Dell P3221D – kancelářský komfort pro váš zrak

Ačkoliv se u velkého monitoru s 32palcovou úhlopříčkou pouhé QHD rozlišení namísto 4K může zdát jako nepatřičné, opak je pravdou a pokud pracujete s textem, programujete nebo obchodujete třeba na burze, Dell P3221D si zamilujete.

Pro řadu lidí, zvláště pokud se vám již horší zrak, není 4K rozlišení při čtení a práci s textem úplně příjemné. A tak stejně dochází k úpravám nastavení, jako ke zvětšení fontů nebo ikon. Navíc málokterá kancelářská činnost vyžaduje skutečně 4K rozlišení, a koupě velkého displeje je motivována hlavně velikostí plochy, a nikoliv oním 4K. Dell P3221D s úhlopříčkou 31,5“ a rozlišením QHD (2560 x 1440) je tak velice pragmatickým řešením, které splňuje veškeré požadavky na kancelářský monitor. Proti 4K Dellu U3219Q s UltraSharp panelem je osazen levnějším IPS panelem v matném provedení. Panel má tedy proti špičkovému displeji menší jas a méně ostřejší vykreslení, což byste poznali třeba na práci s drátovým modelem v CAD programech. Je to dáno tím, že dvojnásobně dražší UltraSharp má rozteč pixelů 0,182×0,182 a tedy 140 pixelů na palec (PPI), zatímco P3221D umí rozteč 0,2727 x 0,2727 mm a 98,24 PPI.

Aby to nevyznělo negativně, displej rozhodně není špatný, homogenita podsvícení je na danou kategorii dobrá, a poklesy, kdy maximální rozdíl je 15 cd/m2, se tvoří postupně, nikoliv skokově na různých místech. Horší či v lepším případě podobné podobné výsledky bude mít 99 % monitorů v tomto segmentu a stále budou pro práci naprosto bezproblémové. Většina uživatelů pak rozdíl není schopna ani při dlouhodobé práci zaznamenat, natož aby jim nějak vadil. Celkově monitor nabídne syté barvy s hladkými přechody tónů a velmi dobré pozorovací úhly bez degradace obrazu. Displej je vybaven technologii ComfortView omezující vyzařování škodlivého modrého světla a také blikání monitoru. Při delší práci tak snižuje únavu zraku.

Silnou stránkou posledních generací monitorů Dell je jejich software Dell Display Manager (DDM) pro nastavení parametrů monitoru a umožňující snadno rozdělit pracovní plochu na okna, což zvládne i pokud máte připojeno několik monitorů Dell podporujících DDM. DDM umožňuje přímo v monitoru rozdělit plochu na několik částí, počínaje polovinami až po třeba kombinace zahrnující devět oken různých rozměrů. Nemusíte se tak spoléhat na základní rozdělení v operačním systému nebo ovladače grafické karty. Systém je naprosto intuitivní a lze také zvolit, aby se rozdělení zvýraznilo, když myší přesouváte nějaký dokument, okno browseru nebo jinou aplikaci. Mřížka rozdělení se na monitoru zvýrazní a vy jednoduše přesunete objekt do okna podle vaší potřeby.

P3221D také nabídne zajímavou sestavu portů, který zahrnuje DisplayPort, HDMI, 2x USB 3.0, 2x USB 3.2 a také USC-C s podporou 65 W, umožňující připojení notebooku a jeho současné nabíjení. Stojan displeje je proveden jako pivot, takže umožňuje jeho otočení na portrét.

Po více než měsíčním používání můžeme Dell P3221D prohlásit za špičkové řešení pro kancelářské prostředí a v dnešní době vlastně home office, protože mezi dokoupitelným příslušenstvím najdete i reproduktory, které lze upevnit na stojan nebo přímo na spodní hranu rámečku. Ty obsahují i mikrofon, takže je můžete používat i při videokonferenci. Hlavním důvodem pro jeho koupi je kromě skvělého poměru výkon/cena, i komfort při dlouhodobé práci s textem, možnost diky DDM pohodlně a přehledně pracovat s několika dokumenty najednou, možnost polohování a bohatá výbava porty, včetně dobíjecího USB-C.

Exit mobile version