Díra v Androidu stále ohrožuje miliony uživatelů

Téměř polovina všech zařízení s operačním systémem Android je stále náchylná k útoku, v rámci něhož mohou hackeři nahradit legitimní aplikaci za nebezpečný program, který umí shromažďovat citlivá data.

Vyplývá to z vyjádření společnosti Palo Alto Networks. I když Google, Samsung či Amazon již svá zařízení aktualizovali a chybu opravili, podle Palo Alto Networks je stále ohroženo 49,5 procent uživatelů Androidu. Inženýři Googlu uvedli, že oni žádné pokusy o zneužití díry nezaznamenali.

Nebezpečná aplikace zneužívající díru označovanou jako Palo Alto Networks jako „Android Installer Hijacking“ podle Zhi Xua z této společnosti umí získat kompletní přístup k zařízení, což znamená, že hackeři se umí dostat mimo jiné i k uživatelským jménům a heslům. Díru je podle expertů možné zneužít pouze při stahování z App Storů třetích stran, ne z oficiálního Google Play Store. Při stahování aplikací z neoficiálních e-shopů by uživatelé obecně měli být velmi opatrní.

Aplikace stažené od třetích stran umisťují své instalační soubory APK do nechráněného lokálního prostoru – například na SD kartu. Odtud systémová aplikace s názvem PackageInstaller instalaci dokončí. Zmíněná díra umožňuje soubor APK během instalace upravit či nahradit, aniž by si toho uživatel všimnul. Útok by tedy probíhal nějak takto: uživatel si stáhne soubor, který vypadá jako legitimní aplikace. Aplikace následně uživatele požádá o přiřazení určitých práv a pokračuje se v její instalaci. Během tohoto procesu je však podle Palo Alto Networks možné soubor APK na pozadí upravit či nahradit. Po kliknutí na tlačítko „Instalovat“ tak PackageInstaller může nainstalovat aplikaci se zcela jinými právy.

Jak dodal Xu, když byly informace o díře poprvé zveřejněny v lednu 2014, postiženo bylo téměř 90 % uživatelů Androidu. Nyní toto číslo kleslo na již zmíněných 49,5 %, což znamená, že aktualizována stále nebyla řada zařízení. Inženýrům Palo Alto Networks se podařilo provést pomocí zmíněné díry útok na Androidu 2.3, 4.0.3 až 4.0.4, 4.1.x a 4.2.x. U Androidu 4.3 jsou údajně postižena pouze některá zařízení, zatímco Android verze 4.4 již chybu neobsahuje.

Palo Alto Networks zpřístupnil v Google Play Store vlastní aplikaci s názvem Installer Hijacking Scanner, která vám umožní zjistit, zda vaše zařízení patří mezi ohrožené. Jak podotýká v příspěvku na stránkách Palo Alto Networks Xu, postižení uživatelé by měli stahovat aplikace pouze z Google Play, jelikož z tohoto e-shopu se soubory stahují přímo do chráněného prostoru, který útočníci nemohou přepisovat.

Exit mobile version