Další verze tisku s neviditelnými vodoznaky vystačí s polarizovaným světlem

Pixabay License. Volné pro komerční užití

Na petrohradské ITMO University navrhli při běžném tisku na papír přidávat objekty, které jsou viditelné pouze v polarizovaném světle. Autoři studie zmiňují využití např. v technologiích proti padělání. Výhodou tohoto vodoznaku je, že nevyžaduje žádnou speciální čtečku (pro ultrafialové spektrum apod.). „Neviditelný“ objekt stačí zaměřit přes kameru/fotoaparát obyčejného mobilu.
Samotná technika potisku je přitom rovněž jednoduchá – využívá koloidní inkoust se speciálními nanočásticemi celulózy, který pak vytváří povrchové struktury s příslušnými optickými vlastnostmi. Tisk lze realizovat na běžné tiskárně, oproti konkurenčním technikám je proto snazší a levnější na implementaci jak čtení, tak i vytváření příslušných vodoznaků.
Jeden z autorů výzkumu Alexander Vinogradov vysvětluje podstatu metody tak, že nanotechnologie zařídí nikoliv chaotické, ale paralelní uspořádání příslušných částic celulózy, což pak vytváří potřebné optické vlastnosti. Paralelní uspořádání je výsledkem předprogramování – volby speciální velikosti částic, jejich koncentrace v inkoustu i volby samotného inkoustu. Nanočástice mají na sobě parciální elektrické náboje a jejich uspořádání zajišťují elektrochemické síly.
Aktuálně zkoumaná technika již umožňuje tisknout vodoznaky ve vysokém rozlišení a plnobarevně.

Elena Eremeeva et al. Printing of Colorful Cellulose Nanocrystalline Patterns Visible in Linearly Polarized Light, ACS Applied Materials & Interfaces (2020).
DOI: 10.1021/acsami.0c11846
Zdroj: ITMO University/Phys.org

Exit mobile version