Czech IoT Summer Jam 2016 u ČRa

České Radiokomunikace představily ve spolupráci s partnery Intel, EY, Develict a Eset první výsledky projektu soutěže Czech IoT Summer Jam 2016. Soutěž představil Petr Németh, specialista pro analýzu trhu v ČRa. Do konce srpna 2016 se už přihlásilo 33 soutěžících, týmů i jednotlivců. Patří mezi ně startupy, korporace i studentské týmy. Soutěž je otevřena do 31. 10. 2016.

Petr Németh, specialista pro analýzu trhu v ČRa

Pro koho je soutěž

Soutěž Czech IoT Summer Jam 2016 je určena pro vývojáře softwaru se zájmem o internet věcí, kterým ČRa poskytují unikátní možnost práce s živými daty ze skutečných senzorů IoT, REST API pro přístup k datům a podrobnou dokumentaci pro vývojáře SDK. K 24. 8. 2016 bylo zaznamenáno 300 000 registrů API a 100 000 databázových záznamů.

Doporučte lokality pro čidla

Zatím je zapojeno zhruba 50 čidel, a sice v bylinkářství Personal Green, služebních vozidel ČRa, v technologické místnosti ČRa a jedno zkušební také v soukromém bytu v Praze. Další lokality může veřejnost doporučovat prostřednictvím #pripojme na Twitteru společnosti Intel (https://twitter.com/IntelCZandSK). Další vzorky čidel představil Zdeněk Lokaj, výkonný ředitel společnosti Develict.

Schéma zapojení sítě LoRa

Jak dál ČRa a IoT?

České Radiokomunikace dále připravují IoT Technology Hub, hardwarové Hackathony a showroom, který bude přístupný v areálu televizní věže v Praze na Žižkově.
IoT je sice „sexy“ téma, avšak, vzhledem k tomu, že ani podle konzultační firmy EY o IoT až 95 % lidí vůbec nic neví (třebaže nosí chytré hodinky („wearables“), nebo si dokonce z mobilu něco zapíná doma na dálku, případně sleduje záznam z kamery, je příkladů užití (use-cases) zatím velmi málo. Podle EY jde například o sledování železničních vagónů zejména pro prediktivní údržbu, smart metering (odečty spotřeby vody, plynu, elektřiny), kouřové detektory, monitoring parkovacích míst, systémy podpory domácí péče, elektronická plomba a autonomní zabezpečovací jednotky.

Vzhledem k tomu, že technologické firmy, ČRa nevyjímaje, žijí ve vlastní „sociální bublině“ a use-cases hledají prostřednictvím potenciálních zákazníků, jsou schopny dobrý nápad podpořit, rozvíjet, i zafinancovat. ČRa proto vítají studenty a mladou generaci pro její velkou představivost a start-upy, protože v těchto případech zase jde o dynamicky se rozvíjející společnosti s velkým potenciálem.

Petr Ulvr, Intel Business Development Manager

Intel jako partner IoT

Petr Ulvr, Intel Business Development Manager potvrdil zájem Intelu o IoT: „Intel má několik definovaných priorit a IoT je jednou z nich, navíc navazuje na ostatní, a sice datacentra a klientská zařízení (PC). Stejně tak jako nejrůznější chytré věci nebo zařízení připojené na internet i počítače jsou dnes pro Intel součástí IoT a lze z nich sbírat spoustu cenných dat.“

Mezi oblasti kde Intel vidí příležitosti, jsou průmysl, výroba, výroba a distribuce energií, retail, smart home, smart buildings, transport a automobilový průmysl, zdravotnictví, veřejný sektor a video.

„Platformou Intelu pro IoT jsou stavební bloky pro bezpečnost a inteligentní zpracování, máme novou řadu procesorů, součástkovou základnu pro gatewaye a Intel Security. Data z IoT je totiž zapotřebí bezpečně přenést a zpracovat v datových centrech, jde v podstatě o big data.

Vzorky čidel od firmy Develict

Petr Németh z ČRa k tomu dodal: „Zatím je zapojeno zhruba 50 čidel. Až jich bude 10 milionů, budeme muset navýšit kapacitu našich (ČRa) datových center.“ Tento údaj není nikterak nadnesený, protože podle jedné z analýz IoT má být hustota čidel zhruba 100 000 na kilometr čtvereční. Samozřejmě že v obydlených místech, ale například fotopasti v přírodě už jsou také věcí IoT.

Zranitelnost IoT

Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti Eset, potvrdil slova Petra Ulvra z Intelu: „IoT je na jednu stranu velmi zajímavý fenomén, na druhou stranu je také zranitelný. V podstatě zde existuje už delší dobu a některá napadení známe, například převzetí řízení automobilu (http://www.itbiz.cz/clanky/bezpecnostni-prehled-od-volantu-po-trezor), nebo ransomware, který zablokoval chytrou televizi s Androidem. Eset je samozřejmě připraven poskytnout ochranu.“ K tomu dodal Petr Németh, že všechna data v systému LoRa jsou šifrována AES 128.

Exit mobile version