také umožňuje nejen exportovat výsledné práce do několika formátů najednou, ale dovoluje také uložit použité prvky samostatně. Pokud při tvorbě točíte dokola stále pár stejných základních motivů, jde tvorba různých kombinací pouhým přesouváním prvků rychle od ruky.

Druhá novinka, kterou mám u verze 2021 rád, je nahrazování barev, které se skrývá pod Photo-Paintem. A to je s tímto nástrojem hodně snadné. Nejde ani tak o technologie a možnosti, ale o uživatelské rozhraní, které práci hodně ulehčuje. Zatímco u Photoshopu, pokud s ním nepracujete pravidelně, se pomalu bojíte na něco kliknout, co to udělá, corelovské rozhraní i začátečníkům tak nějak dodává jistotu, že se vše podaří. V podstatě skoro uživatele vyzívá, ať někam klikne, vybere si barvu a ono to dopadne. Ono se řekne, taková blbost – ale Corel je prostě na začátečníky hodný. S konkurenčními produkty samozřejmě dosáhnete stejných výsledků, ale Corel se u toho netváří, že na to potřebujete roky studia.

Třetí novinkou je perspektivní kreslení, což je oříšek i pro zkušenějšího uživatele. Z mé strany jde o nejméně využívanou novinku, protože zřídka musím výrazně zasahovat právě do této oblasti. Na první pohled jde jasně o jednoduchý nástroj ulehčující perspektivní kresbu, a překvapivě tomu tak je i na druhý pohled. Musíte si jenom zvyknou na prostorové vnímání, kdy v perspektivě můžete pracovat s 1 až 3 úběžníky (sbíhání hloubky, šířky i výšky) a programu správně „naznačit“ jak má postupovat třeba u opakujících se prvků. Krásně je to na videu vidět v případě naznačení cihel.

Jednu novinku ale mají k dispozici pouze uživatelé s předplatným, tedy ti, kteří nekoupili jednorázově „krabici“. Tou je možnost poznámkování a týmové spolupráce, kdy aplikace CorelDRAW.app je k dispozici i pro Microsoft Teams.

Z mého pohledu představuje CorelDraw Graphic Suite 2021 pokračující obrození Corelu, kterí zahájil před několika lety a pro jeho uživatele naději, že i nadále půjde cestě expanze a hledání nových zákazníků, kdy o řadu z nich z důvodů zaostávání a nerozvíjení produktu upadal. Letité uživatele konkurenčních produktů Adobe ovšem i tak k masovému přechodu nemá čím přesvědčit, ale jeho rozhraní a především řada automatických režimů, filtrů a úprav musí oslovit nové uživatele, kteří potřebují výrazněji pracovat s grafikou, ale neživí je pouze grafické práce. Připočtěte k tomu, že obsahem Graphic Suite 2021 je i 7 000 klipartů, digitálních obrázků a šablon mobilních reklamních panelů, 1 000 digitálních fotografií s vysokým rozlišením, více než 1 000 písem TrueType a OpenType, 150 šablon a více než 600 přechodových, vektorových a rastrových výplní a máte na světe hodně zajímavý balíček. Zatímco před lety bych se Corelu ještě vysmál, s čím to jde na trh, aktuální verze 2021  pokrývá a dokáže oslovit třeba nemalou skupinu tvůrců digitálního obsahu, kterým poskytne jednoduše pochopitelné a ovladatelné nástroje pro rychlé rutinní práce i návrh předloh.

Exit mobile version