DNS Connect 2015

Konference zaměřená na bezpečnost, datovou explozi a využití umělé inteligence pro zvyšování tržeb má za sebou první ročník. Před koncové zákazníky a prodejní partnery se v pražském konferenčním centru City Congress postavilo „sedm statečných“, kteří v pátečním dopoledni představili svá řešení, využívající produkty IBM.
V úvodu se Tomáš Dedek (Iseco) zamyslel, jak vlastně vybudovat bezpečnou firmu a jaké jsou v tomto ohledu vlastně dopady fenoménů dneška – Big Data, internetu věcí, cloudu apod., kdy nakonec zjišťujete, že velké množství rizik nelze efektivně pokrýt bez nástrojů pro specifickou problematiku (Mobile First Protect, QRadar Vulnerability Manager, Qrada SIEM…) a nutnost bezpečnostního monitoringu.

Problematika kvality služeb poskytovaných zákaznickými centry znamená obvykle pro posluchače znamení, aby odešli na občerstvení nebo v klidu zavřeli oči, protože se do sálu vplížila nuda. Ovšem Jan Rančák (Datera) přišel s něčím, co pohled na tuto problematiku mění. Jejich řešení Datera Analytics je totiž postavené na platformě umělé inteligence IBM Watson a vyhodnocování práce operátoru „na brčku“ dostává jiný rozměr. Z tradičního 1 % ručně analyzovaných hovorů se najednou dostáváme do oblasti strojové analýzy téměř všeho.

Petr Pomykáček a Petr Rolenčík (d-Prog) se věnovali stavbě bezpečných informačních systémů s využitím databází DB2 a Informix, univerzálního úložiště IBM FileNet, vytěžování dokumentů technologií Datacap, zabezpečení s využitím IBM Guardium, a to vše samozřejmě při zajištění vysoké dostupnosti.

S Josefem Homolkou a Hanou Kryčovou (VUMS Legend) jsme dali sbohem papírovým dokumentům díky IBM FileNET P8 a nástroji pro jeho rozvoj jako IBM Content Navigator, IBM Business Process Manager, IBM Datacap apod. řešící komplexní digitalizaci dokumentů, jejich oběh, analýzu strukturovaných i nestrukturovaných dat a vyřízení.

Přednáška Michala Kadlece (Acrea) nás zavedla přes nákup televizoru k tvrdému jádru dataminingu, jeho využití při sledování zákaznického chování a využití pro zefektivnění nabídky a obchodování.

Na Stretch cluster/Hyperswap jsme se podívali z aplikační vrstvy s Peterem Dubnickým (M Computers) při cestě za maximalizací dostupnosti dat v různých lokalitách.

Požadavek jednoduché infrastruktury založené na Intel serverech DAS (direct attached storage) a HA storage pro jednotlivě VM, což umožňuje VMware a další, ale již ne jejich sdílení, může mít efektivní řešení v podobě GPFS, jak ukázal Jan Pastorek (Síť).

Konference tak nabídla zajímavý průřez technologiemi IBM, jichž je DNS distributorem, kdy potencionální uživatel získal rámcový obraz co očekávat i v případě, že by o některých slyšel poprvé v životě. Navíc když mi Petr Plodík z pořádající DNS říkal, že po poledni bude hotovo, po zkušenostech z řady konferencí jsem tomu moc nevěřil. DNS Connect měl ovšem vynikající dynamiku, vystupujícím se podařilo držet jim vyčleněný čas a nikdo se doširoka „nevykecával“, nemlátil slámu. Minimum marketingového zaříkávání, orientace na skutečné přínosy a snaha o srozumitelnost právě pro koncové uživatele, kteří se rozhodně nemusejí v problematice ani hantýrce tolik orientovat, to jsou důvody, proč zavítám i na příští ročník.
DNS zároveň plánuje pro ty, které představená řešení zaujala, i sérii workshopů, kde se bude jednotlivým oblastem věnovat podrobněji.

Exit mobile version