DDOS: Nenechte se vydírat!

Útoky DOS a DDOS se v česku pomalu stávají každodenní realitou. Jejich posledním cílem byly stránky maturitního centra Cermat (www.novamaturita.cz). Tomáše Pluhaříka ze společnosti eBase jsme se proto zeptali, jak funguje PerfAction, nový systém ochrany webových serverů a portálů před DDOS útoky.
Po vlně středně silných útoků z počátku března přišly během dubna další více či méně úspěšné pokusy o odstavení některých serverů. Mezi napadenými bylo například Aukro a poslední obětí je Cermat – tomu se nepodařilo udržet stránky Nová Maturita v provozu a některé informace pro studenty dokonce začal distribuovat prostřednictvím Facebooku. Podle mluvčího Cermatu Petra Hrabáně neexistuje proti těmto typům útoku efektivní ochrana. Tomáš Pluhařík je ale jiného názoru – věří že PerfAction umožní udržet napadené servery v provozu a dostupné pro skutečné uživatele, zatímco dotazy útočníků efektivně „odkloní do cloudové černé díry“.

Tomáš Pluhařík má dlouholetou zkušenost s vedením rozsáhlých IT/enterprise projektů a portfólií v korporátním a SME prostředí v ČR i zahraničí. V minulosti pracoval pro BSC, Alfa bank, Vodafone, HP, Tmobile, GE, Telefonica O2 a další společnosti. V současné době působí jako Business developmnet manager ve společnosti eBase Solutions a zaměřuje se mimo jiné na oblast IT security a Performance management.

Využíváme pronajatou kapacitu v cloudu – můžeme tak v případě útoku využít jeho obrovské rezervy a zároveň topologickou distribuci síťového provozu. Co je ale nejpodstatnější, celé řešení je navrženo tak, aby nedošlo k odepření služby z pohledu zákazníka. Síťový provoz, který detekujeme jako problematický, přesměrujeme mimo jeho infrastrukturu, na náš cloud, kde proběhne dodatečná identifikace či autentikace, například captcha.

Ta nám umožní odlišit skutečného uživatele či návštěvníka, kterého pak vrátíme zpět na vlastní server, zatímco veškeré závadné dotazy a provoz přesměrujeme do „cloudové černé díry“ – tou je cloud Amazonu, nebo libovolný jiný dle přání zákazníka. Hlavní výhodou naší ochrany je, že zákazníky platí za využívání cloudu jen v průběhu útoku a nikoliv stále. PerfAction nabízíme společně s prověřením celé infrastruktury formou penetračních a performance testů a simulací a jsme schopní jej naškálovat pro různě velké zákazníky a servery.

Jedná se o řešení, které může být umístěno před i za routery a kontroluje příchozí síťový provoz. Pokud je detekován probíhající útok, je provoz automaticky přesměrován do ověřovacího cloudu, kde lze odlišit skutečné návštěvníky či uživatele od botů nebo malware. To má velký význam například pro e-shopy, které musí čelit sofistikovanějším útokům, kdy jsou například zahlcována pole ve formulářích nákupního koše, čímž lze poměrně rychle zaplnit paměť serveru a vyřadit tak e-shop z provozu. Je to řešení, které dokáže velmi efektivně ochránit před častými útoky menší nebo střední intenzity, s nimž jsme se v Česku zatím moc nesetkávali, ale je jen otázka času, kdy se u nás, například v rámci konkurenčního boje, objeví.

Bylo by například možné vytvořit kompletní zrcadlo systému na cloudové infrastruktuře a útok přesměrovat kompletně na tuto „zálohu“. Výhodou je, že i inteligentní útok, který se vyvíjí a mění lze takto efektivně odklonit.

jak funguje PerfAction

V rámci řešení dodáváme kompletní instalaci řešení PerfAction na infrastrukturu zákazníka, pronájem základní kapacity cloudu pro případ útoku, zaškolení, penetrační testy, simulaci útoků a reporty. Cena pochopitelně závisí na typu a velikosti infrastruktury. Pro menší e-shop se bavíme o částce v řádech desitek az set tisíc. Základní měsíční poplatky jsou pak v řádu tisícikorun. Nabízíme ale pochopitelně i řadu doplňkových služeb jako je dohled, průběžný reporting a podobně. Služba je škálovatelná a nabízí podporu od pouhé notifikace, až po komplexní řízenou ochranu a monitoring.

V podstatě se jedná o libovolnou webovou službu, jejíž business case je postaven na dostupnosti. Naše řešení je cenově přístupnější a nabízí velmi efektivní způsob zabezpečení. Určitě je ale vhodné kombinovat jej s dalšími bezpečnostními prvky – například s volbou renomovaného ISP, který provádí kvalitní správu síťového přístupu. PerfAction je řešení, které nahrazuje sílu důmyslem. Když budete opevňovat hrad, nestačí jen zvyšovat hradby. Mnohem účinnější je postavit před nimi vodní příkop a do hradu dát katapult.

Na otázky odpovídal Tomáš Pluhařík (tomas.pluharik@ebase.cz), Business development manager ve společnosti eBase.

Exit mobile version