Dell & Intel – bezdrátová revoluce v desktopových technologiích?

Intel nedávno uvedl novou generaci procesorů Skylake a čipové sady podporující bezdrátové technologie – wireless display (Wi-Di), bezdrátový docking a výhledově bezdrátové nabíjení. Dell je jedním z prvních (konkrétně dvou) výrobců počítačů, kteří je do svých systémů postupně začleňují. Dell má v rukávu nejen ekosystém od Intelu, ale i svůj vlastní, sdělil v rozhovoru Petr Zajíček, který má pracovní stanice a notebooky u Dellu na starosti.
Jak odpovídá na rozšíření ekosystému Intelu výrobce (nejen) pracovních stanic a notebooků Dell?

Stanice Dell wireless dock station

Bezdrátové technologie Intelu jsme začali integrovat do našich systémů už počátkem letošního roku 2015, takže s nimi máme zkušenosti. Přicházejí na trh stále tenčí notebooky, v nichž se v podstatě ruší velký dokovací konektor, nevešel by se tam. Bezdrátová alternativa je cesta do budoucnosti, zbavuje uživatele i starostí s kabely. Konektivita je tedy zajištěna bezdrátově, navíc zabezpečeně zašifrovaným vysíláním přes Wi-Fi pásma. Dáte si na stůl notebook, zapnete jej a sám se spáruje s bezdrátovou dokovací stanicí. Z ní pak lze připojit stanici do sítě a ke všem periferiím.

Je to velmi pohodlné, navíc jde o průmyslový standard, který má a bude fungovat napříč všemi výrobci. Pro uživatele tedy jde o velmi dobrou zprávu, protože zařízení tohoto typu budou díky Intelu kompatibilní. Mohou totiž kombinovat různé druhy notebooků s různými druhy dokovacích stanic, včetně výrobců třetích stran. Je však nutno podotknout, že je nutno zajistit jejich spárování. Jde o vysokorychlostní připojení, takže lze přenášet i data pro HD monitory 4K a výše, kde je vysoká hustota datových toků. Přenos 60GHz (WiGig) umožňuje v reálu až 2x 4K přenos.

Dell Dock Station

Vedle nové bezdrátové technologie, která nám zabezpečuje přenos dat ještě díky těmto technologiím Intel přichází do malých zařízení typu konvertibilního notebooku, tablet PC nebo telefonu i dobíjení přes USB-C. Bezdrátová nabíjecí deska může být integrována do pracovního stolu, což je opět velmi elegantní řešení. Prostě zařízení položíte na stůl a začne se dobíjet bez adaptéru, jak na vlastním pracovišti, tak třeba v meeting roomu, nebo kdekoliv jinde.

Říkal jste, že jde o standard. Takže si uživatel bude moci dnes koupit libovolný notebook, tablet nebo zařízení 2v1 od jednoho výrobce a bezdrátovou „dokinu“ od jiného. Proč by tedy měl kupovat něco zrovna od Dellu?

Jde sice o průmyslový standard, avšak podle mých zpráv je Dell dnes jedním z pouhých dvou výrobců, kteří zařízení s podporou bezdrátových přenosů vyrábějí. Bezdrátové nabíjení teprve přijde na trh v průběhu podzimu.

Když si tedy firma koupí notebook Dell Latitude, bude k tomu potřebovat další zařízení – dokovací stanici?

Základem je mít notebook nebo pracovní stanici osazený Wi-Fi kartou kompatibilní s touto technologií Intel. Druhým předpokladem je mít stejným standardem vybavenou dokovací stanici, nejlépe od daného výrobce; Dell samozřejmě už dokovací stanici která jej podporuje, má. Ohledně stanic třetích stran je samozřejmě zapotřebí si kompatibilitu ověřit, protože Dell nemůže ručit za 100% funkčnost jiného výrobce.

Takže dokovací stanice pro notebooky od všech výrobců budou v blízké budoucnosti univerzální?

Ano, je to dobrá zpráva pro uživatele. Jde o benefit Intelu ke kupovanému ekosystému, napříč všemi výrobci.

Hovořil jste o nabíjení z dokovací stanice přes rozhraní USB-C. To už nebudou uživatelé dokovacích stanic potřebovat ani běžnou nabíječku?

Zde samozřejmě míříme od bezdrátové technologie ke klasické kabelové. Tento segment stále bude existovat. Rozhraní USB-C také přichází na trh a má dvě varianty – USB-C a Thunderbolt 3.

Dell USB-C

Na zařízeních typu běžný notebook, 2v1, tablet nebo smartphone s rozhraním USB-C. Jeho unikátními vlastnostmi je jednak zasunutí v jakékoliv poloze, jednak je menší než klasický konektor USB, jednak dokáže pro malá zařízení s odběrem do 100 wattů zařízení napájet, jednak přenášet data. Vše po jednom kabelu. Z dokovací stanice pak jdou všechna připojení pro další externí zařízení – klávesnici, Ethernet RJ-45, myš, , monitory – normální displej i HDMI audio, další USB apod.

Dell ThunderBolt

Rozhraní Thunderbolt 3 využívá toho samého konektoru, pouze jsou zařízení vybavena trochu jinou elektronikou, která zabezpečuje čtyřikrát rychlejší přenos dat směrem ven než USB-C. Je určeno pro zařízení typu pracovních stanic s více připojenými HD monitory s rozlišením 4K a vyšším, protože ty vyžadují podstatně vyšší datové toky.
Takže „bezdrát“, USB-C a Thunderbolt 3, to všechno už Dell podporuje, zejména u nejvýkonnějších stanic.

Nebude to stávajícím uživatelům, kteří mají ještě vaši životaschopnou techniku, která není morálně zastaralá, trochu líto?

Dell wireless dock station ze zadu

Myslím, že rozhodně ne. Dell dává svým uživatelům také skvělý ekosystém, nejen Intel. Je postaven na principu, že naše dokovací stanice pro notebooky Latitude a Precision s nejnovějšími procesory Intel Skylake, které mají přijít nové ještě v roce 2015, máme dokovací stanice kompatibilní už od roku 2007. Nakoupený ekosystém od Dellu mohou využívat beze změn ještě minimálně rok, beze změny technologie. Možnost nic neměnit v ekosystému dokování v průběhu deseti let je pro zákazníky významné zejména pro středně velké až velké instalace.

Co se stane s vaším ekosystémem dokování rok poté?

Máme-li na trhu technologii Intel Skylake je budoucnost dokování daná. Jednou z variant je velmi elegantní bezdrátová konektivita, druhou volbou bude za nějakých 15 měsíců kabelové připojení pomocí USB-C nebo Thunderbolt 3 pro prémiová zařízení, kdy konektor bude mechanicky identický.

Dell nedávno uvedl novou generaci odolných „driblovacích“ notebooků a tabletů, které lze i polévat vodou a zahrabávat do písečných dun. Nedokážu si představit, jak je v takovém případě připojit přes kabel s „Pepíčkem a Mařenkou“ USB-C nebo Thunderbolt 3, ať jsou jakkoliv identické – identicky se do nich dostane s napájením a datových toků i sajrajt.

Petr Zajíček, Dell, a ruggedized notebook Dell

To ne. Tato zařízení byla navržena trochu jinak a jejich metalické připojení se liší. Geodet, voják nebo pracovník záchranných složek mají k dispozici dokinu umístitelnou ve vozidle, která má speciální konektor, od napájení přes datové připojení až po rozšíření antén na vozidle a další periferní zařízení. Tento speciální konektor je tvořen pomocí dotykových plošek plochými měděnými zlacenými kontakty. Obě strany – na notebooku a dokovací stanici se přitisknou a zafixují. Odpojení je velmi rychlé, stačí vzít za notebook a je to. Vezmeme-li například bojové vozidlo pěchoty, stačí vytrhnout notebook ze závěsů a vozidlo bez problémů opustit. Stačí se podívat na video.

Exit mobile version