Document management s multifunkcemi Oki je i zdarma

„Chytré“ multifunkce Oki podporují OCR a PDF a jednoduché řešení správy dokumentů si mohou uživatelé v menších a středně velkých firmách nasadit s pomocí přibaleného softwaru sami, říká Radek Cinádr, manažer pro řízené tiskové služby u Oki Systems.
Nabízíte nějakou nadstavbu nad vašimi multifunkcemi ohledně DMS/ECM – document management system/enterprise content management?

Například inteligentní A3 multifunkce nové generace Oki MC800 jsou podobně jako jiná zařízení značky Oki vybaveny otevřenou platformou sXP, která umožňuje zařízení snadno integrovat do vnitřních procesů a propojit se systémy pro správu dokumentů. Je to trend, ke kterému bude směřovat celá oblasti tiskových řešení a systémů pro správu elektronických dokumentů. Klíčové je přitom zpracování skenovaných dokumentů s pomocí OCR technologie a v řadě případů je rozumné dokumenty ukládat do formátu PDF/A, který splňuje požadavky na dlouhodobou digitální archivaci. Například k řadě Oki MC800 je zdarma řada vhodného softwaru včetně ABBYY FineReader a Sendys Explorer.

Nabízíte DMS/ECM pro interní (on-premise) instalaci, nebo i jako cloudovou službu?

V dohledné době v oblasti cloudové správy tisku a dokumentů žádný nárůst zájmu neočekáváme. Jedinou výjimkou mohou být u malých firem cloudová úložiště typu Dropbox či OneDrive a s tím spojené služby. Naopak v oblasti on-premise řešení vnímáme velký potenciál, především v oblasti středně velkých a malých firem, protože s příchodem chytrých multifunkcí si může jednoduché řešení pro správu dokumentů nasadit s pomocí zdarma přibaleného softwaru v podstatě každý.

Umožňuje vaše řešení DMS/ECM také mobilní přístup?

Pro podporu tisku z mobilních zařízení lze využít technologie Apple AirPrint či Google Cloud Print a ve firmách je díky podpoře výrobců tiskáren snadno nasadit a provozovat. Především těmito směry se ve firmách v současné době rozšiřuje podpora pro moderní bezdrátové technologie a jednodušší kancelářský tisk. V obou případech jde o jednoduchý bezdrátový tisk bez nutnosti cokoliv instalovat. Další možností je samostatná mobilní aplikace, jako například Oki Mobile Print, která umožňuje obejít se bez cloudu a tisknout přímo z mobilního zařízení.

Exit mobile version