Dell EMC pro high performance computing

Společnost Dell EMC se nedávno stala další #1, tentokráte v HPC. Zeptali jsme se Ondřeje Bačiny, Enterprise Brand Managera Dell EMC, jak tohoto prestižního titulu dosáhli a jaké má Dell EMC plány ve světě a u nás.

Dell EMC a HPC co může toto spojení nabídnout?
Naše prvenství potvrzuje Intersect 360 Reaserch, analytická společnost pro oblast HPC (high performance computing), která právě udělila Dell EMC první místo za poskytování řešení pro HPC. Zde o tom hovoří Jeremy Buron, CMO Dell EMC https://youtu.be/bv_ueuErP9U. Jak původní společnost Dell, tak i původní společnost EMC, se na oblast HPC velice zaměřovaly. Spojení těchto velkých značek však otevírá další možnosti pro naše zákazníky a partnery. Ukázkou budiž náš nejnovější přírůstek do řešení pro HPC, a sice PowerEdge C6320p.

Co je na tomto serveru nejzajímavější?

Ondřej Bačina | Dell

Na serverech Dell EMC určených pro HPC je nejzajímavější, že nejsou většinou osazeny jen klasickými procesory Intel Xeon, ale i akceleračními kartami Intel Phi nebo nVidia. Akcelerátory, tzv. GPGPU (General Purpose GPU) Intel Phi a další, byly vyvinuty pro zpracování obrovského množství paralelních úloh a mají tedy oproti klasickým procesorům obrovský počet jader, který jde do stovek až tisíců, takže mohou zpracovávat obrovský počet výpočetních vláken (threadů). Nový server PowerEdge C6320p je zajímavý tím, že již nemá klasické CPU, ale výhradně procesory Intel Phi. Pro specializované úlohy typu HPC se servery s jiným druhem procesorů totiž hodí lépe. Normální univerzální servery s normálními procesory však rozhodně nevymizí. Je to podobný rozdíl, jako když máte švýcarský nůž se kterým uděláte téměř vše, ale strom byste s ním káceli dlouho. Na to si pořídíte pilu, která má oproti „švýcaráku“ desítky specializovaných zubů, strom pod nimi padne za několik desítek vteřin. Konzervu s ní ale neotevřete, chleba neukrojíte a nenamažete.

Pro jaké typy úloh se tedy síla serveru Dell PowerEdge C6320p určeného pro HPC hodí?
Existuje určitý druh úloh, kde je důležitá masivně paralelní výpočetní síla (MPP, massive parallel processing). Plně využít výpočetní síly v podstatě téměř specializovaných grafických (ko)procesorů však rozhodně není triviální. Úlohy, které na nich hodláte efektivně spustit, totiž musejí být naprogramovány tak, aby tak vysoký počet jader a threadů využily. Například nejvyšší počet jader u procesorů Xeon je 36 a každé jádro Xeonu zvládne dva thready. Server Dell EMC HPC System PowerEdge C6320p má už v názvu „for Life Sciences“. Má umožnit výpočetním centrům, která pracují v oboru bioinformatiky, rychleji získávat výsledky a určovat procedury v klinicky relevantních lhůtách.

Kde máte tyto nebo podobné servery tedy nasazeny?
Máme reference ve všech oblastech jako je zdravotnictví, automobilový průmysl, ale i vrcholový sportovní průmysl včetně F1, stejně tak i výrobní procesy a spousty dalších. Kompletní zdroj informací můžete najít zde. V Čechách se nám podařilo HPC servery uplatnit hlavně v akademické sféře. Zajímavá je případová studie, kde se díky našim technologiím zkrátila doba rozluštění genomu ze 7 dnů na 4 hodiny! Více si můžete přečíst zde

Jaké má Dell EMC s HPC další plány?
Server Dell EMC PowerEdge C6320p není jediným představitelem našich serverů pro HPC, uvedli jsme i další novinky. Servery Dell EMC PowerEdge C4130 a R730 jsou nyní k dostání s akcelerátory Nvidia Tesla P100, které pomáhají zvýšit průchodnost a snížit náklady na HPC a škálovaná datová centra, a dále tak zlepšovat možnosti aplikace nových technologií v oblastech tzv. hlubokého učení a umělé inteligence. Do rozšířeného portfolia HPC systémů patří navíc také produkty Dell EMC Isilon, DSSD, ScaleIO a Elastic Cloud Storage (ECS), které zákazníkům využívajícím HPC pomohou ještě více urychlit způsoby ukládání dat a využití cloudu. Toto vše dokazuje, že s HPC má Dell EMC dost velké plány, a to včetně České republiky.


Exit mobile version