Datacentrum musí nabídnout přesně to, co zákazníci potřebují

Datacentrum O2 může nabídnout podle Product Managera Pavla Kaplana externím zákazníkům to, co potřebují, protože svoje datacentrum provozují v heterogenním prostředí na více platformách. Výhodou oproti světovým hráčům vidí v auditovatelném prostředí a v implementované individuální úrovní bezpečnosti.
Na co se zákazník ptá, když po vašem datacentru požaduje služby IaaS a PaaS, případně SaaS?

Nejčastější dotazy jsou směřovány na poměr ceny služby vůči internímu TCO, dále pak umístění dat, bezpečnost a úroveň poskytované podpory.

Záleží podnikovým zákazníkům na tom, na jaké infrastruktuře vaše cloudové služby běží?
Je to jeden z parametrů důležitý pro rozhodnutí, zda přejít do světa IaaS nebo PaaS. Jakmile již zákazník tyto služby využívá, stává se pro něj pro něj důležitější oblastí úroveň podpory a kvalita služeb.

V jakém prostředí softwarové infrastruktury vaše služby nabízíte?

Protože naše cloudové technologie využíváme také interně a sami provozujeme heterogenní systémy, tak víme, že pro pokrytí potřeb podnikových zákazníků jen jeden systém nestačí. Proto prostředí zákazníků můžeme umístit nad vCloud Director, vSphere, Hyper-V, Azure Pack, Citrix, OpenStack ale i světová prostředí Azure, RH Cloud a další.

Cítíte konkurenci od nadnárodních poskytovatelů cloudu, jako například Google, Amazon, Microsoft, IBM apod? Jak se jí bráníte?

Nebráníme se nijak. Našim zákazníkům se totiž snažíme nabídnout to, co jejich systémy potřebují, a pokud má zákazník globální působnost, můžeme pro ně najít i smysl v takovémto globálním cloudovém světě. Jakmile však má zákazník potřebu systém držet na území České republiky, v auditovatelném prostředí a s implementovanou individuální úrovní bezpečnosti, tak mu tyto celosvětové systémy nedokáží obvykle poskytnout požadovanou úroveň zajištění. Tedy tam v drtivé většině nastupují naše přímé platformy a služby.

Která procesorová platforma má u vás pro nabízené služby nejvyšší přítomnost?

Určitě je to Intel, zejména ze serverové řady Xeon. Pro většinu výrobců podnikového softwaru a hardwaru jsou procesory Intel etalonem výpočetního výkonu, a tedy pro poskytovatele služeb jistá záruka funkčnosti systému a záruka následné šířky využitelnosti.

Jste členem programu (http://www.itbiz.cz/clanky/co-znamena-intel-cloud-finder) některého z výrobců, kteří dodávají základní infrastrukturu pro datacentra, ať už hardwarovou, nebo softwarovou?

Abychom dobře rozuměli potřebám zákazníků a dokázali je transponovat na některou z našich služeb, tak musíme udržovat hluboké znalosti o technologiích, které používáme. Tyto kompetence je obvykle možné získat pouze ve spolupráci s výrobci i distributory jako součásti vendor programů, nebo certifikací. Takto spolupracujeme s výrobci jako je Cisco, Intel, VMware, Microsoft, RedHat a mnoha dalšími.

Pavel Kaplan, Product Manager, O2

Jak často plánujete obnovu vašeho serverového parku, zejména s ohledem na zvyšování měrného výkonu celého datacentra a snižování spotřeby energie, které každá nová generace procesorů Intel přináší?

Tím, že udržujeme heterogenní prostředí, a zároveň v rámci kapacity managementu rozšiřujeme technologické platformy v průběhu roku, tak se dostáváme k novým technologickým vylepšením velmi záhy po jejich zavedení.

Exit mobile version