SUTOL – jubilejní 10. konference českých uživatelů IBM Notes

Jubilejní desátou konferenci Czech Lotus User Group – SUTOL 2018 uvedla Huguette Ranc, IBM Collaborative & Watson Talent Vicepresident Europe. Poté shrnul Drew Birnbaum, IBM Notes and Domino Sales Executive World Wide, co slíbili vloni, co bylo splněno, a jaké jsou novinky v Domino v.10. Česká uživatelská skupina IBM Notes je mimochodem jednou z nejloajálnějších.

Drew Birnbaum, IBM Notes and Domino Sales Executive World Wide

Další část konference byla věnována techničtějším otázkám ohledně novinek ve verzi IBM Notes Domino 10, které se týkají zejména zabezpečení, monitoringu, politik, LotusScriptu, správy serveru, dotazovacího jazyka DQL a rychlosti vyhledávání v dokumentech, Domino jako zdroj dat NoSQL pro moderní webové aplikace psané v Node.js, vylepšení v clusterech a samoopravné procedury, které usnadní práci administrátorům Domino V10.

Huguette Ranc, Collaboration & Watson Talent Vicepresident Europe, nám pak odpověděla na několik otázek.

Co nejdůležitějšího ohledně IBM Notes se událo od února roku 2017, kdy IBM outsourcovala další vývoj do indické firmy HCL?

Huguette Ranc, IBM Collaborative & Watson Talent Vicepresident Europe

Za rok toho při vývoji softwaru nemůžete udělat příliš mnoho, povedlo se však už hodně. Vloni v únoru IBM ohlásila, že bude investovat do dalšího vývoje do serveru Domino s vývojářskou firmou HCL, a to na základě požadavků uživatelů, kterým nasloucháme. S klienty a partnery na celém světě i v Evropě jsme se proto za tu dobu už mnohokrát sešli. Dostali jsme zpětnou vazbu, co skutečně potřebují. V prvním roce spolupráce s HCL jsme investovali hlavně v aplikační části serveru Domino do vývoje a jeho správy. Už je to viditelné ve verzi Domino v.10, která je rychlejší a má nižší celkové náklady na vlastnictví (TCO), včetně funkce samoopravitelnosti a také má novou administraci. Uvědomujeme si, kolik uživatelů Domino už tak dlouho používá. Mají pro něj spoustu aplikací a léta se je snažili převést na jinou technologii. Domino je velmi robustní server, cenově efektivní řešení, a mnoho klientů si dnes uvědomuje, že je pro ně lepší u něj zůstat. Svět je dnes hodně otevřený, je zde Office 365, Slack, a je třeba je s Dominem integrovat. To jsou investice, kam šly během posledního roku peníze.

Znamená vaše otevřenost také možnost zapojit „citizen developers“, volné vývojáře?

SUTOL – krájení dortu

To bude jedním z dalších kroků. Vždyť Domino byl jedním z prvních systémů vůbec, který umožňoval uživatelům vlastní vývoj aplikací, proto jich je také tolik. I do budoucna budeme otevřeni tomu, aby i přicházející generace vývojářů, které jsou dnes ve školách a na univerzitách, mohly pro Domino vyvíjet nové aplikace. Nejbližším úkolem je umožnit běžným lidem, jakými jsme například já a vy, aby mohli s Dominem pracovat ještě jednodušeji.

IBM plánuje koupit Red Hat. Je nějaká souvislost mezi touto akvizicí a dalším vývojem IBM Notes a Domino Serveru?

Akvizice byla ohlášena naší CEO, Ginni Rometti. Cílem je samozřejmě rozšířit celkový záběr IBM, zejména v cloudu. Pro nás, kdo se staráme o Domino, je to také skvělé. Budeme totiž moci těžit z technologií Docker a CentOS, to však bezpochyby nebylo hlavním důvodem akvizice, jen postranní efekt, z něhož máme ve skupině IBM Notes radost.

Je tedy možné provozovat Domino i v cloudu?

Domino lze nasadit on-premise, tedy na serveru v organizaci. Tak to má ostatně většina našich klientů, kteří Domino provozují. Na verzi Domin on the Cloud pracujeme, aplikaci pro Domino už můžete hostovat v prostředí IBM Cloudu už dnes. Vezmete svoje licence a my se postaráme o správu, navíc tím snížíte svoje TCO. Někteří partneři IBM už vyvinuli velmi specifické aplikace pro Domino. Znám jednoho, který působí jak ve Spojených státech, tak ve Francii. Jeho aplikace je velmi specifická, klient je napsán pro Domino a běží v IBM Cloudu, odkud jsou poskytovány jeho služby.

Aplikace IBM Notes jsou k dispozici i pro mobilní platformy, zejména tablety iPad s iOS. Pro které vertikály existují a jak je to s lokalizacemi?

Pro uživatelskou skupinu IBM Notes jsou mobilní aplikace také velmi důležité, hodně o nich hovoří i v Evropě. Souvisí to s modernizací aplikací a mobilita je dnes jedním ze základních požadavků. Aplikace, které jste vyvinuli před nějakými deseti lety, dnes můžete snadno přenést i na iPad a podporujeme i další platformy.

Na co mohou klienti, kteří mají Domino Server, čekat v budoucnu a na co se mohou těšit?

Zejména půjde o cloud a uživatelská rozhraní. IBM Domino v.10 je záležitostí lepší uživatelské zkušenosti se serverem, další vývoj se bude věnovat klientům IBM Notes, aplikacím, integraci, TCO. Za jediný rok se toho ve vývoji moc stihnout nedá, ale příštích několik let budeme v této souvislosti velmi hlasití, v uživatelských skupinách, jako je SUTOL, se to brzy dozvědí.

Exit mobile version