Digitální transformace? IDC Bitcoiny nepřijímá!

Imperativy současné doby jsou podle IDC mobilita, cloud, big data a analýzy a sociální byznys. Alespoň tak to vyplývá ze závěrů analytické společnosti IDC, která uspořádala v Praze konferenci s panelovou diskuzí. Uvedl ji Dalibor Šidlo, Country Manager IDC pro Českou a Slovenskou republiku.
Zúčastnili se jí i významní zástupci společností z IT průmyslu – CETIN, EMC a Checkpoint. Předmětem bylo téma Digital Transformation a třetí platforma v IT, která znamená nový přerod. Vše je však třeba brát trochu s rezervou…

Crawforda Del Prete, který u International Data Corporation zastává funkci Chief Research Officer, v panelové diskuzi uvedl a zdůraznil, že IT je ve stavu permanentní transformace – od mainframů přes výpočetní architekturu klient/server, a že v současné době se nacházíme ve stádiu třetí platformy, která umožňuje podnikům být efektivnějšími, vytvářet hlubší vztahy se zákazníky a nové druhy příjmů, založené na produktech a službách, které jsou umožněny a podporovány technologiemi.


Dalibor Šidlo, Country Manager IDC

Trendy a překážky

V současné době budou hrát prim oblasti mobility, cloudu, big data a analýz a sociální byznys. Co se týče investic do inovací v IT, ty budou těmto imperativům vystaveny, protože v současné době je největší překážkou možnost otočení kormidla – pouhých 21 % investic jde do nových aplikací, 37 % jde do údržby základního softwaru a 42 % investic do infrastruktury.

Co je podle něj však nejdůležitější a na co ukazují průzkumy IDC, že do roku 2018 bude zhruba třetina současných lídrů z každého průmyslového oboru smetena konkurenty, kteří na vlnu třetí platformy naskočí.

IDC Bitcoiny nepřijímá

Na otázku IT Bizu v panelové diskuzi, zda v této době třetí platformy analytická společnost IDC přijímá za svoje náročné a nákladné průzkumy ICT průmyslu Bitcoiny, rezolutně odpověděl Crawford Del Prete, že nikoliv. Z toho také vyplývá, že i závěry analytiků je třeba brát trochu s nadhledem.

Rozhovor s Crawfodem Del Prete si můžete přečíst v článku Třetí transformace IT podle IDC.

Exit mobile version