Notebook Dell Latitude 14 E7450 a technologie vPro

Po představení na začátku roku, zařazují výrobci postupně do svého portfolia modely postavené na 14nm 5. generaci intelovských procesorů Intel Core známé jako Broadwell-U a nyní označované jako U series. Zástupcem první vlny nejnovějších notebooků je i ultrabook Dell Latitude 14 E7540.
Nové éčko je připraveno pro korporátní prostředí, a tak se dnes nepodíváme přímo na samotný ultrabook a jeho parametry – ty si představíme v příštím článku, ale zaměříme se na část řešení, o které se v souvislosti s firemní infrastrukturou často hovoří, ale málokdy se dostane zasloužené pozornosti, překračující marketingová zaklínání – tedy podpoře technologie Intel vPro. Pátá generace neznamená přelom pro samotné správce systémů, ale mohla by změnit chování uživatelů.

Připomeňme jen letmo, že jako vPro označujeme souhrn technologií, které slouží k zajištění vzdálené správy. Ty jsou zajištěny na úrovni hardwaru, a tak lze spravovat i počítač bez operačního systému. Jako hlavní představitel platformy bývá vnímána AMT (Active Management Technology), ale ta musí být doplněna intelovským procesorem, čipovou sadou a síťovou kartou. Bez jednoho z těchto prvků nelze hovoří o vPro. Ne všechny procesory dané generace ovšem podporují vPro.

Intel u nové generace vPro zdůrazňuje především novinky v podobě bezdrátového dokování a bezdrátového přenosu obrazu. V případě přenosu obrazu jde o novou generaci technologie WiDi (Wireless Display), která je na světě již nějaký ten pátek. Současná generace Intel Pro Wireless Display Pro (WiDi 5.1), umožňující přenos 4K zobrazení, přidává v prostředí vPro možnost správy signálu i kontrolu nad zajištěním.

Například během konference je tak možné připojovat jednotlivé řečníky k projektoru/monitoru a zobrazit jejich obrazovky v rámci moderované diskuze, kdy jeden z uživatelů kontroluje kdo je aktivně připojen, tak prostým předáváním signálu tomu, kdo si vezme slovo. K dispozici je samozřejmě i výhradní režim, který přijímač uzamkne pro jednoho uživatele, a ostatní nemají zobrazovač k dispozici. Jde o elegantní řešení, kde odpadá nejen zdlouhavé „předávání“ kabelu, tak nutnost kolegovi nejdříve uvolnit „pásmo“ a čekat, než se jeho stroj připojí. V okamžiku, kdy všichni zúčastnění zvládnou časování, máte ve firmě vlastní televizní debatu s hladkým přepínáním obrazu. Připojení samozřejmě musíte verifikovat, takže nehrozí, že najednou se zobrazí to, co si při poradě ve skutečnosti čtete nebo prohlížíte, Pro správu IT je v prostředí rozsáhlé sítě vPro přínosem možností omezit konektivitu pouze na Pro WiDi displeje, takže se notebook nestane otevřeným přístupovým bodem. Pro správnou funkčnost samozřejmě musíte mít Pro WiDi certifikovaná zařízení, nebo přijímač, ale těch není zrovna mnoho a jejich dostupnost není okamžitá – a na našem trhu v současnosti v podstatě nulová. Což se samozřejmě zlepší i s rostoucí oblibou této firemních „kongresů“, které dostanou trochu jinou dynamiku a mohou se i o nějaký čas zkrátit.

Bezdrátové dokování je další perličkou, kterou chce Intel přispět k příjemnějšímu pracovnímu prostředí. Opět nejde o čistou novinku. Intel pro tuto funkci vyžaduje bezdrátový gigabit – Intel Wireless Gigabit, známý jako WiGig. S WiGig sítí pracovala již v roce 2013 bezdrátový dock Dell Wireless Dock D5000, bohužel notebooky, které v té době měly WiGig, se daly spočítat na jedné ruce. Ovšem u pětkové generace najdeme Intel Tri-Band Wireless-AC 17265/Wireless Gigabit Sink W13100, se kterou Intel hodlá zajistit 7Gbit tok. Z pohledu uživatele příjemná záležitost, pro správu IT již o něco méně. Nicméně šíření opět nebude lavinovité, to u ničeho v korporátním světě. I zde samozřejmě potřebujete certifikovanou bezdrátovou dockovací stanici, ke které se vše připojí, tedy jak váš notebook, tak displej, myš, klávesnice apod. Jako uživatel budete toto řešení milovat. Pro lehčí spánek je připojení kryptované AES-128.

Byť pro správce sítí nové vPro převratné změny nepřináší – pomíjím rozšíření možnosti šifrování intelovských SSD apod., na uživatelské úrovni je bezdrátový přenos obrazu i dockování jehož bezpečnost je řešena přes vPro důvodem, proč si i do menší firmy pořídit notebook s podporou vPro. Byť to nyní nevypadá, již ke konci roku prostě přijdete za svým partnerem, který vám umožní se okamžitě připojit na jeho prezentační zařízení, využít jeho periferie apod. Díky identifikaci a řízení s využitím vPro by správně nastavená bezpečnostní politika měla tohle dovolit. A pokud jste malá firma, zauvažujte o vPro i z daleko prozaičtějších důvodů. Správa IT zde probíhá buď na dálku s využitím externích služeb, nebo přes kolegu co tomu „rozumí“. V případě problémů si s vaším notebookem na dálku někdo z nich poradí. Pokud jste dosud pod pokličku vPro nenahlédli, berte v potaz, že pro správu existují i nástroje zdarma, jak ty od Intelu, především CSC nebo Platform Solution Manager, tak třetích stran, se kterými lze většinu problémů zvládnout. K nové generaci Intel vPro se podrobněji vrátíme v některém z dalších článků.

Exit mobile version