Czech IoT Summit 2017 s Českými Radiokomunikacemi

Internet věcí (IoT) je sice stále ještě „technology driven“, nikoliv „user driven“ protože „use cases“ zatím není velký počet, avšak bod zlomu se začíná blížit, jak ukázal Czech IoT Summit 2017, který uspořádaly České Radiokomunikace. Nehodlají „sahat“ na koncové zákazníky (B2C), za cíl si kladou poskytovat partnerům konektivitu a cloud (B2B), kteří se o ně se svým řešením postarají.
V úvodní prezentaci sdělil Martin Gebauer, generální ředitel ČRa: „Náš cloud je technologicky neutrální, umožníme sbírat data nejen ze systému LoRa (na který mají ČRa licenci, pozn. red.), ale i z jakéhokoliv jiného. Také zajišťujeme bezpečnost dat, věnujeme se jí ve velkém detailu. Základem naší nabídky je konektivita a cloud.“ Martin Gebauer dále zdůraznil, že ČRa připravují i partnerská spojení. Tam, kde LoRa zatím nemá pokrytí, operativně jej s partnery doplní.

Martin Gebauer, generální ředitel ČRa

Chytrá řešení ČRa pro byznys
ČRa se zároveň stávají součástí vyššího ekosystému, aby uspěly s přenosovým systémem LoRa proti NB GSM apod., proto otevírají i partnerství v zahraničí. ČRa sice ve svém hodnotovém řetězci mají konektivitu a cloud, avšak nebudou se bránit nabídce konkrétního řešení pro daný obchodní případ.

LoRa a IoT
V prezentaci společnosti Semtech, která systém LoRa vyvinula a zprovoznila první vysílač v roce 2013 zazněly důvody, proč volit tento systém: dobrá lokace bez dopadu na napájení čidel, a tím výdrž baterií, obousměrný provoz, globální standard LoRaWAN a bezpečnost. První veřejný operátor systému LoRa v Evropě začal pracovat v roce 2014, dnes má LoRa Alliance více než 400 členů a jejich počet stále roste.

Internet věcí má před sebou velký potenciál s obrovským počtem instalovaných čidel s odhadem jednotlivých společností – 28 miliard (Ericsson), 21 miliard (Gartner), 28 miliard (IDC), 31 miliard (IHS).

Důvěra v IoT u ČRa
Miloš Mastník, obchodní ředitel ČRa, zdůvodnil předpoklady úspěchu IoT: „Nejdůležitější předpoklad, aby se něco prodávalo, je důvěra v produkt a důvěra našeho týmu v IoT, a ta je obrovská. IoT dnes funguje pro našeho obchodníka jako otevírač dveří. Už dnes máme řadu funkčních komerčních projektů.“

Také Miloš Mastník zdůraznil, že ČRa se hodlají orientovat výhradně na B2B segment: „V současné době máme k dispozici řešení end-to-end, avšak v budoucnosti se hodláme zaměřovat pouze na doručení zpráv. Naše společnost ČRa je totiž zaměřena na B2B, nikdy nebudeme poskytovat B2C domácnostem. Na to chceme mít partnery, kterým poskytneme platformu.

Miloš Mastník, obchodní ředitel ČRa

Proč LoRa?
Miloš Mastník pak zdůvodnil volbu ČRa na systém LoRa. Umožňuje přenos na velké vzdálenosti (desítky kilometrů), má nízkou energetickou náročnost (řádově roky provozu na baterie), umožňuje obousměrnou komunikaci včetně výměny firmwaru (až do 10 kb/s), dohledový systém a monitoring, lokalizaci ze sítě, komunikovat může za pohybu a přenos je zabezpečený i díky vlastní infrastruktuře umístěné v ČR. Vysoká kapacita sítě ČRa umožňuje připojení velkého počtu zařízení a služba LoRa kromě toho nevyžaduje připojení k internetu.

Pilotní projekty ČRa
Mezi pilotními projekty Miloš Mastník uvedl monitoring, kontrolu a lokalizaci vozidel, osob a zvířat, automatizaci zemědělství a environmentalistiku, energetické úspory, bezpečnost a správu majetku, vzdálené odečty energií, řízení výrobních a logistických procesů, chytrá města a domácnosti, telemedicínu a zdravotnictví a všeobecně „každodenní věci“.

Miloš Mastník také prezentoval různé možnosti partnerství s ČRa ohledně IoT – varianta Partner pro partnery, kteří chtějí přeprodávat služby IoT svým zákazníkům, varianta Flexi pro zákazníky, kteří se nechtějí vázat závazky a nemají pevně daný komunikační profil svých zřízení, varianta Fix pro zákazníky, kteří využívají pravidelně komunikující zařízení, varianta Pilot pro zákazníky, kteří začínají svůj IoT byznys a chtějí uskutečnit první pilotní projekty IoT, a ještě IoT Cloud pro hostování aplikace a úložiště zpráv (www.cra.cz/iot).

Pro evangelizaci IoT v ČRa otevřeli CRA IoT HUB v Praze, pořádají sérii CRA Hackathonů a vyhlásili soutěž Czech IoT Summer Jam.

Po těchto prezentacích následovaly ukázky už běžících projektů IoT dalších firem.

Exit mobile version