Dataspring nabízí bezpečně uložená data v ČR

Dataspring, dceřiná firma KKCG, provozuje dvě datacentra – v Lužicích a Praze. Zaměřuje se na středně velké až velké firmy, kterým nabízí bezpečnost dat, prověřené hardwarové i softwarové platformy, včetně vlastní modifikace MS Azure – pleAzure.cloud, říká David Lukeš, provozně technický ředitel DataSpring.
Na co se zákazník ptá, když po vašem datacentru požaduje služby IaaS a PaaS, případně SaaS?

Naši zákazníci se primárně zajímají o bezpečnost datacentra, jak je zabezpečen fyzický přístup, dále na jeho dostupnost, zda lze datacentrum provozovat bez odstávky. Z technologického hlediska je také zajímají možnosti virtutalizace a virtualizační platformy, často se ptají na tzv. základní systémy infrastruktury, jako například disková pole a také na zálohování a konektivitu.

Záleží podnikovým zákazníkům na tom, na jaké infrastruktuře vaše cloudové služby běží?

Určitě ano, záleží jim na tom, jakou infrastrukturu využíváme. Obecně preferují zavedené značkové dodavatele infrastruktury. DataSpring nabízí svým zákazníkům nejen enterprise infrastrukturu, ale navíc také služby s přidanou hodnotou a podporu v režimu 24/7.

V jakém prostředí softwarové infrastruktury vaše služby nabízíte?

Primárně se zaměřujeme na infrastrukturní služby založené na platformách VMware a Microsoft Hyper-V. Dále nabízíme na českém trhu unikátní službu pleAzure.cloud, která je postavená na Microsoft Azure a Cisco ACI, navíc doplněná o naše vlastní služby. Pro zálohování prostředí zákazníka využíváme zálohovací software Commvault, který patří v zálohování ke světové špičce. Pro dohled a další podporu systémů využíváme vlastní platformu fungující nad open source.

David Lukeš, CTO Dataspring

Cítíte konkurenci od nadnárodních poskytovatelů cloudu, jako například Google, Amazon, Microsoft, IBM apod? Jak se jí bráníte?

Tuto konkurenci zatím příliš nepociťujeme. Český zákazník je totiž poměrně konzervativní, často vyžaduje, aby data byla umístěná v České republice. To je pro nás velká konkurenční výhoda. Naopak se setkáváme i s obrácenými případy, kdy zákazník přechází od velkého poskytovatele k nám, do našeho Tier III certifikovaného datacentra v České republice.

Která procesorová platforma má u vás pro nabízené služby nejvyšší přítomnost?

DataSpring používá výhradně procesorovou platformu společnosti Intel. Důvodem je již výše zmíněný důraz na značkové výrobce a dále kompatibilita s většinou používaného softwaru.

Jste členem programu některého z výrobců, kteří dodávají základní infrastrukturu pro datacentra, ať už hardwarovou, nebo softwarovou?

Jsme certifikovanými partnery velkých výrobců jakými jsou Dell, HP, IBM, Microsoft, VMware, Cisco, Commvault apod., a můžeme tak pro naše zákaznické projekty využívat výhod jejich partnerských programů. V podstatě jde o výrobce, kteří ve svých řešeních technologie Intelu mají, nebo je podporují.

Jak často plánujete obnovu vašeho serverového parku, zejména s ohledem na zvyšování měrného výkonu celého datacentra a snižování spotřeby energie, které každá nová generace procesorů Intel přináší?

Naše datové centrum je koncipované jako zelené, to znamená, že již při plánování jsme počítali s nasazením energeticky úsporných systémů. Například v datacentru v Lužicích používáme tzv. freecooling. To vše spolu s využíváním efektivních technologií řadí naše datacentra k energeticky efektivním.

Datové centrum v Lužicích běží v ostrém provozu přibližně rok a půl, takže jsme se otázkou obměny hardware či software prozatím zajímali pouze okrajově. Jsme ve fázi růstu, takže více než obměnu hardwaru řešíme inovace a nové služby, které pomůžou zákazníkům být více nákladově efektivní.

Co se týká morální životnosti hardware, tak například u serverů to jsou přibližně čtyři roky s tím, že ty starší v rámci jejich životního cyklu posouváme do testovacích a vývojových prostředí. Souvisí to i s délkou doby odpisů, kterou jsme si částečně zvolili. Čtyři roky máme stanovené pro serverové technologie, pro storage možná o rok déle.

Říká vám něco program Intel Cloud Finder, který sdružuje společnosti poskytující cloudové/sdílené služby?

Programu Intel Cloud Finder se prozatím neúčastníme, nicméně si myslíme, že tato myšlenka „chytrého“ využívání cloudových technologií dává smysl.

Znáte technologie Intel TXT pro snížení rizika napadení škodlivým kódem, AES-NI pro zrychlené šifrování, nebo FlexMigration pro usnadnění migrace dat ve virtualizovaných prostředích MS Hyper-V, VMware nebo Citrix? Využíváte je? Napadlo vás postavit na nich nějakou službu, například šifrování AES-NI, nebo verifikaci důvěryhodného startu a zajištění důvěryhodné geolokace dat díky Intel TXT?

S těmito technologiemi jsme se ještě neseznámili, nepoužíváme je. Nicméně se soustředíme na inovativní služby, kterými doplňujeme naši nabídky. Používání těchto technologií zvážíme.

Využíváte ve svých datacentrech také průmyslová úložiště SSD? Od kterých výrobců? Víte, že je nabízí i Intel?

Používáme SSD úložiště od renomovaných výrobců, kteří dodávají kompletní řešení, hardware včetně balíku služeb jako je podpora provozu a údržba. Uvnitř jejich zařízení pravděpodobně SSD disky Intel také budou.

Exit mobile version