Datová předpověď pro rok 2019

Dnešní svět se díky datům dramaticky mění. Každý proces, ať už se jedná o interakci s externím zákazníkem nebo interní úkol zaměstnance, zanechává datovou stopu. Objem dat generovaných lidmi a počítači či jinými elektronickými zařízeními roste desetkrát rychleji než objem tradičních dat v byznysu, přičemž objem digitálních informací vytvořených činností počítačů, mobilních telefonů, systémů a dalších síťových zařízení roste 50krát rychleji než ta tradiční data v byznysu.
5 klíčových trendů, které budou mít v roce 2019 vliv na trh v regionu EMEA:

Multicloudové prostředí

Zpráva společnosti McKinsey & Company ukázala, že tok dat do Asie se od roku 2005 zvýšil nejméně 45násobně. Data z klíčových oblastí, jako jsou Severní Amerika a Evropa, dramaticky vzrostly v tomto pořadí na 5 000 – 20 000 Gb/s, respektive na 1 000 až 5 000 Gb/s, z původních 100-500 Gb/s a méně než 50 Gb/s v roce 2005. S tím, jak firmy působí napříč státy a důraz na technologie je větší než kdy předtím, je rozšíření využívání multicloudových prostředí téměř nevyhnutelné. Výzkumná společnost IDC odhaduje, že zákazníci v roce 2021 vynaloží na cloud computing a související služby částku 554 miliard dolarů, což je více než dvojnásobek úrovně roku 2016. Data a aplikace v režimu on-premise sice nezastarají, ale s rostoucím mixem služeb on-premise, SaaS, IaaS, služeb typu managed cloud a privátních cloudů se modely rozmístění dat rozšíří.

Nedostatek flash pamětí

Podle zprávy společnosti Gartner vydané letos v říjnu se předpokládá, že zásoby flash pamětí se v polovině roku 2019 navrátí ke stavu mírného nedostatku, přičemž se očekává, že vzhledem k rostoucí produkci pamětí v Číně se ceny z velké části stabilizují. Větší nabídka a výhodnější ceny budou mít za následek větší využití flash pamětí ve vrstvě operační obnovy, kde jsou obvykle uloženy zálohy a replikovaná data z posledních 14 dní. Je zřejmé, že tato větší kapacita flash pamětí povede k širšímu instantnímu využívání kopií zálohovaných dat (tzv. Copy Data Management).

Prediktivní analytika

Trh s prediktivní analytikou by měl podle předpovědi dosáhnout do roku 2022 výše 12,41 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 272% od roku 2017, při průměrné roční výnosové míře CAGR 22,1%. Předpokládá se, že zejména region Asie a Tichomoří (APAC) bude v tomto období prognózy růst na nejvyšší míru CAGR.

Prediktivní analytika založená na telemetrických datech, tedy v podstatě pokyny a doporučení řízené strojovým učením (ML, Machine Learning), je jednou z kategorií, která se s největší pravděpodobností stane běžnou a všudypřítomnou.

Předpovědi v případě strojového učení nejsou nic nového, jeho využití však začneme vídat v oblasti autentizace, u podpisů a otisků prstů, přičemž bude obsahovat zásady a konfigurace osvědčené praxí tak, aby podnik více těžil z hodnoty infrastruktury, kterou nasadí.

Příchod prvních 5G sítí

Začátkem roku 2019 budeme svědky toho, jak první mobilní telefony 5G zasáhnou trh na veletrzích CES v USA a MWC v Barceloně. Věřím, že 5G budou mezi podniky pravděpodobně nejrychleji přijaty pro komunikaci typu Machine-to-Machine a Internet věcí (IoT). Rychlosti mobilní sítě spotřebitelů dosáhly úrovně, kdy jsou pravděpodobně tak rychlé, jako většina z nás potřebuje u sítě 4G. V roce 2019 se technologie stane plně standardizovanou a otestovanou, ověří se i schopnost zařízení pracovat s touto technologií, jakmile bude šířeji dostupná, a Evropa stane skutečnou gigabitovou společností.

Dave Russell je viceprezident pro produktovou strategii ve společnosti Veeam.

Exit mobile version