ČSÚ hodnotil firemní využití Cloudu, ERP a CRM v ČR. Máme co dohánět

Z šetření ČSÚ vyplývá, že v roce 2014 využívalo alespoň jednu ze služeb Cloud computingu 15 % podniků, které mají 10 a více zaměstnanců. Automatizované sdílení dat využívá 57,4 % podniků, z toho 27,7 % spoléhá na ERP aplikace a 19,1 % využívá CRM.

Cloud computing

Nejčastěji využívanou službou Cloud computingu je e-mail (12 % podniků), na druhém místě pak skladování souborů (6 % podniků). Dále je využíván kancelářský software (5,7 %), účetní aplikace (5,3 %) a uložení databází (5,2 %). Placené služby Cloud computingu je možné využívat buď na sdílených serverech poskytovatelů služeb (rozhodlo se pro ně 12 % podniků), nebo na serverech poskytovatelů služeb, které jsou vyhrazeny přímo pro konkrétní firmu (6 % podniků). „Lze konstatovat, že napříč velikostními kategoriemi podniků nezaznamenáváme ve využívání placených služeb Cloud computingu výrazné rozdíly,“ komentovala nový modul pravidelného výběrového šetření o využívání ICT v podnicích Eva Skarlandtová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. V rámci Evropské unie je Česká republika ve využívání cloudových služeb pod průměrem členských států EU (ten činí 19 % podniků). Nejlépe jsou na tom podniky ve Finsku (51 %), nejhůře v Rumunsku (5 %). Mezi nejčastější důvody odmítání Cloud computingu patří obavy o narušení bezpečnosti dat uložení v cloudu. O data se obává 47 % firem.

Automatizované sdílení dat, ERP a CRM

Mnoho podniků pro své fungování využívá více samostatných informačních systémů místo jednoho integrovaného. Automatizované sdílení informací o přijatých i zadaných objednávkách elektronickou cestou v rámci informačního systému podniku používalo v lednu 2014 celkem 57% podniků. Mezi velkými podniky (250 a více zaměstnanců) bylo takových 89 % a mezi malými (10-49 zaměstnanců) 52 %. Nejčastěji se jednalo o informace o přijatých objednávkách pro potřeby účetnictví včetně fakturačního a platebního systému (51 %), s odstupem pak pro informační systémy určené pro řízení skladových zásob (40 %), řízení produkce (33 %) a logistiku (33 %). V nejvyšší míře je automatizované sdílení informací o objednávkách využíváno v odvětvích Informační a komunikační činnosti (74 %), zpracovatelský průmysl (65 %), Obchod a opravy motorových vozidel (70 %) a Peněžnictví pojišťovnictví (56 %).

Softwarovou aplikaci ERP pro sdílení informací mezi různými funkčními oblastmi podniku používalo v lednu 2014 v České republice téměř 28 % podniků (nárůst o 7 % proti roku 2010). Srovnáme-li nasazení ERP podle velikosti podniku, pak nejmenší podíl najdeme ve firmách s 10-49 zaměstnanci – 19,5 % a největší u podniků s 250 a více zaměstnanci – 81,1 %.
CRM softwarovou aplikaci, která je určena pro správu a sdílení informací o zákaznících, v roce 2014 používalo 19 % podniků (proti roku 2010 nárůst o 4 %). Mezi malými podniky šlo o 14,7 %, mezi velkými firmami 41,9 %.

Webové stránky

Vlastní webové stránky mělo v lednu 2014 více než osm z deseti podniků, tj., dvojnásobek proti roku 2000. Třetina firem má svou webovou stránku i v jiném než českém jazyce, nejvíce velké podniky z oboru ubytování. Naopak nejmenší podíl cizojazyčných mutací mají malé firmy ve stavebnictví. Nejčastější službou podnikových webových stránek je prohlížení katalogů a ceníků nabízených výrobků a služeb; tuto možnost nabízelo 60 % podniků. Objednat či rezervovat nabízený produkt si mohl zákazník na 37 % webových stránek, na 7 % mohl také zaplatit. Na 40 % podnikových webových stránek je umožněno podání elektronické stížnosti.

Podniky a jejich vztah k veřejné správě

V průběhu roku 2013 použilo, alespoň jednou, internet ke komunikaci s veřejnou správou 96 % podniků. Velký nárůst byl zaznamenán u využití internetu k úplnému elektronickému podání, kdy v porovnání s rokem 2011 došlo v roce 2013 k nárůstu o 20 procentních bodů (z 59 % na 79 %). Služby e-govemmentu i elektronická podání přihlášek do výběrových řízení veřejné správy je doménou spíše velkých a středních podniků (tj. s 50-249 zaměstnanci): v roce 2013 podalo takovouto elektronickou přihlášku 30 % velkých, 28 % středních a 20 % malých podniků.

Nákup a prodej

Elektronický nákup v roce 2013 uskutečnilo 53 % podniků a činil 32 % celkových nákupů. Nejčastěji podniky nakupovaly prostřednictvím webových stránek (51 %), hodnota těchto nákupů však dosahovala pouze 10 % celkové hodnoty nákupů. Své zboží nebo služby v roce 2013 prodalo elektronickou cestou 27 % podniků, tržby z těchto prodejů tvořily 28 % celkových tržeb. Po Irsku jde o nejvyšší hodnotu ze všech zemí EU, průměr za členské státy EU byl 15 %. Přes webové stránky prodávalo v roce 2013 cca 21 % podniků a 14 % prostřednictvím elektronické výměny dat.

Poznámka: Pravidelné výběrové šetření o využívání ICT v podnicích porovnává údaje z ledna 2014 se srovnatelným obdobím v předchozích letech. Novější data nejsou k dispozici.

Exit mobile version