Digitální trh firmy prověří

Dnes jsou na vrcholu, za pět let už třeba nebudou. Až třetina z firem, které dnes ve svých oborech patří ke světové špičce, se v nejbližších letech stane minulostí. Podle analytické společnosti IDC je spojuje jedno: dnes podceňují digitální transformaci.

První důsledky digitalizace ekonomiky je možné pozorovat již dnes. Na vlastní kůži se o nich přesvědčují například taxikáři nebo hoteliéři. Na jejich trhu se najednou objevili noví hráči. Změna pravidel hry zapříčinila, že s digitální konkurencí nedokáží držet krok.
Stejné změny přitom čekají i podnikovou sféru. Velké firmy se ale na ně mohou připravit a těžit z nich. „Rychlost, konektivita a moderní technologie nabízejí množství příležitostí k rozvoji obchodu, získání přístupu na zahraniční trhy či modernizaci,“ říká Sylvia Žažová, marketingová ředitelka společnosti Atos IT Solutions and Services.

Jeden trh, šance i hrozba

„Pro firmy v našem regionu bude obrovskou šancí na změnu obchodního modelu z lokálního na globální zavedení evropského jednotného digitálního trhu,“ dodává Sylvia Žažová. Iniciativa Evropské unie může podle stránky www.digitalnatransformacia.sk přinést růst v hodnotě až 415 miliard eur – těm připraveným. V současnosti podle stejného zdroje totiž jen 7 % malých a středně velkýcgh firem prodává své produkty a služby do zahraničí. Více než polovina z nich by chtěla působit mezinárodně, pokud by v rámci unie začala platit stejná pravidla pro všechny firmy.

Velká příležitost se ale může stát i hrozbou. Stejné výhody totiž dostane i zahraniční konkurence. Trh se navíc díky rychlému vývoji technologií bude měnit a růst bude i šířka nabídky.

Klíčem k přežití v takovém prostředí bude digitální transformace. Analytická společnost Forrester nedávno odhadla, že jen necelá třetina velkých globálních firem má připravenou strategii, jak vytvářet hodnotu pro zákazníka v nových podmínkách, diktovaných technologiemi. V roce 2020 by přitom podle odhadů mělo 50 % všech prostředků investovaných do IT souviset s přizpůsobováním firem nové digitální ekonomice.

Průmyslová revoluce číslo 4

Každá firma se bude muset stát i digitální firmou – to je princip digitální transformace. V podstatě jde o přehodnocení celého modelu podnikání.

Za vše hovoří zásady tzv. čtvrté průmyslové revoluce. Industry 4.0 slibuje růst produktivity i úsporu nákladů, žádá si však úplnou změnu myšlení. Nejde jen o automatizaci nebo částečné úpravy firemních procesů. „Změna bude vyžadovat vzájemnou komunikaci všech prvků řetězce, od externího prostředí firmy přes její softwarové a aplikační vybavení, zaměstnance až po všechny stroje a věci zapojené do výroby,“ vysvětluje odborník ze společnosti Atos.

Z důvodu náročnosti změny se doporučují externí konzultace, které se na obraz firmy dokáží dívat komplexně. Nejde jen o dodávku informačního systému nebo produktů pro automatizaci, nasazení senzorů nebo o částečné problémy vytržené z celkového kontextu.

Dokonce i v případě nutnosti řešit jen některý z bodů je vhodné se na něj podívat z pohledu Industry 4.0 a navrhnout řešení, které bude v budoucnosti zapadat do celkové architektury změn.

Energie může rozhodnout

Digitální transformace zasahuje i oblasti, které s digitalizací na první pohled nemají příliš společného. Prostor pro využití moderních technologií je obrovský i ve vyspělých odvětvích, ve kterých na první pohled není co měnit.

Levná ropa a energie možná dnes odsouvají potřebu energetické efektivity na druhou kolej, ale v konečném zúčtování může být právě ona rozhodujícím faktorem konkurenčního boje. To se týká i malých a středně velkých firem – v efektivním hospodaření s energiemi se totiž skrývá obrovský potenciál. Podle portálu digitalnatransformacia.sk totiž náklady na světlo, teplo, elektřinu nebo dopravu v mnohých společnostech tvoří desítky procent z celkového rozpočtu.

Přijatá opatření mohou být velmi jednoduchá a účinné šetření může být otázkou obyčejného administrativního úkonu. Na potřeby společnosti a optimální nastavení může dát odpověď energetický audit, který zmapuje situaci a navrhne řešení. „Trvale udržitelná efektivita si vyžaduje neustálé vyhodnocování, porovnávání a úpravy. Dnes už není třeba firemní energetik – tuto službu je možné outsourcovat nebo přímo využít moderních IT řešení,“ vysvětluje Peter Chochol, expert na řešení pro energetiku ze společnosti Atos. Ta obvykle bývají propojená se systémy ERP a dokáží prakticky v reálném čase vyhodnocovat využívání energií a okamžitě reagovat na vzniklé situace. Kromě toho zvládnou i simulaci scénářů různých rozhodnutí a přispívají tak k vyšší efektivitě, jak radí portál digitalnatransformacia.sk.

IT na objednávku

Konkurenční boj v nové ekonomice si bude vyžadovat maximální soustředění na produkt, službu a spokojenost zákazníka. I proto se mnohé firmy rozhodnou zbavit neproduktivních částí svého podnikání a věnovat maximum úsilí rozvoji.

Startupy i korporace ve velkém využívají cloudové prostředí nebo outsourcing IT. Zatímco v prvním případě těží z dostupnosti svých dat, aplikací, softwaru či služeb kdekoli i ze škálovatelnosti a rychlosti změn, v druhém případě přebírá celou fungující či vznikající IT infrastrukturu firmy externí dodavatel.

Obě řešení mají své výhody i nevýhody. Při jejich zavádění je třeba brát ohled na možnosti technické integrace, soulad jednotlivých smluv a podmínek. Na to mají firmy jen zřídka dostatek zkušeností nebo odborníků. Portál digitalnatransformacia.sk nabízí několik nápadů, jako si zvolit tu správnou možnost.

Pozor na kyberzločin

Moderní technologie přinášejí úžasné možnosti světu obchodu, výroby i služeb. Stejný prostor však dávají i světu zločinu. Zapomínat při digitální transformaci na zabezpečení by se proto nemuselo vyplatit. To se totiž netýká jen provozu firmy, ale i pověsti a klientů – a firma, která selže, bude v prostředí rychlých změn rychle nahrazena.

„V dnešním světě nestačí být chráněný jen trochu,“ upozorňuje odborník na kybernetickou bezpečnost Maro Duda ze společnosti Atos. „Jen málokdo totiž dokáže při vlastním podnikání zajistit kompletní a komplexní bezpečnost a přitom sledovat všechny zákony, směrnice a osvědčené postupy, které v dané oblasti přibývají.“

Rizika se nacházejí v externím i interním prostředí. Bezpečnost dnes znamená nejen reagovat na bezpečnostní incidenty, ale odhalovat je pokud možno co nejrychleji a dokázat bezpečnostní riziko eliminovat. Bezpečnost nejsou jen viry a malware, ale také správa identit, šifrování či fyzická ochrana vstupních bodů IT. Portál digitalnatransformacia.sk ukazuje možnosti, jak se v nebezpečném virtuálním světě zorientovat a být stále o krok vpřed.

Digitální transformace nepřináší jedinou změnu. Je spíše vyjádřena principem nepřetržité inovace a snahou využívat moderní technologie naplno a ve všech oblastech.

Peter Felkner pracuje ve společnosti Atos jako Country Head of System Integration a Managed Services.

Exit mobile version