ČTÚ spouští proces aukce kmitočtů digitální dividendy, nový operátor se ale do ČR asi nepohrne

Od pondělního oznámení, o kterém jsme vás přímo z místa informovali na našem Twitteru, Český telekomunikační úřad postupně spouští proces výběrového řízení na kmitočty uvolněné úspěšným přechodem ČR na digitální televizní vysílání (kmitočty v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz). Samotná aukce zatím nezačala, jedním z důvodů je i to, že úřad nemá jejího realizátora.

Hlavní cíle výběrového řízení

„Hlavním cílem této aukce je v relativně krátké době zajistit občanům a podnikatelům špičkové služby mobilního broadbandu tzv. čtvrté generace,“ prohlašuje Pavel Dvořák, předseda Rady ČTÚ a upozorňuje: „Navrhované podmínky jsou nastaveny tak, aby v případě reálného zájmu umožnily vstup dalšího mobilního operátora“.

I cesta dlouhá tisíc mil začíná prvním nepatrným krokem

První reálný krok od samotného oznámení byl vlastně učiněn až včera, kdy došlo na stránkách úřadu k vyvěšení textu Vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů k zajištění veřejné komunikační sítě v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz
a jeho příloh k veřejné konzultaci.

Dokumentace mimo jiné obsahuje návrh rozvojových kritérií pro jednotlivá kmitočtová pásma, povinnou nabídku přístupu k síti pro účely národního roamingu a povinnou velkoobchodní nabídku služeb.

Úřad předpokládá, že nejvíce pozornosti přitáhne nastavení vhodné vyvolávací ceny kmitočtů, stanovení vstupních podmínek účasti v aukci a nastavení dostatečných bariér zabraňujících spekulativnímu nákupu kmitočtů, stejně jako nastavení rozvojových kritérií. V případě možného vstupu dalšího mobilního operátora pak především půjde o podmínky spojené s povinnou nabídkou přístupu k síti (národní roaming).

Co bude dál

Přehled všech bloků nabízeného spektra

Pro zahájení samotné aukce dává Zákon o elektronických komunikacích zhruba měsíční rezervu, podle slov ČTÚ ale vlastní vyhlášení výběrového řízení proběhne nejdříve v polovině června. Provedení aukce pak úřad předpokládá v průběhu čtvrtého čtvrtletí.

ČTÚ odhaduje, že očekávané jednorázové mimořádné příjmy státního rozpočtu z aukce se budou pohybovat v řádu jednotek miliard (při vyvolávacích cenách to vychází na 9,194 miliardy Kč, pokud se podaří prodat všechny nabízené bloky). Další finanční prostředky do státního rozpočtu přinesou následné roční poplatky za využívání rádiových kmitočtů po uvedení nových sítí do provozu (postupně až do výše 180–250 miliónů Kč ročně v závislosti na charakteru sítí).

Jak je naplánován celý proces výběrového řízení si můžete prohlédnout zde:

Pokud aukce půjde podle plánu, měly by být nové frekvence využitelné již v příštím roce, pokud k tomu připočteme pětiletou „dobu hájení“, tedy čas, který mají operátoři na výstavbu sítí, nejspíše se trochu načekáme, ostatně na to již je ale český zákazník zvyklí z budování 3G sítě.

Další operátor? Virtuální určitě ne a klasický nejspíše také těžko

Aktuální 3G pokrytí ČR jak jej vidí Amazon

Dlouho očekávané otevření sítí stávajících operátorů pro virtuální mobilní operátory formou velkoobchodní nabídky se podle ČTÚ ukázalo jako momentálně z pohledu zákona nereálné, takže takovou povinnost uloží pouze v rámci některých nových frekvencí. Co to znamená v praxi? Virtuální operátor se zde bude moci nejdříve objevit tak za 5 až 6 let a to ještě s handicapem.

A jak moc pravděpodobný je vstup dalšího fyzického operátora? Podle našeho názoru je pravděpodobnost za současných podmínek pro aukci kmitočtů mizivá.

Když odmyslíme vysoké náklady a povinnosti hypotetického operátora (systém sbírání „bonusových bodů v aukci“ a rozdílné podmínky pro jednotlivé bloky), jsou tu například ještě spectrum cap limity, tedy podle slov předsedy ČTÚ pojistky proti „křečkování pásma“. Kapitolou samu pro sebe pak představuje samotné rozdělení bloků.

Pokud se tedy například podíváme na atraktivní pásmo 800 MHz, máme zde k dispozici párové spektrum 2×30 MHz rozdělené do šesti 5 MHz bloků. O tomto pásmu se hovořilo jako o ideální platformě pro nasazení LTE. To by vyžadovalo souvislé bloky v párovém pásmu 2×10 MHz, což vychází tak akorát pro současné operátory. Pikantní ale je, že spectrum cap pro jednoho operátora v tomto pásmu představuje pouze 15 MHz, předpokládá se zde tedy již dopředu nějaká zákulisní alianční hra mezi operátory, nebo jde jen o nedomyšlený krok ČTÚ?

Uvidíme zřejmě později, zatím, jak jsme se dozvěděli na pondělní tiskové konferenci, není ani pořádně jasné, kdo bude poměrně náročnou souběžnou vícekolovou aukci realizovat. Sám Dvořák se zmínil o možnosti, že si to nejhorším vezme na triko přímo jeho úřad, v takovém případě by mohlo být ještě poměrně veselo.

Exit mobile version