Dell Hybrid Cloud System for Microsoft: Nasazení za pouhé tři hodiny

Stejně tak jako devět z deseti dentistů doporučuje tu správnou zubní pastu, tak devět z deseti „decision makerů“ požaduje hybridní cloud. A pokud se pro něj rozhodnou, chtějí ho nasadit rychle, protože čas stojí peníze. Dell přišel s řešením pro platformu Microsoft Azure, které lze nainstalovat do tří (!) hodin. Jak tato nabídka vypadá, jsme se ptali Ondřeje Bačiny, Dell Enterprise Solutions Marketing Managera a Dalibora Kačmáře, ředitele divize řešení Cloud and Enterprise, Microsoft.
Dell nedávno uvedl Dell Hybrid Cloud for Microsoft. Co tato snaha znamená?

Ondřej Bačina: Podle našich studií vychází, že devět z deseti IT decision makerů, tj. těch, kteří rozhodují o tom, co se bude v IT nakupovat, se přiklání k hybridnímu cloudu. Jejich rozhodnutí vycházejí ze zkušeností z implementací privátního cloudu, které se jim ne zcela podařily, právě kvůli složitosti implementace, nedostatku zkušeností na straně zákazníků apod.

Oproti tomu do veřejného cloudu nemohou přenést všechny svoje agendy. Mají totiž obavy o bezpečnost svých interních materiálů, dokumentů a systémů. Z toho také vyplývají snahy o sloučení obou cest, privátního a veřejného cloudu, a vytvoření hybridního cloudu. Naši platformu hybridního cloudu jsme vytvořili společně s Microsoftem proto, abychom pomohli zákazníkům co nejrychleji tento hybridní cloud nasadit. To znamená co nejvíce zjednodušit problém instalace a eliminovat problém certifikovaného hardwaru.

Není Azure jako Azure, které verze tedy pro Dell Hybrid Cloud for Microsoft nabízíte?

Dalibor Kačmář: Nejdříve jsme začali pro cloud nabízet službu veřejného cloudu, která se dnes jmenuje Microsoft Azure. Provozujeme ji my sami v našich datových centrech a poskytujeme ji zákazníkům jako stavebnici podle toho, kterou službu chtějí používat. Po několika letech provozu jsme si řekli jednak na základě zpětné vazby od partnerů a zákazníků, jednak na základě naší hybridní strategie, že alespoň část funkčnosti veřejných cloudových služeb umožníme zákazníkům nasadit v jejich vlastním IT prostředí.

První generace tohoto řešení se jmenuje Azure Pack. V podstatě jde o nástroj správy, který se nainstaluje nad standardní Windows Server a System Center a umožňuje zákazníkům velmi rychle nasadit služby typu IaaS (infrastruktura jako služba). Aby to bylo rychlé, protože právě jednou z výhod cloudu je, že můžeme dělat věci rychle a dynamicky, potřebovali jsme k tomu podporu hardwarových výrobců a Dell je firmou, se kterou jsme už v první generaci uzavřeli dohodu o spolupráci.

Na jejím základě jsme už před časem začali dodávat společně řešení první generace, jež sestává z hardwarových komponent Dellu zajišťujících výpočetní část, tak část ukládání dat a síťovou, které doprovázíme operačním systémem, správou a cloudovou nadstavbou, která se jmenuje Azure Pack. Zákazníci si toto ucelené řešení mohou koupit pod jménem Cloud Platform System (CPS).

První výhodou je, že v popsaném řešení lze získat stejné služby se stejnou agilitou jako ve veřejném cloudu a rychle je uvést v provoz ve vlastním IT prostředí. Druhou výhodou je, že zákazníci, kteří požadují mít cloud nasazený ve vlastním IT prostředí na svém vlastním hardwaru, stejně budou přemýšlet nad tím, jestli některé interní IT služby přece jen nepřesunou do veřejného cloudu. V okamžiku, kdy tyto služby stojí na stejné softwarové bázi, přesouvání mezi privátním a veřejným cloudem bude významně jednodušší.

To je také důvodem, proč jsme Azure Pack uvedli už v první generaci softwaru a hardwaru, a která se jmenovala Cloud Platform System (CPS), který se prodává s Dellem dodnes – Microsoft prodává software a Dell pro něj dodává certifikovaný hardware. Toto řešení sice umožňuje růst, nicméně nejmenší velikost řešení CPS je jeden rack, což je pro řadu zákazníků až příliš velké řešení, jde totiž o tisíce virtuálních strojů.

Ondřej Bačina: Jde o dva tisíce virtuálů a hardware zaplní celý rack, s možností škálovat až na čtyři racky.

Ondřej Bačina, Dell Enterprise Solutions Marketing Manager, a Dalibor Kačmář, ředitel divize řešení Cloud and Enterprise, Microsoft

Dalibor Kačmář: Pro rozměry České republiky jde doslova o pomyslnou špičku vysokohorského ledovce skrytou kdesi v mracích. Druhou generací se proto stalo menší řešení, vyžadující menší hardwarovou konfiguraci, které už je také na trhu. Je určeno zákazníkům, kteří nemají tak vysoké výkonové a objemové požadavky, než jaké je možno minimálně dodat v CPS.

Ondřej Bačina: Jde stále o rack, avšak ne tak zcela zaplněný, opět s možností škálování dle velikosti. Konkrétně v tuto chvíli máme tři velikosti jako u oblečení S,M,L. Řešení pro 50-500VM / 150 – 750VM / 750 – 2000VM. Nad tuto hranici pak pokračuje již zmíněný CPS. Více informací naleznete zde.

Dalibor Kačmář: Výhody jsou jasné – pořídit a rychle nasadit, možnost jednoduše rozšířit, a konečně propojit privátní cloud s veřejným tak, aby ihned a bez problémů vznikl cloud hybridní.

Můžete blíže popsat řešení druhé generace? Jde opět jen o hardware s předinstalovaným Microsoft Azure, nebo se ještě nějak jinak lišíte od konkurence, která umožňuje Azure instalovat také?

Ondřej Bačina: Náš hardware a software od Microsoftu jsou součástí celého řešení. I tento hardware je samozřejmě ověřen, otestován a certifikován, sestaven, předinstalován a předkonfigurován.

Naší přidanou hodnotou je však ještě software Dell Cloud Manager, který umožňuje správu celého cloudu. Včetně toho, že umožňuje spravovat i cloudy veřejné. Právě tento software vytváří hybridní cloud. Systém se rozběhne u zákazníka (on-premise), a software Dell Cloud Manager z něj vytvoří hybridní cloud, který umožňuje některé věci spouštět u sebe ve firmě, některé ve veřejném cloudu – ty navíc nemusejí běžet jen v prostředí Microsoft Azure, ale může jít i o Amazon Web Services a jiné cloudy.

Díky Dell Cloud Manageru proto jde o umožnění velmi rychlého nasazení. Naše studie uvádějí, že instalaci hybridního cloudu na našem předinstalovaném a předkonfigurovaném hardwaru na platformě Microsoft Azure je možno uskutečnit pod tři hodiny. Než jsme k tomuto výsledku dospěli, pracovali jsme na něm v laboratořích Dell tři čtvrtě roku. Vytvářeli jej největší odborníci ze společností Dell a Microsoft, a přesto jim vyladění systému trvalo takovou dobu. Je tedy nasnadě, že zákazník raději půjde prošlapanou cestou, než aby sám nebo s lokálním partnerem vymýšleli znovu vymyšlené.

Exit mobile version