Disková úložiště se připravují na „kognitivní éru“

Rychlejší a bezpečnější data v cloudu, to je heslo pod kterým rozšířila své portfolio diskových úložišť společnost IBM. Novinky na poli plně flashových diskových polí (all-flash array) se mohou pochlubit „kognitivními“ funkcemi.
IBM se nijak netají tím, že její nová úložná řešení mají především urychlit přijímání kognitivních řešení. Není proto náhoda, že byla doplněna o kognitivní vlastnosti, a to „z hlediska koncepce i provozu“. Nové produkty nabízejí samooptimalizační technologie a špičkovou minimální latenci 250 μs (mikrosekund).

Klíčovou vlastností je především automatizace distribuce dat mezi vrstvami storage podle míry jejich využití. Tato funkcionalita zajišťuje automatický přesun dat z disku na jiné médium, a to jak v rámci daného diskového pole, tak na jiné pole IBM nebo na jiné pole (podporováno je údajně více než 300 diskových polí mimo IBM) nebo dokonce mezi různými diskovými poli jiných výrobců. K přesunu dat mezi vrstvami (tier) diskového pole dochází prostřednictvím úložného systému, který vyhodnocuje a „učí se“ vzorce používání dat podle toho, jak často k nim uživatel přistupuje. Tato automatizace má podle IBM napomoci vyhnout se „rizikovým místům“ a zajišťuje poskytnutí dat k prozkoumání na místě a v čase, kdy jsou třeba.

S novými diskovými poli IBM přichází právě době, kdy je podle ní řada firem z důvodu obrovského zvýšení objemu, rychlosti šíření i rozmanitosti dat nucena přehodnotit svůj přístup k využívání úložišť. „Pokud se chtějí připravit na kognitivní éru, potřebují řešení, které je současně rychlé a nenáročné,“ vysvětlil Greg Lotko, generální ředitel divize IBM pro úložiště a softwarem definovanou infrastrukturu.

Řešení IBM přitom podle něj umožňuje využít data jak na vlastním hardwaru, tak i v cloudu – nové systémy totiž byly navrženy v úzké spolupráci s týmem IBM Cloud. Jsou tak vybaveny i prvky, které umožňují předcházet efektu „hlučného souseda“, jako jsou například služba podporující pronajímání systému více uživateli, nebo smíšená pracovní zátěž pro podnikové uživatele a cloudové systémy CPS. Díky tomu lze podle IBM okamžitě začít využívat výhod pokročilých analytických nástrojů a kognitivních zátěží.

Flashové novinky

Nová kognitivní úložiště IBM nabízí v několika variantách vybavených pro různé typy nasazení:

IBM FlashSystem A9000

IBM FlashSystem A9000: Vysoce paralelní, plně flashové úložiště pro „hyperškálové“ systémy a cloudová podniková datová centra. Nabízí vysoce paralelní síťovou architekturu, která významně snižuje pracovní úkony v typické správě úložiště, v kombinaci se schopností samostatně optimalizovat své fungování. Funkce Hyper-Scale Manage umožňuje provádět správu více než 100 jednotek z jednotného uživatelského rozhraní. Funkce Hyper-Scale Mobility podporuje bezproblémovou migraci dat mezi diskovými poli. Systém je přitom založen na osvědčené síťové architektuře IBM FlashCore podporující redukci dat, mimo jiné v podobě odstranění vzorců, deduplikace a komprese v reálném čase, s konzistentně nízkou latencí a zároveň za nízkou cenu 1,50 $ za GB.

IBM FlashSystem A9000R: „Grid-scale“ plně flashové úložiště určené poskytovatelům cloudových služeb a globálním podnikům, které se potýkají s vysokými objemy dat. Jde o plně flashový integrovaný rackový systém opět využívající technologii IBM FlashCore, který podle výrobce pomůže při zavádění kvalitní cloudové služby pro větší počty pronajímatelů. Systém se vyznačuje snadnou škálovatelností řádově až na úroveň petabajtů a více.

IBM DS8888: Plně flashový datový systém optimalizovaný pro mainframe. Určený je velkým organizacím, které využívají podnikové servery IBM
z Systems a Power Systems. Tato verze byla navržena pro důležité databáze či aplikace pro analýzu dat a umožňuje nepřetržitý přístup k datům a aplikacím pro zpracování transakcí. Důraz je kladen na podporu rychlejšího rozhodování, vysokou spolehlivost a dostupnost.

Výhodou flashových řešení IBM, jejichž portfolio mimochodem obsahuje celkem 380 patentů a zahrnuje také dostupnější produkty střední třídy, je zjednodušené uživatelské rozhraní IBM Hyper-Scale Manager. To urychluje provádění nejběžnějších úkonů při správě úložiště a zefektivňuje přesuny dat – umožňuje tak vypořádat se s komplikovanou správou dat, které poskytovatelé cloudových služeb čelí. Podle IBM snižuje počet kliknutí myší o 50 % a eliminuje dobu strávenou přepínáním mezi uživatelským rozhraním a soubory.

Další podrobnosti stejně jako přístup k široké škále služeb, např.
k ukázkovým projektům, konzultačním workshopům, srovnávacímu testování apod., lze získat prostřednictvím kompetenčních center IBM.

Exit mobile version