DC Českých Radiokomunikací už 25 let bez výpadku

„České Radiokomunikace (CRA) jsou na trhu hostingových datových center už 25 let. Svoje datacentra stále rozšiřují a málokdo dokáže garantovat to, co právě CRA,“ říká Miloš Mastník, obchodní a marketingový ředitel CRA.
CRA disponují více datacentry a poskytujete jejich služby. O jaké služby jde?

Primárně jde o umístění infrastruktury do našich vysoce zabezpečených datových center a na rozdíl od datových center, která poskytují pouhé služby umístění infrastruktury, pak naší hlavní výhodou je, že zákazníka připojíme i do datového centra samotného, což znamená připojení datového centra plus propojení zákaznických poboček. Takže jsme schopni poskytnout SLA (Service Level Agreement) přes celou cestu, tj. datové centrum plus celou výše popsanou cestu včetně konektivity. Zákazník pak neřeší jinak běžnou nutnost obracet se na více poskytovatelů.

České Radiokomunikace – Miloš Mastník

Spolehlivost a dostupnost datacenter, tzv. uptime, se udávají v „devítkových“ číslech typu 99,99… Takové číslo znamená, že datacentrum klidně může vypadnout na půl dne do roka a smlouva se zákazníkem je formálně dodržena. Datacentra CRA pracují už 25 let, zaznamenali jste za tuto dobu nějaký výpadek?

Naše datová centra DC TOWER žádný výpadek za uplynulých 25 let nezaznamenala. Určitě k tomu přispělo i to, že se nacházejí a jsou provozována v objektech, které jsou zcela v našem vlastnictví a provozními parametry i procesy odpovídají nárokům na kritickou infrastrukturu státu. Je to unikátní věc, kterou máme jako jedinečnou referenci a do našich smluvních dokumentací dáváme ony čtyři devítky jako nejvyšší standard.

Legislativa Evropské unie, ale i požadavky zdejších zákazníků mohou znít tak, že některá data nesmějí opustit danou lokalitu, ať už stát, nebo území EU. Garantujete i tyto požadavky? Pokud ano, má to nějakou souvislost se zákonem o kybernetické bezpečnosti?

Pravdou je, že tyto požadavky zde jsou. Naše zákazníky ujišťujeme, že jejich data budou uložena v dedikovaném prostoru, nejvíce hovoříme o našem datovém centru v Praze u Žižkovské věže. Zákazník si proto může být po celou dobu 100% jist, kde jeho data jsou.

Plánujete v datacentrech CRA nějaké novinky?

Bezpochyby, postupně naše datové centrum pod Žižkovskou věží rozšiřujeme, budujeme další sály a chystáme i další investice, například instalaci dalších dieselagregátů a záložních zdrojů. Zvažujeme i výstavbu dalších regionálních datových center. Máme v jednotlivých krajích k dispozici řadu objektů, které svými parametry odpovídají již zmíněným nárokům na kritickou infrastrukturu státu. Po přechodu od analogových na digitální vysílací technologie se uvolnily technologické prostory, které jsou pro přebudování na datová centra více než vhodné. V našich objektech jsou navíc i administrativní prostory, které zákazníci mohou využít pro své pracovníky v situacích, kdy jejich pracoviště nebo systémy nejsou z nějakého důvodu dostupné. Toto řešení spadá do oblasti tzv. Business Continuity Management.

Kolik peněz v CRA každoročně investujete do svých datacenter? Jak často například obměňujete servery?

V tomto případě se bavíme o desítkách milionů korun, ale co se týče serverů, to je spíše otázka pro naše zákazníky, kteří je u nás mají umístěny, protože tato infrastruktura přichází většinou od nich. V případě housingových služeb totiž umisťujeme do našich datových center jejich technologie.

Souvisí to i s inovacemi procesorů Intel, zejména ohledně zlepšujícího se poměru výkon na kilowatt právě u procesorů tohoto výrobce?

Odpověď na tuto otázku se týká spíše oblasti zvyšování výkonu našich serverů pro naše cloudové služby, ať už jde o CRA Business Cloud nebo CRA Media Cloud.

Máte ve vašich datacentrech instalovány také servery postavené na jiných procesorech než Intel, například Oracle Sparc nebo IBM Power?

Pokud jde o služby našich datových center, rozhodnutí o technologiích vč. volby procesorů je primárně na našich zákaznících. Nicméně pokud chtějí například kombinovat svoje technologie se službami našeho cloudu, diskuse o technologiích je určitě na místě. Takže i toto je možné.

Myslíte si, že vaše datacentra jsou lepší, kvalitnější než konkurenční? Pokud ano, tak v čem?

V ČR existuje několik datových center, která jsou na poměrně dobré úrovni, některá i kvalitativně srovnatelná s našimi. Jsme však přesvědčeni, že hlavní výhodou našeho datacentra DC TOWER je jeho umístění ve strategické lokalitě prakticky v centru Prahy. Navíc, jelikož je tato poloha vázána na lokalitu Žižkovské věže, datové centrum samo o sobě je součástí zmíněné kritické infrastruktury státu a také kritické informační infrastruktury státu. To mimo jiné znamená, že v případě jakýchkoliv neočekávaných událostí máme garantovány přednostní dodávky nafty pro dieselagregáty, nad datovým centrem je bezletová zóna apod.

Kromě toho se jej samozřejmě snažíme budovat tak, aby vyhovovalo těm nejvyšším parametrům pro fyzickou i provozní bezpečnost, včetně dvou faktorové autorizace vstupu, zdvojených dohledových systémů, non-stop dohledů přímo v objektu, atd. Toto vše dáváme k dispozici našim zákazníkům. Nezapomínáme ani na to, že na vše dohlíží člověk a všechny naše zaměstnance důkladně vybíráme, školíme a prověřujeme tak, abychom maximalizovali ochranu pro naše zákazníky.

Exit mobile version