DataSpring spouští Azure Stack jako první

DataSpring spouští platformu Azure Stack jako první komerční poskytovatel v České republice a nabízí k tomu hned dvě výhody. „První je garantovaná konektivita, druhou je odchozí provoz zdarma,“ říká Vojtěch Vojík, obchodní ředitel. Z rozhovoru s ním ale vyplývá, že nejde jen o tyto dvě výhody.

Hodláte ve svém cloudu DataSpring spustit Azure Stack, co vás k tomu vedlo?

Vojtěch Vojík, obchodní ředitel, DataSpring

Azure Stack je technologie od Microsoftu, která funguje jako most mezi „velkým“ Microsoft Azure a lokálním prostředím zákazníka. Vedly nás k tomu dva hlavní stimuly. Prvním je zaručená konektivita do veřejného cloudového prostředí Azure a náklady s ní spojené. Druhým je latence, se kterou se zákazník může potýkat, pokud bude využívat přímo cloud Azure od Microsoftu. Náš Azure Stack může fungovat jako „malý Azure“ přímo odsud. DataSpring jej spouští naplno od prvního září 2019 a stáváme se tak prvním komerčním poskytovatelem Azure Stacku v České republice.

Pro jakou klientelu je tento váš „malý Azure“ určen, kam s ním cílíte?

DataSpring jako divize Autocontu (došlo ke sloučení těchto služeb akvizicí Autocontu, pozn. red.) míří na velké zákazníky. To sice neznamená, že by náš Azure Stack, stejně jako „velký“ Azure Microsoftu, nebyl jako platforma vhodná pro malé zákazníky, ale je to strategie naší firmy, orientace na velké a středně velké firmy.

Jaký druh služeb v Azure Stacku nabízíte? Může si zákazník nakonfigurovat vlastní cloudovou infrastrukturu jako ve velkém Azure?

Přehled služeb, které si může zákazník na platformě Azure Stack od DataSpringu nakonfigurovat, je zobrazen na Marketplace, kde nabízíme zhruba dvě stě položek, jsou uvedeny na stránce www.dataspring.cz/pleazurestack. Oproti „velkému“ Azure je to samozřejmě podmnožina, nicméně z našeho prostředí Azure Stack si může objednávat i služby z „velkého“ Azure.

Proč by si měl zákazník koupit služby Azure Stack od vás, DataSpringu, když si je může koupit rovnou od Microsoftu?

Asi nemá smysl opakovat výhody Azure Stacku, které by vám vyjmenovával kolega od Microsoftu. Nicméně to, co je pro zákazníka výhodou, jsou jednak věci okolo konektivity, jednak obchodní model zpoplatňování odchozích dat z cloudu. DataSpring totiž nabízí jednak garantovanou konektivitu, jednak odchozí provoz nezpoplatňujeme. Pokud má tedy zákazník nějakou aplikaci, která pracuje s velkým množstvím přenášených dat do cloudu a z něj, neplatí nic. Naopak ve veřejném cloudu nejen Microsoftu, ale i AWS (Amazon Web Services), zaplatí za odchozí provoz. Máme i dost zákazníků, kteří mají zájem o garantovanou konektivitu. Je třeba si uvědomit, že garantovaná konektivita do veřejných cloudů je o řád dražší než cena za lokální připojení. Další výhodou je, že veřejné cloudy se snaží být relativně anonymní. Nemají vystavěný service desk nebo customer care tak, aby se zákazník nebo partner na druhé straně domlouval s živým expertem. DataSpring však toto nabízí, jak na první, tak druhé úrovni podpory, kdy se zákazníkem mluví živí lidé, které zákazník v případě nějakých požadavků, problémů, konzultací, může kdykoliv zavolat.

Exit mobile version