Digitální nadvláda do roku 2023?

Jako digitální nadvládu (nadřazenost, převahu – supremacy) označuje prognóza IDC situaci, kdy většinu HDP budou vytvářet digitální technologie/procesy, respektive podniky, které prošly digitální transformací. IDC ve své prognóze FutureScape předpovídá, že tato situace nastane už v roce 2023, a to čistě proto, že podniky fungující starým způsobem nedokáží konkurovat, a budou proto generovat čím dál menší podíl tržeb. Poněkud vágní analýza v této souvislosti uvádí, že v letech, které chybějí do příslušného bodu zlomu, musejí proto podniky co nejvíce investovat do „hyper“ funkcí (hyperspeed, hyperscaled, hyperconnected).

Součástí těchto změn mají být následující trendy v podnikovém IT:

Rostoucí výdaje na inovace: Do roku 2024 půjde více než 50 % všech výdajů na podnikové IT směřovat k inovacím a digitální transformaci namísto údržby/zajištění provozu. V roce 2018 byl podíl inovačních výdajů na celkovém rozpočtu IT jen 31 %, nicméně meziročně má vzrůstat o 17 %. Podniky budou svůj provoz zajišťovat způsobem, který nebude tak náročný na masivní počáteční investice a lidskou práci/investice do zaměstnanců – což jinak řečeno znamená hlavně větší využití cloudu a outsourcingu/spolupráce s externími subjekty.

Propojení cloudů: Do roku 2022 bude 70 % podniků spravovat jednotně prostředí více veřejných cloudů i architektur kombinujících veřejný a soukromý cloud. Integrace bude zahrnovat data, aplikace i správu/řízení.

Růst edge computingu: Kvalita služeb bude vyžadovat, aby řada aplikací fungovala blízko místa jejich konzumace. Do roku 2023 až 50 % nových podnikových aplikací poběží spíše na okrajích infrastruktury než v podnikových datových centrech (dnes je to asi 10 %). Množství aplikací provozovaných v režimu edge do roku 2024 vzroste o 800 %.

Softwarové továrny: Do roku 2025 budou dvě třetiny podniků agilními softwarovými vývojáři a vlastní nový kód budou nasazovat do produkčního prostředí každý den. Vývoji softwaru budou podniky ve srovnání se současností věnovat o 60 % více úsilí (budou zaměstnávat o 60 % více vývojářů), většina využívaného softwaru (80 %) bude ovšem nadále externího původu. Více než 90 % nových podnikových aplikací bude provozováno v cloudu.

Exploze oborových aplikací: Do roku 2023 bude (převážně nativně pro cloud) vyvinuto a nasazeno přes 500 milionů nových podnikových aplikací a služeb – zhruba stejně jako za posledních 40 let. Většina z nich bude směřovat k digitální transformaci daného odvětví a budou definovat určitou minimální úroveň technologií nutných pro udržení konkurenceschopnosti.

Všudypřítomná umělá inteligence: Do roku 2025 bude až 90 % nově vyvinutých podnikových aplikací v nějaké míře využívat umělou inteligenci. U většiny z nich přinese AI pouze zlepšení určitých parametrů, existovat ale budou i disruptivní aplikace AI měnící celé odvětví. Jejich vývoj i nasazení bude trvat déle, nicméně do roku 2025 bude už 10 % nových podnikových aplikací spadat do kategorie takto revolučních. Do roku 2024 se více než 50 % interakcí s uživatelských rozhraním začne odehrávat v systémech, které budou využívat počítačové vidění, hlasové rozhraní, zpracování přirozeného jazyka a rozšířenou/virtuální realitu.

Chief Trust Officer: Novou pozici ve vrcholném vedení zavede do roku 2023 až polovina firem z žebříčku Global 2000. Do kompetence ředitele pro důvěru bude spadat řízení rizik, dohled na zabezpečením i dodržováním regulačním předpisů a otázek spojených s důvěrou zákazníků i zaměstnanců, ať už jde o respektování soukromí nebo obecných etických zásad.

Podnik jako platforma: 60 % podniků z žebříčku Global 2000 bude mít do roku 2023 ekosystém vývojářů s tisícovkami členů. Podniky budou současně fungovat jako dodavatelé digitálních služeb, což pro mnohé bude znamenat nový obchodní model i nutnost reorganizace procesů.

Mezisektorová spolupráce: Podniky musejí být připraveny k uzavírání nových partnerství mezi subjekty působícími v různých oborech. Do roku 2025 bude až 20 % příjmů pocházet z takto kombinovaných služeb. Jedna pětina partnerů podniků bude pocházet z oborů nezahrnutých v současným partnerských řetězcích.

Vývoj platforem: Do roku 2023 konsoliduje 5 největších dodavatelů cloudu až 75 % příjmů všech tržeb z IaaS a PaaS. Dodavatelé SaaS se budou stále více snažit rozšířit svou nabídku i o PaaS. 10 největších dodavatelů SaaS bude až 20 % svých příjmů z cloudu generovat přes PaaS.

Exit mobile version