Domácí data bez drátu

Základem každé chytré domácnosti je počítačová síť a překvapivě to není Wi-Fi. Používají se především technologie Z-Wave nebo Zigbee. To ovšem neznamená, že tradiční Wi-Fi síť není důležitá. Naopak, představuje páteř umožňující překlenout propast mezi jednotlivými protokoly a je hlavním prvkem zábavné části chytré domácnosti – počítačových her, filmů, televize či hudby, protože jako jediná dokáže vzduchem rychle přenést velké objemy dat.

Wi-Fi Sítě, jež mají pokrýt celý dům, ovšem pro řadu uživatelů představují úskalí z hlediska konfigurace i návrhu samotné sítě. Po roce 2015 se tak začínáme setkávat s pojmem Wi-Fi mesh, tedy označením pro sítě, které představují změnu v přístupu v topologii sítě. Klasická domácí bezdrátová síť je postavena na principu, že zařízení do sítě přistupují přes přístupový bod, obvykle Wi-Fi router. Přístupový bod je tak všem nadřazen. V případě mesh sítí jsou si všechna zařízení rovna a připojují se k sobě navzájem napřímo. Tento přístup je ideální pro šíření signálu, protože zařízení nemusí být připojené k internetovému routeru, ale k jakémukoliv mesh adaptéru. Zařízení si totiž signál mezi sebou předávají a vytváří se tak jakýsi řetěz, prodlužující dosah sítě. Vystačíte si tedy s routerem a několika rozšiřujícími moduly, které po bytě rozmístíte podle potřeby.

V případě, že se signály více zařízení překrývají, dochází k připojení na ten lepší a podobně při procházení obydlím se postupně přepojujete na mesh zařízení, které je zrovna ve vašem dosahu.

S mesh routery zůstáváte stále v téže síti, nastavení se nemění a systém od Synology se dokáže i sám opravit, takže se běžný uživatel nemusí o nic starat.

Použití mesh má však i některá omezení, jde především o možnosti sdílení síťových zařízení, jako jsou například tiskárny připojené přes USB. To lze vyřešit pouze v klasické Wi-Fi síti. Další nevýhodou mesh je nekompatibilita jednotlivých řešení. Nelze tedy kombinovat produkty různých značek.

Uložte se na síti

V chytré domácnosti potřeba složitějších síťových funkcí nastává téměř automaticky díky sdílení úložišť se zdroji multimediální zábavy. Ať již jde o klasické NAS, nebo pouze o disky připojené k televizoru. Řešením je kombinace tradičního routeru, který se umí spojit s mesh. V nabídce jej má třeba Synology v podobě tradičního routeru RT2600ac a meshového MC2200ac. První jmenovaný dodává signál druhému, jenž signál již mesh způsobem poskytuje dál. První router se připojuje k internetu i k domácímu NAS, na kterém mohou být centrálně data jako filmy, fotky, hudba či často opomíjené zálohy obsahu počítače.

NAS, tedy síťové úložiště, by nemělo v chytré síti chybět. Představuje místo, na něž můžete ukládat a ze kterého můžete číst data napříč různými platformami buď díky aplikacím výrobce, jež to umožňují, nebo spuštěním serverů v daných standardech.

Zůstaneme-li u Synology, nabízí se takto možnost sdílení fotografií přes aplikaci, využití DLNA serveru, provozování vlastního iTunes serveru či jednoduché namapování sdílené jednotky, která je vidět napříč celou sítí. A na niž lze nahrávat z televize nebo z ní naopak filmy přehrávat. V případě vícešachtové jednotky pro více disků máte možnost svoje data zrcadlit a zabránit tak jejich ztrátě i v případě poškození jednoho z disků. Aplikace pro zálohování umožňují kompletně uložit obsah počítače. Ochránit tak lze i dokumenty z prostředí Office365 nebo Google Documents, případně data z mobilu.

K NAS lze také připojit další zařízení přes USB a v programovém vybavení najdete třeba i program pro záznam obrazu z bezpečnostních kamer.

 

Synology mesh router MR2200AC

Synology MR2200ac
Synology MR2200ac

Zařízení Synology MR2200ac s inteligentní sítí Mesh Wi-Fi a nejlepšími možnostmi rodičovské kontroly v odvětví je navrženo tak, aby zajistilo připojení a bezpečnost pro všechna vaše zařízení i uživatele. Vyzkoušejte se zařízením MR2200ac oceňovaný systém Synology Router Manager (SRM); a přidejte další, až budete připraveni rozšířit své pokrytí ještě dál.

Několik zařízení MR2200ac může společně vytvořit systém, který zajistí připojení k síti Wi-Fi v každém koutě vašeho domova. Ať už budete kdekoli, můžete využívat stále stejnou síť Wi-Fi. Rozšiřte existující síť Wi-Fi s RT2600ac o další jednotku MR2200ac nebo vytvořte kompletní síťový systém s více směrovač i MR2200ac. Technologie Tri-band s podporou MU-MIMO umožňuje připojeným zařízením MR2200ac dosáhnout maximální rychlosti Wi-Fi a snižovat přetížení. Díky algoritmům zabudovaným v systému SRM je nasazení neuvěřitelně snadné. Systém se sám inteligentně nakonfiguruje, sám se optimalizuje, a dokonce je schopen se i sám opravit, abyste měli vždy co nejrychlejší přístup k internetu.

Chceme, aby naše děti byly online v bezpečí, i když s nimi nejsme. Služba Safe Access vám pomůže stanovit pravidla pro každé z dětí, aniž byste museli řešit nastavení rodičovské kontroly všech jejich zařízení. Bezpečný přístup (Safe access) vám umožní pochopit internetové návyky dětí v různých věkových kategoriích a pomáhá vám chránit je před online nebezpečím.

Ať už to děláte ze smartphonu nebo počítače, nastavení MR2200ac a spuštění internetu trvá doslova jen pár minut. Snadno spravujte síť na dálku, z jakéhokoli zařízení, s bezplatnými službami QuickConnect a DDNS.

Síťový router Synology MR2200ac nabízí reporty o hrozbách DNS/IP, které chrání síť před škodlivými webovými stránkami. Certifikovaný nejnovějšími bezpečnostními standardy Wi-Fi včetně WPA3-Personal, WPA3-Enterprise a OWE, MR2200ac vybavuje domácí, obchodní a otevřené sítě Wi-Fi lepší obranou proti snoopingu a dalším útokům. MR2200ac  chrání veškerá připojená zařízení: IP kamery, chytré zvonky, poplašné systémy… MR2200ac zřizuje několik vrstev ochrany, čímž chrání vaši síť před každodenními kyberútoky.

S balíčkem doplňků VPN Plus Server můžete svůj MR2200ac přeměnit na výkonné, a přesto intuitivní řešení VPN. Server VPN Plus poskytuje zabezpečení a pohodlí vzdálené pracovní síti, když potřebujete vzdálený přístup k interním síťovým zdrojům.

Exit mobile version