Dodávky a ceny osobních počítačů z pohledu výrobce

Tomáš Čech, Acer

Tomáš Čech, Acer

Acer je na našem trhu jednou ze stálic a Tomáš Čech je s krátkou přestávkou jeho country managerem snad už pětadvacet let. Měli jsme příležitost se ho zeptat, jak vidí vývoj dodávek a cen osobních počítačů a notebooků, jak v nedávné době lockdownů a home-office způsobených pandemií Covid-19, tak ve výhledu do budoucna.

Ovlivnil lockdown a home office zájem o počítače? Ve kterých kategoriích?

Ano, zájem o PC a zejména notebooky se rozhodně zvýšil, a to dramaticky. Během krize způsobené pandemií čínské chřipky a následných lockdownů došlo ke změnám na trhu s PC tak dramatickým, že si troufnu říci, že tak velkou a rychlou změnu jsem za téměř třicet let své kariéry v IT nezažil. Lidé začali pracovat z domu, učit se z domu. Komunikace se přenesla z mobilů zpět do počítačů, telefonáty a chaty z mobilů se dominantně přesunuly na videokonference. Sdílení počítačů přestalo být prakticky možné, takže najednou platí 1 uživatel = 1 PC, často však i více PC na jednoho uživatele. Dramaticky se zvýšila poptávka škol, domácností i firem. Během lockdownů byl počítač nejen pracovním nástrojem, výrazně se také zvýšila poptávka i po herních PC. Poptávka vzrostla v řádech desítek procent a stále se udržuje vysoko.

Zvládli jste plnit zájem o počítače v uplynulém období? Vyskytly se v některých kategoriích mezery v dodávkách?

Prakticky všude narážíme na důsledky rozbourání doposud naprosto hladce fungujících dodavatelských řetězců i logistiky. Lockdowny způsobily nedostatky nejrůznějších dílů, často drobností v ceně několika desítek centů, ale s omezenou dostupností alternativ. Rozkolísání výroby komponentů potom způsobuje značné prodlevy při výrobě; nedostatek jednoho dílu je vyřešen, aby vzápětí chyběla položka jiná. Zavírání výrobních závodů zpožďuje finální montáž. Došlo k zavírání celých oblastí, nedostatku řidičů, uzávěrám přístavů, to vše výrazně prodlužuje doby dodání. Celosvětově asymetrické rozložení kontejnerů způsobuje, že i když je notebook vyroben a přepravní kapacita se uvolní, nemusí být k dispozici zase kontejner. Celý systém se dramaticky rozkolísal.

Prodlevy dodávek řeší všichni výrobci. Nejsou výjimkou objednávky dodávané rok po jejich zadání nebo po mnoha měsících zrušené bez náhrady. Naštěstí pro uživatele byli všichni hráči v distribuci počítačů – od výrobců přes distributory až po koncové prodejce – dlouho přeskladněni a množství zboží na skladech, na cestě a ve výrobě vystačilo často až na půl roku, ale po této době se rezervy vyčerpaly a k výpadkům dochází. Není možné říci, že některé kategorie jsou na tom dlouhodobě lépe a jiné hůře. Zpoždění jsou velmi často náhodná nebo chodí ve vlnách a týkají se prakticky všeho.

Dotkl se vás v posledním období obecně medializovaný všeobecný nedostatek čipů a jiného materiálu jako v jiných průmyslových oborech? Ovlivnil nějak ceny?

Ano, nedostatek se bohužel dotýká všech, bez výjimky. Výrobci se samozřejmě snaží z dostupných komponentů postavit co nejhodnotnější zařízení, takže nikdo nemá moc chuti prodávat levné počítače a notebooky. Počítače tím výrazně zdražily. Naštěstí pro uživatele však byl celý IT trh zvyklý posledních pětadvacet let jen na poklesy cen a minimální marže, takže ceny trochu drží na uzdě setrvačnost myšlení lidí, kteří o cenách rozhodují. Jiné obory zdražily mnohem výrazněji.

Ceny tedy rostou, a to jak kvůli obecné převaze poptávky nad nabídkou, tak v důsledku zdražení všech vstupů, od čipů až po dopravu. Lze očekávat, že tento trend bude ještě pokračovat. Rozhodně ve druhém čtvrtletí 2021 obrat nepřijde a vzhledem k době, kterou trvá výroba čipů (z písku až k procesoru), bych byl překvapen, kdyby nabídka dostihla poptávku v roce 2022. Doufám, že se mýlím.

O které kategorie PC a notebooků očekáváte největší zájem v nadcházejícím období?

Určitě největší nedostatek je standardních, levných notebooků, a to jak domácích, tak profesionálních. Relativně lepší je zásobenost herními notebooky, dražšími tenkými notebooky nebo pracovními stanicemi, z důvodů výše uvedených. Poptávka po úplně nejlevnějších noteboocích klesla; minimální hardwarové požadavky se zvedly s tím, že je sice potřeba co nejlevnější notebook, který však zvládá videokonference, tedy dřívější nižší střední třída. S touto jedinou výjimkou se struktura prodejů (desktop vs. notebook, domácí vs. korporátní apod.) dramaticky nemění. Obecně je poptávka vyšší, dodávky nestíhají, a ještě chvíli nebudou.

Jaký očekáváte vývoj cen počítačů v nejbližším období?

Bohužel, nedokážu si představit, že ceny počítačů nepůjdou ještě chvíli nahoru. Pokud je nejbližším obdobím čtvrté čtvrtletí 2021 a první čtvrtletí 2022, ceny budou v horším případě dále růst, v nejlepším případě budou stabilní. Po dosažení bodu zvratu, poté, co se trh nasytí a dodávky stabilizují, půjdou ceny dolů relativně rychle. Kdy to přesně nastane je ale otázka za mnohem více než milion dolarů.

Exit mobile version