Dell Solutions Tour 2015

Proč Dell? Protože je to dnes jediná firma, která má pro firmy všech velikostí kompletní řešení end-to-end, od koncových zařízení až po infrastrukturu pro podniky a datová centra. Přesně takové sdělení zaznělo na Dell Solutions Tour 2015 v Praze.
Dell Solutions Tour uvedl Jiří Kysela, generální ředitel Dell ČR a předal slovo Margaret Franco, která pracuje ve společnosti Dell jako Executive Director, Dell EMEA Enterprise. Pokračovali čeští reprezentanti Dellu zábavně a svižně – měli co říct.

Proč Dell?

Margaret Franco ve své prezentaci odpověděla na otázku „proč Dell?“ – protože má v dnešním světě, kde se protíná tradiční a nové IT odpověď na všechny otázky a úkoly, a to jako prakticky jediná firma na světě, od koncových zařízení (stanic i tiskáren apod.) až po škálovatelná a zabezpečená prostředí datacenter.


Margaret Franco, Dell

Dell se podle ní prostě liší – nabízí moderní řešení typu end-to-end, založená na standardech, která jsou flexibilní, modulární, s otevřeným přístupem dodavatele (Dell) k jejich nasazování. Podle magického kvadrantu Gartner se Dell dokázal vyčlenit z mantinelů nových vlastnických (vendor-lock – proprietárních) systémů, zděděných (legacy) systémů, ale i komoditních systémů. Dell je schopen dodat podniková řešení připravená pro nasazení a řešení současných i budoucích potřeb podniků po jejich transformaci v prostředí datacenter, včetně správy systémů a jejich zabezpečení. Ta jsou postavena tak, aby umožňovala uživatelům platit pouze za skutečně spotřebovaný výkon IT (provisioning), včetně možného nárůstu dodávky výkonu v případě potřeby (pay-as-you-go).

Dvacet let serverů PowerEdge

Ondřej Bačina | Dell

O novinkách pro podniková řešení hovořil Ondřej Bačina, Enterprise Solutions Marketing Manager. Většina těchto řešení už běží na platformě x86 a klasický mainframe byl odsunut do pozadí. Servery Dell PowerEdge už za sebou mají 20 let života a Ondřej Bačina předvedl model PowerEdge 4200, který byl v Komerční bance právě k tomuto výročí odstaven právě po 20 letech za účelem prezentace této události. „To samozřejmě neznamená, že nechceme, aby zákazníci kupovali naše servery po patnácti až dvaceti letech,“ prohlásil Ondřej Bačina a dodal: „S kolegy z Intelu jsme totiž spočítali, že nárůst výkonu u současného srovnatelného modelu je 200násobný, nemluvě o kapacitě storage, která tehdy činila 10 GB a dnes je v řádu terabajtů. Servery by se proto měly obměňovat za tři, minimálně pět let, a to nejen kvůli vyššímu výkonu, ale i nižší spotřebě energie.

Příkladem nových a škálovatelných řešení Dellu je technologie Dell PowerEdge VRTX, která poskytuje dostatečný výkon v jediném šasi velikosti věžového serveru, integrující servery, úložiště, síťová připojení a správu vzdálených kanceláří, malých firem nebo poboček – cloud-in-a-box.

Unikátní postavení Dellu pro podniková řešení je podle Ondřeje Bačiny opět v tom, že je schopen postavit flexibilní infrastrukturu typu end-to-end, protože Dell se orientuje kromě serverů na softwarově definovaná prostředí (SDS, SDN) storage a sítí. Ondřej Bačina také položil otázku, k čemu je dobré, že Dell je poskytovatel řešení end-to-end? „Například pro internet věcí, pro který jsme v našich laboratořích vyvinuli distribuovanou architekturu, která je založena na interoperabilitě, umožňující sbírat v internetu věcí ‚small data‘ a začlenit je následně do big data.

Přidaná hodnota Dellu

Ohledně softwarových řešení Dell Jiří Svatuška, pre-sales-consultant Dell například uvedl, že Dell se věnuje i oblasti big data a jeho přidaná hodnota je ve službách.

Stanice Dell, Windows 10, Intel a schopnost inovovat

Petr Zajíček, Client Solutions Marketing Manager Dell uvedl, že v roce 2015 je připojeno 15 miliard koncových zařízení, a v roce 2020 už jich má být 200 miliard. „Mobilita je záležitostí dvou faktorů – lidí a dat,“ prohlásil a dodal k tomu: „Způsob práce se mění a Windows 10 je tu pro lidi, kteří toho chtějí zvládnout více. Běží na všem a uživatel má k dispozici stále jedno prostředí.

Vlastimil Maar z Intelu k tomu poznamenal, že byznys je poháněn myšlenkami, které mají v IT tři pilíře – inovacemi, rychlostí schopnost je absorbovat a otevřeností a uvedl to na příkladu: „Až 40 % firem, které se v roce 2010 umístily v žebříčku Fortune 2000, už dnes neexistují. Přinášíme už šestou generací procesorů Intel Core – Skylake, která podporuje nové mobilní technologie – například Intel Unite pro spolupráci při prezentacích na všech platformách (Windows, Android, Mac), nebo Wireless Dock.


Vlastimil Maar, Intel

Každý máme svůj příběh,“ pokračoval Petr Zajíček, a pokračoval: „Někdo chce stylové zařízení, firemní uživatelé zase požadují profesionální podporu. Obojí umíme, naše nabídka je nejširší na trhu, například ohledně vzdálené podpory a managementu jsou naše profesionální stanice a notebooky Dell Latitude vybaveny technologií Intel vPro. Kromě toho nabízíme podporu typu business-class nejlepší ve své třídě se zásahem servisního technika druhý pracovní den (NBD – next business day).

Dell outdoor a styl

Petr Zajíček dále prezentoval notebooky Dell Latitude Rugged Extreme, které obsadily kategorii vysoce odolných zařízení pro reálný svět – konkurence ji postupně opouští. Model pro techniky v terénu obsahuje maximální počet portů, včetně dnes už těch méně obvyklých jako například RS232 apod.). Další dva modely jsou pro použití v armádě (military grade testing) nebo v geologii (prachutěsnost, vodotěsnost apod.). Notebooky této kategorie doplňuje odolný tablet.

Řada XPS doplňují nabídku Dellu v kategorii stylových notebooků, Allienware jsou „nabouchané“ notebooky pro hráče.
V oblasti pracovních stanic je Dell jedničkou pracovních stanicích – „normálních, rackových a virtualizovaných, kdy posledně jmenovanou kategorii prakticky založila.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version