DNSSEC – proč doménu od Tele3?

Víte, jaký je rozdíl mezi IP adresou a doménou a jestli tam vůbec nějaký rozdíl je? Chcete vědět, jak funguje DNS a k čemu může dojít?
Slyšeli jste již o podvržení stránek a víte, jak se proti tomu úspěšně bránit? Zaměřte se na DNSSEC, které je úzce spojené s doménou a IP adresou i DNS.

Doména, IP adresa, DNS a DNSSEC – co mají společné?

Internet skrývá spoustu zkratek a názvů a hromadu z nich denně používáme a ani o tom nevíme. Internet je pro nás tak nějak automatický a ani jen netušíme, kolik operací se v pozadí během třeba jen pár sekund odehrává, abychom mohli využívat komfort a pohodlí internetu.

Pojďme si tedy vysvětlit, co se skrývá pod pojmem doména, IP adresa a zkratkami DNS a DNSSEC, protože všechny dohromady mají hodně společného.

Doména správně známé pod názvem doménové jméno je vlastně internetová adresa, kterou běžně zadáváme do prohlížeče třeba ve tvaru www.adresa.cz.

IP adresa je řada za sebou jdoucích čísel oddělených tečkami nebo v případě verze protokolu IPv6 jde o řadu čísel a písmen oddělených dvojtečkami jako třeba 12.123.123.10 nebo 2010:0:1:2:3:4:5:123a. IP adresa identifikuje síťové zařízení v PC síti, která používá protokol IP. Každý server má svoji vlastní IP adresu, která je unikátní.

Aby uživatelé nemuseli do prohlížečů psát číselné kódy IP adres, tak od toho jsou doménová jména, která jsou snadněji zapamatovatelná. A tak se dostáváme k DNS.

DNS je zkratka pro anglické Domain Name Systém, který provádí překlad doménového jména na IP adresu. Následně se vám v prohlížeči zobrazí požadovaný obsah.

Ve chvíli, kdy dochází k předávání informací mezi jednotlivými servery a překladu domény na IP adresu, tak může dojít k útoku, který spočívá v podvržení falešné domény, IP adresy. Děje se tak za účelem zneužití osobních údajů a hesel a dalších informací. A tady nastupuje jako řešení DNSSEC.

DNSSEC je rozšíření DNS, které zvyšuje bezpečnost DNS a poskytuje uživatelům jistotu, že informace získané z DNS jsou úplné, pravé a nedošlo k žádnému narušení. Brání tak podvrhům falešných IP adres.

Tady vidíme, jak úzce všechny tyto pojmy a zkratky spolu souvisí a jak jedno bez druhého nemůže fungovat. Pokud se ptáte, jakou doménu si vybrat, aby byla bezpečná, tak tímto jsou doma i ve světě známé právě české domény s koncovkou .CZ nebo také domény s koncovkou .EU a domény ENUM. Správcem české domény je sdružení CZ.NIC, které spravuje seznam registrátorů a také úspěšně rozšiřuje zabezpečení DNSSEC.

Mezi registrátory českých a dalších domén a poskytovatelem DNSSEC patří i společnost TELE3. Obsahem činnosti firmy jsou kromě registrací a poskytování DNSSEC také další internetové a telekomunikační služby jako serverhosting, webhosting a služby rozšířené či doplňující.

TELE3 dbá na dostatečnou bezpečnost a používá protokoly IPv4 a IPv6, servery DNS má nezávisle umístěné na různých TLD doménách, a to nejen v ČR, ale také v USA a v Německu. Jde o kvalitní rozložení a zabezpečení zabraňující případným útokům.

Exit mobile version