Čtrnáctá generace serverů PowerEdge a Azure Stack

Společnost Dell EMC uvedla už čtrnáctou generaci serverů Power Edge, která podle zprávy nemá být pouze něčím o něco výkonnějším. Co tato nová generace a její inovace obnášejí, a nejen na to, jsme se ptali Ondřeje Bačiny, Leadera Infrastructure Solutions Marketing pro střední a východní Evropu v Dell EMC.

Uvedli jste čtrnáctou generaci serverů PowerEdge. Dříve jste spíše uváděli jen technické parametry, teď má vaše oznámení zcela jiný charakter a spíše se týká výhledu do budoucnosti.

Vyplývá to ze samé podstaty celé nové řady našich serverů, protože Dell EMC touto řadou poprvé představuje platformu, která musí být v celém svém životním cyklu připravena na řadu dalších změn, a to i těch, které jsou ve výhledu. Tyto inovace směřují téměř do všech oblastí samotných serverů. Nejen to, týkají se i subsystémů storage, kde budou čím dál více vstupovat NVMe disky, což znamená Non-Volatile Memory (přes PCIe sběrnici), kde byl Dell průkopníkem v této oblasti už od dvanácté generace serverů, kde jsme pomohli stanovit nový standard pro PCIe Hot Plug konektor do 2,5“ rámečku na flash disky. Společně s klesající cenou a stoupajícím výkonem se tak stávají náhradou točivých disků. Tyto trendy velice dobře nahrávají SDS (Software Defined Storage) pro kterou je právě nová generace serverů velice dobře vybavena. Důkazem toho je i nové řešení bootování pro SDS s názvem BOSS (Boot Optimized Storage Solution), které přináší separátní RAID 1 z M.2 flashdisků.

Další oblastí podpory inovací čtrnácté generace serverů Dell EMC jsou i paměťové systémy s Non-Volatile DIMM, u kterých jsou data v nich uložené schopna přežít výpadek serveru. Tyto paměťové moduly budou dostupné ke konci tohoto roku (2017). Jsou vhodné zejména pro in-memory databáze, jako například SAP HANA a obdobné platformy zrovna tak, jako rozšíření SDS.

Je třeba nezapomenout také na spojení všeho dohromady, co zabezpečuje nové 25Gb/s rozhraní včetně ToR (Top of the Rack) switche S5100 Series pro propojení SDS. Software Defined jsou dnes i síťové prvky a Dell EMC je i v této oblasti průkopníkem díky #OpenNetworking na který jsou dnes připraveny nejen switche, ale i servery.

Ondřej Bačina, DellEMC

Dalšími dvěma velice důležitými oblastmi je vzdálená správa a zabezpečení. Díky obrovskému tlaku na zabezpečení serverů proti útokům jsme implementovali spousty funkcí pro jich ochranu. Namátkou například Lock Down Mode, kde dojde k uzamčení serveru proti změnám. Pro lepší management serverů jsme posílili i naše management nástroje jako iDRAC (Dell Remote Access Controller) a uvádíme kompletně předělaný software pro vzdálenou správu našich Infrastrukturních zařízení Open Manage Enterprise.

Začlenili jste do vašich nových serverů už také technologie od EMC?

To je dobrá otázka a odpověď na ni je, že ano. Už v počátku vývoje čtrnácté generace se stihlo na tuto skutečnost zareagovat. Vývojové týmy z EMC dostaly příležitost se vyjádřit, co by si v nových serverech přály vidět a výsledkem jsou jejich prvky softwarově defined storage (SDS), které zase vycházejí z požadavků původních vnitřních týmů Dellu, které se zabývají SDS, jakými jsou technologie ScaleIO nebo VXRail apod., ale i pro ostatní stejně orientované výrobce, pro které servery děláme, kterým je například Nutanix. Dobrou ukázkou této spolupráce je na Dell EMC World v květnu byla oznámená nová verze našeho ScaleIO.Next, založená právě na podpoře Non-Volatile Memory jak disků, tak DIMMů ze 14. generace serverů.

Ve spojení s EMC budeme mít v nabídce i tzv. ready-nody, připravené pro určité technologie, jako například pro clustery VMware vSAN, nebo ScaleIO ready-nody pro softwarově definovanou storage od Dell EMC, využívající i technologie jako je například již výše zmíněná BOSS, ale i Microsoft ready-node pro jejich Storage Spaces. Stejně tak připravujeme předpřipravené systémy pro SAP HANA, databáze Oracle, úlohy big data, open stack, HPC apod.

Jakou technologii byste vypíchnul nejvíce?

V oznámení nových PowerEdge pravděpodobně nezazněla technologie FPGA, což znamená Field Programmable Gate Array. Jde o budoucí konkurenci procesorů typu GPGPU (General Purpose Graphical Processing Unit) určenou pro náročné matematické výpočty, zejména maticově orientované. FPGA mají největší výhodu v jejich flexibilitě použití. I po dodávce zákazníkovi, se totiž dají přeprogramovat, takže celá karta se dá přetvořit pro jiné použití, jiný druh úloh, než pro jaký byla původně určena. Intel velmi chytře rozpoznal konkurenci od Nvidia, která mu začala ohrožovat jeho pozici na trhu. Proto koupil už koncem prosince 2015 společnost Altera, jež tyto procesory vyrábí. Vzhledem k tomu, že Intel díky celosvětovému pokrytí továrnami na všech kontinentech nemá problém s výrobou, může je brzy vyrábět ve velkém množství, a tím přiblížit tuto technologii širšímu spektru použití.

S příchodem těchto nových technologií se, ale objevují i nové problémy. Kvůli vysoké spotřebě GPGPU, a tím i jejich teplotě, jsme museli vyvinout nový druh chlazení; říkáme mu multi-vector cooling. Tato technologie je schopna řídit průtok vzduchu okolo každé karty separátně. Některé servery budeme dokonce dodávat i s možností vodního chlazení.

Mohl byste celou záležitost čtrnácté generace serverů od Dell EMC shrnout?

Čtrnáctá generace má u nás podtitulek „The Bedrock of Modern Datacenter“, což se dá přeložit jako „podkladová deska pro moderní datové centrum“. Má to pro nás dvě konotace.
První je, že pro zákazníka, který provozuje na serverové úrovni stále více úloh, je základem virtualizované datové centrum od serverů až po networking, tedy SDDC (Software Defined Datacenter).

Druhá je pak pro nás, že všechny appliance a řešení, které máme společně jako Dell EMC a běží, nebo budou běžet na platformě x86, budou také běžet na serverech PowerEdge 14. generace.

To ale není ohledně serverů všechno. Microsoft vydal zprávu, že Dell je jedním ze tří prvních certifikovaných výrobců serverů, které jsou připraveny jak pro nasazení on-premise u zákazníka, tak jsou schopny přímého napojení na Azure, jde o akci Microsoft Azure Stack

Je to tak. Konkrétně se toto řešení jmenuje DELL EMC Cloud for Microsoft Azure Stack. V zásadě má dvě verze. Prvním z nich je škálovatelný produkční systém.

Druhým je tzv. PoC (Proof of Concept), ve kterém si zákazníci mohou naše servery Dell EMC pro Azure Stack vyzkoušet ve svém prostředí a se svými aplikacemi, jejich propojení s cloudem Microsoft Azure, a posléze přistoupit k objednávce produkčního řešení. Produkční verze by měla přijít ve druhé polovině roku 2017. Verzi PoC lze objednat v zásadě dnes, a to i v České republice, kde máme už teď nejednoho vážného zákazníka, na kterých společně s Microsoftem pracujeme.

Takže zákazník, který potřebuje hybridní cloud, tj. vlastní servery u sebe „doma“ – on-premise, a s napojením na Azure jako takový, může počítat také s nabídkou od Dell EMC?

Přesně tak. Jednou z největších požadavků zákazníků Microsoftu na jeho cloud Azure bylo, že zákazníci si přáli větší flexibilitu a schopnost provozu také on-premise, přitom neztratit flexibilitu napojení do Azure, včetně celého ovládání a managementu. Naše řešení je ekvivalentní cloudu Azure, pouze je postaveno na lokálním hardwaru on-premise, tj. u zákazníka. Zkrátka a dobře hybridní cloud.

Exit mobile version