Digitalizace v kritických oborech

DataSpring je společnost poskytující cloudové služby a v České republice má dvě datacentra. Díky svému technologickému zázemí může nabízet kromě jiných služeb také platformu Bio-Nexus, určenou pro digitální zpracování a řízení pracovních toků, zaměřenou na řešení problémů spojených s vysoce rizikovými a nákladnými pracovními postupy v kritických oborech – záchranářství, energetice a v letecké údržbě.
Většina firem používá pro údržbu, výrobu a archivování stále tištěné papírové formuláře a protokoly, což podporuje tradice a konzervativizmus. To s sebou nese kvůli přísné regulaci v určitých oborech požadavky na značné množství dokladů a procedur pro každou událost, přičemž aktualizace bývají časté, osobní odpovědnost je zajištěna podpisem, existuje povinnost archivovat data na dlouhé roky. Přenos informací je zdlouhavý, ne-li žádný.

Papír vs. digitalizace

Bio Nexus 1

Protichůdné požadavky na papírovou agendu lze vyřešit digitalizací pracovních postupů, například v oblasti údržby. Systematizovaný a digitalizovaný protokol brání lidským chybám, klíčové osoby organizace dostanou celkový obraz o stavu ve vysoké kvalitě a v reálném čase. Systém zajišťuje plnou synchronizaci, přístup k informacím v místě činnosti, automatická hlášení, automatické přesuny a změny pracovníků, automatické dokumentační záznamy a archivování.

Bio-Nexus jako platforma digitalizované údržby

Bio-Nexus je mobilní softwarová platforma pro zpracování a řízení pracovních toků, připravenou k rychlému nasazení, zaměřená na řešení problémů spojených s vysoce rizikovými a nákladnými pracovními postupy.

Bio-Nexus má podporu mobilních vstupů včetně rozpoznání hlasu pro zpracování a řízení pracovních toků v reálném čase pro prostředí údržby s kritickým řízením, kde záleží na přesném a efektivním vykonávání dílčích pracovních činností. Dodavatele těchto služeb může od konkurence odlišit tam, kde záleží na přesném a efektivním vykonávání dílčích pracovních činností. Může být definována jako digitální platforma pro údržbu end-to-end, využitelná v nejnáročnějších vertikálních odvětvích, s úplným záznamem od bodu dané události k příkazům řídícího centra.
Bio-Nexus dodává i rozhraní pro odolné tablety nebo smartphony od třetích stran, a také rozhraní pro ERP nebo skladové systémy. Opírá se o přesný postup digitalizace provozní údržby na základě schematického interaktivního protokolu se sběrem dat bránícím lidským chybám, záznamem dat v reálném čase a online dokumentací.
Systém je nezávislý na hardwaru a je kompatibilní s jakýmkoliv hardwarem a systémem MRO (maintenance, repair and operation). Má dynamické rozhraní, kde jsou úpravy možné na přání klienta a dálkový dozor. Připojení k databázím na serveru či cloudu je online, archivace je automatická.

Bio Nexus Medical S from BIO NEXUS on Vimeo.

Dodržení pevně daného postupu práce

Pro procesní řízení pracovních toků je využit Mobile Workflow Engine, který je vhodný pro prostředí charakterizované vysokými náklady a vysokými riziky. Řízení jeho správy s využitím tohoto systému zvyšuje technickou spolehlivost, čitelnost, dostupnost služby a snížení nákladů a času.

Organizace, která si platformu Bio-Nexus pro řízení pracovních toků údržby nasadí, může tento komplexní, avšak zároveň také flexibilní software integrovat s nejrůznějšími zobrazovacími jednotkami (heads-up display), headsety a kamerami, a propojit je s přenosnými bezdrátovými počítači nebo smartphony či podobnými zařízeními, které komunikují s centrální jednotkou. Systém využívá rozpoznávání řeči (včetně hands free) jako prvotní prioritu a je vybaven interaktivním menu na displeji pro dodržení pevně daného postupu a rychlou dokumentaci. Digitalizuje totiž kritický pracovní postup prostřednictvím mobilního rozhraní, které lze přizpůsobit na základě požadavků organizace.

Operační středisko

Bio Nexus 2

Kompletní servisní systém je řízen z jednoho operačního střediska, které dává celkový obraz situace z místa zásahu ve vysoké kvalitě a v reálném čase; operační středisko vidí každou mobilní jednotku nebo vzdálenou stanici. Umožňuje sledování každého stroje nebo týmu v reálném čase a dozor nad jejich pracovním postupem. Lokalizuje všechny týmy a jejich aktivity přes GPS. Disponuje online a offline analýzou informací a automatickou tvorbou upozornění a výstrah.

Komunikace v systému

Operační středisko disponuje různými komunikačními možnostmi s jednotlivými buňkami – přes GPRS, Wi-Fi, rádio, satelit. Umožňuje komunikovat s kterýmkoliv systémem, který podporuje protokol TCP/IP.

Oblasti využití

Platforma Bio-Nexus je využitelná například při údržbě a servisu (zejména leteckého) parku, dále ve zdravotnictví (zejména u záchranářů), nebo v energetice (utilities).
Technickým pracovníkům nabízí intuitivní digitální mobilní pracoviště s automatickou digitalizací jejich práce bez papírování. Bio-Nexus přitom respektuje kulturu společnosti nebo techniků. Zajišťuje digitalizaci protokolů a souvisejících dokumentů s automatickou archivací. Zároveň umožňuje vyhledávání a prohlížení provozní dokumentace přímo v místě zásahu. Podporuje flexibilitu v přidělování lidských zdrojů díky jejich lokalizaci. Správně, včas a bez lidských chyb, ke kterým jinak dochází při manuálním přepisování. Umožňuje také vkládání živého videa a fotografií. Všechny soubory o údržbě jsou plně elektronicky zaznamenávány.

Aero nexus new oct 2016 from BIO NEXUS on Vimeo.

Záchranářům Bio-Nexus Medical pomáhá zachovávat klid v extrémní situaci, ošetřit komplikovaná, vážná zranění a ošetřit mnoho pacientů s četnými zraněními. První záchranář na místě je velice důležitý. Přes řídicí systém Bio-Nexus Medical mu lze poskytnout poradenství, pomoci ve správném rozhodování, poradit s dodržování postupů ošetření, a tím vším nastavit vše na stejnou úroveň péče. Zvyšuje tak výkony záchranářů v místě zásahu a pomáhá i dále, zejména díky relevantnímu, přesnému, komplexnímu a důvěryhodnému lékařskému záznamu. Přidanou hodnotou jsou rozšířené možnosti péče o pacienty, možnosti telemedicíny pro pozemní i letecké záchranáře, doplnění celkového obrazu o lékařské informace v reálném čase a možnosti školení a simulace pro jednotlivce i větší skupiny.

Pozitivní dopady na cenu údržby a TCO

Správné nasazení a důsledné využívání platformy Bio-Nexus má pozitivní dopady na celkové zvýšení efektivity, snížení ročních nákladů na údržbu, snížení nákladů ze zpoždění, využití big dat je díky centrálnímu zpracování úhrnné, smysluplné a s pozitivním dopadem na tvorbu hodnotných a kritických náhledů a reportů s tvorbou analýz. Výrazné úspory jsou vyčíslitelné například při nasazení v údržbě leteckého parku, kde dochází při úspoře času v řádu minut u jedné operace na jednom letadle k celkové úspoře řádu stovek minut za rok, což znamená velké peníze. U záchranářů jde také o minuty, které však znamenají rovnou život.

Bio-Nexus

Bio-Nexus je izraelská společnost založená v říjnu 2010 s pobočkami v Bostonu a Singapuru. Systém Bio-Nexus byl schválen pro nasazení v armádních složkách, aeroliniích a energetice (utilities – podniků veřejných služeb jako například elektrárny, plynárny apod.). Společnost Bio-Nexus podala na tento systém zhruba 50 různých patentových žádostí, které jsou registrovány ve Spojených státech a dalších 28 zemích.

Exit mobile version