Czech Space Week bude velkou událostí

Je Česko zemí, která může vůbec mluvit do kosmického výzkumu? Vypadá to, že ten náš malý „prcek v pupku Evropy“ zase není tak malý a ohledně účasti v kosmickém programu až tak bezvýznamný. Přečtěte si, co na to říká Tereza Kubicová, ředitelka Odboru malých a středních podniků a interních projektů agentury CzechInvest.
Koncem května jsme se bavili o akcích Czech Space Year a
Czech Space Week
, které mají vrcholit 9. až 18. listopadu 2018. K jakému posunu došlo a na co se mohou příznivci kosmických technologií těšit?

Od května, kdy jsme se spolu bavili naposledy, se toho odehrálo hodně. Jsme měsíc a půl před plánovanou akcí a už se nám podařilo získat řadu partnerů, máme připravený program a harmonogram, a tuto aktivitu začínáme promovat i v médiích.

Proč vlastně Czech Space Year a Czech Space Week?

Tereza Kubicová, CzechInvest

Letošní rok 2018 je pro Českou republiku plný kosmických výročí. V březnu uběhlo čtyřicet let od letu našeho prvního kosmonauta Vladimíra Remka do vesmíru. 24. října to bude přesně čtyřicet let od vypuštění první československé družice Magion 1, k jehož výročí nyní probíhá krásná výstava na Akademii věd ČR, a v týdnu od 12. listopadu budeme slavit deset let členství České republiky v Evropské kosmické agentuře (ESA). A protože jsou kosmické aktivity pro širokou veřejnost spíše velkou neznámou a lidé moc nevědí, co si pod nimi představit, rozhodli jsme se společně s Ministerstvem dopravy jako hlavním garantem kosmických aktivit v České republice, že uděláme něco víc. Tak vznikla myšlenka Czech Space Week – týdne nabitého kosmickými akcemi pro odbornou i širokou veřejnost.

Co všechno má v termínu Czech Space Week proběhnout?

K nejvýznamnějším akcím bude v úterý 13. listopadu v Praze patřit Konference k výročí 10 let členství České republiky v ESA. Jejím cílem je shrnout úspěchy za deset let členství v ESA a co se za tu dobu českým firmám povedlo. Vystoupí na ní kromě všech, kdo něco znamenají v českém kosmickém průmyslu, také vysocí představitelé včetně pana Jana Wörnera, generálního ředitele ESA. V Brně pak ve středu 14. listopadu chystáme historicky první český kosmický průmyslový den, jež spojí dohromady firmy, které již v kosmickém sektoru jsou, s firmami z jiných sektorů. Zaměření bude od velkých podniků až po start-upy. Konat se zde bude také první český Space Job Fair. Tento formát vznikl v zahraničí a slaví velké úspěchy po Evropě, protože firmám pomáhá efektivně najít kvalifikovanou pracovní sílu z řad studentů a mladých profesionálů se zájmem o aerospace sektor z celé Evropy.

Dále chystáme velké množství akcí pro širokou veřejnost. Nabídneme třeba promítání filmu First Man s diskuzí, podařilo se nám spojit se i s agenturou pro družicovou navigaci GSA, která uspořádá 16. a 17. listopadu dny otevřených dveří, v prodeji jsou také vstupenky na koncert filmové hudby ze sci-fi filmů. Nezapomínáme ovšem ani na ženy, čistě pro ně budeme 15. listopadu v Brně pořádat motivační snídani Women in Space, kde se pokusíme dívkám a ženám ukázat, že ve vesmíru je mnoho příležitostí i pro ně a, pokud se to povede, představíme jim skutečnou kosmonautku. Na své si ovšem přijdou i „geekové“ a všichni, které baví soutěžit, Czech Space Week totiž začne Space Application Hackathonem již o víkendu 9. a 10. listopadu.

Celým týdnem chceme ukázat, že s naším prvním kosmonautem Vladimírem Remkem české aktivity v kosmu neskončily, a rádi bychom tuto aktivitu, za předpokladu, že se ukáže jako smysluplná, realizovali každoročně.

Také jste hovořila o tom, že pro Czech Space Week počítáte s partnery?

Jak jsem již zmiňovala, na konceptu akce jsme začali spolupracovat za agenturu CzechInvest, která je operátorem podnikatelského inkubátoru ESA BIC Prague, spolu s Ministerstvem dopravy. Pro tento koncept se nám podařilo nadchnout řadu dalších institucí i firem. Velmi úzce spolupracujeme například s brněnskou Hvězdárnou a planetáriem, Akademií věd ČR, Jihomoravským inovačním centrem, agenturou GSA či neziskovou vzdělávací organizací ESERO. Pomáhá nám také Hlavní město Praha a Hvězdárna a Planetárium Praha, všechny tyto partnery bereme jako realizátory a organizátory kosmického roku. Z komerční sféry mohu zmínit tradičního partnera IBM, který je i hlavním technologickým partnerem zmiňovaného hackathonu. Rozjednána jsou i další významná partnerství z aerospace sektoru, která budeme v blízké době představovat.

Hovořila jste o inkubátorech a zároveň mezi řečí poznamenala, že někteří lidé, zejména starší, si pod tímto pojmem neumějí nic představit? Kdo se může do inkubátoru přihlásit a co mu to přinese?

Inkubátor ESA BIC Prague provozuje CzechInvest jako operátor a v současné době již nejen v Praze. Rozšířili jsme se o pobočku v Brně. Skutečně jej můžeme přirovnat k inkubátoru pro malé dítě. Během pobytu v takovém inkubátoru má začínající firma, jinak řečeno start-up, přístup k potřebným kontaktům, informacím, technologiím a know-how, daleko snazší, než pokud by si vše měla shánět sama. A naší snahou je, aby po uplynutí doby inkubace, tedy po ukončení pobytu v inkubátoru, vyšla, pokud možno, hvězda, která už aktivně působí na trhu, a to ideálně s přesahem do zahraničí. Inkubátor ESA BIC Prague se zaměřuje na kosmické aktivity. Myšlenky nebo technologie, které vznikly za účelem využití ve vesmíru, aplikují inkubované firmy ze Zemi. Za příklad mohu opět vzít výrobce kol Festka. Ti přišli s nápadem, jak využít vlákno, které se doposud používalo jen v družicích. Aplikují jej do rámu jízdního kola, který je z karbonu nebo titanu, a tím neuvěřitelným způsobem zvýšili jeho odolnost a snížili jeho hmotnost. Naším přáním je, aby se toto vlákno mohlo díky vývoji, který Festka provedla, v novém materiálu využít opět i ve vesmíru, a to tak, že zvýší životnost vlákna i v družicích.

Exit mobile version