Dataspring pleAzure.Cloud bez kompromisů

Proč zvolila společnost Dataspring pro svoje cloudové služby zrovna platformu Microsoft Azure Pack, jak ji nasadila a jaké výhody má jak pro ni, tak pro její zákazníky, sdělili Vojtěch Vojík, Head of Sales, a Milan Větrovec, Head of Product Management, oba DataSpring.

Vojtěch Vojík, Head of Sales, DataSpring

Proč jste pro váš pleAzure.cloud zvolili zrovna platformu Microsoft Azure, respektive Azure Pack?

Vojtěch Vojík: Jedním z důvodů byl, že zákazníci jsou orientovaní na technologie Microsoftu, který je dobře evangelizuje, dnes zejména svoji cloudovou platformu Azure. Vnímáme také, jak je český trh dost konzervativní, takže hybridní scénáře postavené na robustní technologii od Microsoftu jsou směrem, jaký bude pro český trh zajímavý, a nejen pro něj. Zároveň si uvědomujeme, jak se Microsoftu daří jeho Azure prodávat, což nám dává možnost se na této marketingové vlně svézt spolu s ním. Nehodláme se totiž omezovat pouze na český trh, i díky evangelizaci platformy Azure Microsoftem na ni totiž slyší i zahraniční firmy a my jim nabízíme stejnou variantu s lokálním uložení dat. Budeme proto schopni nabízet hybridní scénáře zákazníkům z celého regionu střední a východní Evropy (CEE). Jedním z úkolů, které jsme ve firmě řešili, bylo vytvořit extrémně pružnou a plně automatizovanou platformu, což nám technologie MS Azure Pack také nabízí, takže jsme u nás schopni v našem pleAzure.cloud vytvořit zákazníkům jejich infrastrukturu velice rychle, prakticky v řádu minut.

Jak vypadala implementace služby pleAzure.cloud?

Učinili jsme strategické rozhodnutí a k řešení jsme do tohoto projektu přizvali kompetentního partnera, kterým je česká firma Mainstream Technologies. Ta nám pomohla jednak s návrhem infrastruktury a také se samotnou implementací. Při řešení celého projektu jsme spolupracovali i s odborníky z Microsoftu a Cisca.

Liší se nějak vaše varianta, kterou je pleAzure.cloud, od běžného nasazení MS Azure Pack?

V tuto chvíli máme za sebou pro náš pleAzure.cloud úspěšný certifikační proces společnosti Microsoft a patříme do sítě Cloud OS Network, která v současné době (říjen 2016) čítá 260 datových center po celém světě.

Na jaké zákazníky s vaším řešením pleAzure.cloud míříte?

Oslovujeme středně velké až větší firmy, kde je jejich IT už dostatečně velké na to, aby ztrácelo svoji flexibilitu. Objevuje se zde totiž trend, který nazýváme šedým IT, což znamená, že požadavky jejich byznysu není schopno jejich IT dostatečně rychle splnit, takže jejich řešení přenášejí mimo tyto struktury. Požadují je totiž splnit v řádu dnů a jejich vnitřní IT by je bylo schopno splnit v řádu týdnů až měsíců, takže je řeší vně svých firem. My jim to nabízíme díky pružné, certifikované platformě pleAzure.cloud, která navíc splňuje všechna bezpečnostní pravidla. Například pokud firma potřebuje webové stránky nebo webový formulář za účelem nějakého průzkumu, takovouto microsite si u nás může vytvořit díky pružnosti pleAzure.cloudu s využitím připravených šablon pleAzure.WebApps během několika minut a tímto dotazníkem své zákazníky obeslat.

Jsou to jediné služby, které vaše datacentrum nabízí?

Nedílnou součástí služeb, kterou jsme začlenili do naší nabídky, jsou i žádaná databáze jako služba, což je velmi úspěšný produkt, který funguje i mimo tento ekosystém a je dostupný i ve standardním balíku MS Azure Pack. Kromě této sdílené databáze však nabízíme i dedikovanou databázi pleAzure.SQL, která je vhodná pro větší projekty, kde si zákazník může nastavení a politiky této databáze vytvářet sám. Zákazníci tuto možnost vyžadují ze dvou důvodů. Jednak má optimalizované náklady na softwarové licence, jednak může konzumovat tuto databázi jako službu i režimu platformy (PaaS).

Kromě toho samozřejmě nabízíme virtuální stroj jako službu – pleAzure.VM, což znamená vytvoření serverů s určitou rolí, ať už jde o MS Windows Server nebo Linux.

Díky implementaci Vconnect, jsme schopni naše služby nabízet modelem pay-as-you-go, kdy zákazník platí za spotřebovanou práci „stroje“ – výkon za čas, což je extrémně výhodné například pro vývoj nebo testování, kdy je nutné pružně reagovat na výkon virtuálních strojů, které na druhou stranu neběží celý měsíc, ale jen několik hodin denně.

Milan Větrovec, Head of Product Management, DataSpring

Má normální MS Azure Pack, a kvůli tomu i váš pleAzure.cloud, na rozdíl od „plnotučného“ MS Azure, nějaké omezení?

Milan Větrovec: Standardní MS Azure Pack má některá omezení, z pohledu námi nabízených služeb například ohledně multitenantnosti (možnosti práce více současných projektů) na stovku. To bylo jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli, kromě bezpečnosti, využít technologie Cisco ACI (Application Centric Infrastructure), která toto omezení odstraňuje. Kromě toho umožňuje našim zákazníkům nastavení individuálního firewallu, případně load balancingu, který mohou využít například v případě hostované MS Exchange v režimu high availability, kdy využívají dvě, případně více instancí tohoto serveru s vyvažováním zátěže mezi nimi.

Exit mobile version