Datové centrum, které umí počítat efektivitu

Datacentrum Wedos naplňuje požadavky lokálního trhu a jako ostatní, kteří zde lokálně působí, se chová velmi pragmaticky, zejména úsporně. Údajně dokonce nejúsporněji, jak tvrdí Josef Grill, předseda představenstva Wedos Internet – Datacentrum Wedos Hluboká nad Vltavou.
Na co se zákazník ptá, když po vašem datacentru požaduje služby IaaS a PaaS, případně SaaS?

Zákazníci se ptají zejména na spolehlivost, reference, zázemí a zkušenosti. V poslední době i na útoky DDoS, kde jsme udělali velmi robustní ochranu.

Záleží podnikovým zákazníkům na tom, na jaké infrastruktuře vaše cloudové služby běží?

Obecně ne, ale to je možno dáno tím, že vše máme k dohledání na webu.

V jakém prostředí softwarové infrastruktury vaše služby nabízíte?

Aktuálně máme VPS na vlastním řešení, které vychází z KVM. Nyní připravujeme i OpenStack.

Cítíte konkurenci od nadnárodních poskytovatelů cloudu, jako například Google, Amazon, Microsoft, IBM apod? Jak se jí bráníte?

Necítíme, každý z nich má trochu jiné zaměření a každé má jinou cílovou skupinu.

Josef Grill, předseda představenstva Wedos Internet – Datacentrum Wedos Hluboká nad Vltavou

Která procesorová platforma má u vás pro nabízené služby nejvyšší přítomnost?

Jako procesorovou platformu používáme výhradně Intel. Používáme úsporné řady procesorů a to asi rozhodlo při výběru.

Jste členem programu některého z výrobců, kteří dodávají základní infrastrukturu pro datacentra, ať už hardwarovou, nebo softwarovou?

Nejsme, vše řešíme vlastní cestou, nebo cestou řešení open source.

Jak často plánujete obnovu vašeho serverového parku, zejména s ohledem na zvyšování měrného výkonu celého datacentra a snižování spotřeby energie, které každá nová generace procesorů Intel přináší?

Od počátku dbáme na mimořádně úsporná řešení, proto výměna u nás nedává zcela smysl, protože to ekonomicky nedává vůbec smysl dříve než po nějakých pěti letech. Vše máme mimořádně úsporné – CPU, RAM, HDD, servery a i chlazení datacentra, a tak náš provoz je zcela úsporný a v České republice není energeticky úspornějšího řešení. Máme to tak od počátku – stačí se podívat na naše sránky.

Říká vám něco program Intel Cloud Finder, který sdružuje společnosti poskytující cloudové/sdílené služby?

Víme o něm, ale není to pro nás aktuálně zajímavé, protože prodej uměle omezujeme, řešíme totiž akutní nedostatek IP adres verze 4.


Znáte technologie Intel TXT pro snížení rizika napadení škodlivým kódem, AES-NI pro zrychlené šifrování, nebo FlexMigration pro usnadnění migrace dat ve virtualizovaných prostředích MS Hyper-V, VMware nebo Citrix? Využíváte je? Napadlo vás postavit na nich nějakou službu, například šifrování AES-NI, nebo verifikaci důvěryhodného startu a zajištění důvěryhodné geolokace dat díky Intel TXT?

Známe je, ale nepoužíváme, protože máme vše v jiném prostředí.

Využíváte ve svých datacentrech také průmyslová úložiště SSD? Od kterých výrobců? Víte, že je nabízí i Intel?

Používali jsme SSD Intel 3500 a 3700, ale poslední měsíce nakupujeme u Samsungu, protože parametry jsou o malinko lepší a cena o desítky procent zajímavější. Vzhledem k tomu, že již 17 měsíců kupujeme servery jen s SSD disky a máme jich v provozu zhruba tisíc (ve velikostech 800 a 960 GB), tak se každé procento ceny projeví.

Exit mobile version