Dell EMC – zákazník je král!

Společnost Dell koupila EMC, tradičního výrobce enterprise storage. S tím souvisí i VMware, součást EMC. Jak se tento krok dotkne partnerství, ať už jde o Microsoft, nebo o koncové zákazníky, jsme si pro čtenáře IT Bizu povídali s Ondřejem Bačinou, Enterprise Marketing Managerem. Odpověď byla jednoznačná a přesně v souladu s prohlášením Michaela Della – customer is the king!
Michael Dell nedávno dokončil akvizici spol. EMC spolu s majoritním podílem ve VMware. Mění to tím nějak vaše partnerství se společností Microsoft?

Trochu bych údaj o akvizici doplnil. Michael Dell koupil společnost EMC i s VMwarem a založil novou společnost Dell Technologies, která má pod sebou všechny společnosti celého konglomerátu. Bývalá firma EMC se spojila s enterprise divizí Dellu a vytvořila se tím divize Dell EMC. Společnost VMware zůstává nadále na burze a otevřenou platformou i ostatním výrobcům.

Na úzkém partnerství se společností Microsoft akvizice EMC nic nemění, naopak. Naše partnerství s Microsoftem je silné, snad silnější než kdykoliv předtím. Zdůraznil bych skutečnost, že den před fúzí Dell a EMC, kterému říkáme Day 1, na obrazovce při videopřenosu nás přivítal CEO Microsoftu, Satya Nadella, který nám gratuloval. Pro kolegy z exEMC to bylo překvapení, protože to bylo poprvé. Z toho je jednoznačně vidět, že naše kroky nesměřují od Microsoftu, ale právě naopak..

Strategií Michaela Della je být otevřeným, dát zákazníkovi volbu podle hesla „customer is the king“. Rozhodně nehodláme nabízet v oblasti virtualizace pouze řešení VMware, přestože je dnes naším technologickým klenotem a dělá pro Dell Technologies velmi zajímavou část příjmů. Jasným důkazem tohoto tvrzení je, že i při spuštění Microsoft Windows Server 2016 byl Dell prezentován jako největší partner. Zároveň současně uvádíme řešení, která umožňují poskytnout konvergovanou infrastrukturu i na platformě softwarového stacku Microsoftu.

Na druhou stranu s VMwarem pracujeme velice úzce na vývoji nových produktů. První vlaštovkou je VxRAIL, hyperkonvergované řešení na hardwaru a softwaru Dell EMC a virtualizační platformě ESX a SDS vSAN od VMware. Zkrátka jak již bylo řečeno, „zákazník je král“ a fanoušek technologií Microsoftu i VMwaru si u nás najde svoje.

Ondřej Bačina, Dell EMC Enterprise Marketing

Nové technologie jako je Software Defined Storage (SDS) obsažená I v nejnovějším Windows Serveru 2016 jdou proti tradičním úložištím. Jak se k tomu dnes stavíte jakožto jejich největší dodavatel?

Bylo to jedním z důvodů, proč jsme se Dell spojil s EMC. Cloudová řešení jako je například Microsoft Azure jsou protiváhou tradičnímu IT. Není pro vás jako výrobce infrastruktury cloud spíše hrozbou? Jak se na to díváte? Budoucnost se do SDS jednoznačně transformuje a čím dál větší úlohu v enterprise IT začíná hrát serverová část, potažmo architektura x86. Toto je něco, co samotné společnosti EMC chybělo a dnes se tím spojení Dell a EMC krásně doplňuje. Společnost EMC je velmi dobrá a známá v oblasti softwaru a tzv. appliances, takže proč by měl tento software a celé appliance běžet na jiném hardwaru, než na Dellu? Platforma Microsoft Windows Server 2016 jde také naprosto stejným směrem, podporuje SDS. My jsme na to připraveni s produkty, které tuto strategii také podporují a transformujeme náš byznys do éry SDS.

EMC však dělá spíše velké boxy storage, než nějaké appliance SDS?

EMC toho dělá spoustu a jednou z vlajkových lodí je V-Max, což je produkt high-end storage pro kategorii enterprise zákazníků, zejména pro připojení ke stále živým mainframům s šestidevítkovou dostupností 99,9999 apod. SDS tedy nemůže nahradit úplně všechno, určitě zde vždy bude prostor pro určité uživatelské scénáře (usecase).

Cloudová řešení jsou protiváhou proti klasickému nasazení IT on-premise (u zákazníka). Není to pro vás jako pro tradičního výrobce hrozbou?

Cloud je trendem, nicméně jeho penetrace je v trhu IT něco mezi 10 % a 20 %. Budoucnost vidíme spíše v hybridním cloudu, kombinace řešení on-premise a „veřejného“ cloudu pro vyrovnání se se špičkovými zátěžemi nebo zálohováním. Spojení Dell EMC se to opět vhodně doplňuje, protože chceme být otevření, takže dáváme možnost cloudu postaveného na VMware, VitruStream, což je naše nové cloudové řešení, nebo i Microsoft Azure. Dell je mimochodem jedním z největších dodavatelů pro Microsoft do jeho cloudu Azure. Ve třetím čtvrtletí 2016 jsme se stali podle IDC výrobcem serverů č. 1, a to i díky tomu, že právě Microsoft u nás udělal obrovskou objednávku do svého vlastního cloudu Azure. Doplňujeme se navzájem a je to součástí naší strategie. Když neprodáváme zrovna koncovým zákazníkům, prodáváme jejich cloudovým poskytovatelům.

Microsoft vyšel s novou verzí Windows Server 2016, který sám o sobě umožňuje propojení s cloudem MS Azure. Neznamená to, že společný projekt Dellu a Microsoftu, kterým je Dell Hybrid Cloud for Microsoft, půjde na vedlejší kolej?

Ono se vše tak trochu vrací zpět k předchozí otázce a odpovědi na ní. Problém zde neexistuje, protože pokud bude zákazník chtít hybridní cloud, pak platformy, jakými jsou CPS (Cloud Platform System) nebo podobné, jsou určeny k tomu, že mu přinesou veřejný cloud do jeho datového centra a on si může zprovoznit zálohování nebo zapůjčení výpočetní síly z veřejného MS Azure. Jde Tier IV a doplňuje se to navzájem.

Pro veřejný cloud má dnes Dell strategii, že více využívá i lokální hráče. V České republice jsme rozšířili jejich počet kromě MasterInternetu o Dataspring, se kterým jsme nově podepsali smlouvu. Dataspring v říjnu 2016 otevřel datové centrum s vlastní modifikací cloudu MS Azure, a sice pleAzure.Cloud, který je mj. certifikován od Microsoftu. Zákazník, který chce mít 100% jistotu, že ví, kde jeho data jsou, případně že vždy zůstanou skutečně v České republice, může využít právě takovou variantu.

Exit mobile version