Donutí EU operátory zrušit roamingové poplatky dobrovolně?

Počátkem léta jsme informovali o plánu Evropské komise donutit operátory k úplnému zrušení roamingových poplatků, již jejich vynucené postupné snižování se ale setkává s velmi negativním přístupem ze strany operátorů a dokonce se objevují i kritické hlasy třetích stran. Nyní to vypadá, že Evropa možná našla recept, jak dosáhnout zrušení takříkajíc po dobrém.

Sjednocený mobilní evropský trh bez roamingu, je jedním z cílů holandské eurokomisařky pro digitalizaci a nové technologie, Neelie Kroesové, který hodlá stůj co stůj zrealizovat do konce svého funkčního období. To jí, stejně tak jako dalším současným komisařům, končí právě s počátkem příštího roku.

Kroesová informaci potvrdila poprvé letos v květnu v rámci European Business Summitu. Tehdy ještě nebylo jasné, jak svého záměru hodlá komisařka dosáhnout. To se jevilo jako celkem zásadní problém, neboť na rychle se krátící čas je z Evropské komise do Evropského parlamentu poměrně dlouhá a únavná cesta a ještě delší bývá obyčejně potřeba na samotnou realizaci.

Trošku cukru a hodně biče

Evropská komise (Foto: Karel Wolf)

Komise se nakonec rozhodla v rámci časové úspory zkusit docílit svého záměrou po dobrém, respektive metodou cukru a biče. Ta vypadá jako nabídka úlev z poměrně tvrdé regulace, kterou na telekomunikačním trhu zavedla, pro operátory, kteří poplatky zruší dobrovolně v předstihu.

Informaci přinesl britský deník The Guardian, který má k dispozici návrh nové legislativy. Kroesová by měla tento návrh předložit evropskému parlamentu příští týden.

Samotná EK bojuje proti předraženým propojovacím poplatkům dlouhodobě, první kroky v tomto směru začala podnikat již v roce 2007, kdy byl stanoven jejich první stropní limit. Od té doby se každý rok maximální výše poplatků snižuje, postupně také začala regulaci podléhat i data. Poslední zlevnění nastalo 1. července 2013. Mezinárodní hovory a posílání krátkých datových zpráv (SMS), které nevymírá ani v době masového rozšíření e-mailu v mobilu a navzdory bezkonkurenčně nejdražšímu poměru ceny za přenesený datový objem, je od léta snížena na maximální hranici 24 eurocentů (asi 6 Kč) za minutu hovoru a v přepočtu dvě koruny za odeslanou SMS. Mobilní data zlevnila přibližně o třetinu, 1 MB tak může vyjít v přepočtu maximálně na 12 Kč.

Zrušení propojovacích poplatků ale není jediným návrhem, jak situaci s drahým propojováním řešit. Kroesová již loni také představila návrh, který má umožnit od července 2014 využívat na vlastní číslo v zahraničí také roamingové služby od jiného operátora, než je jejich domácí. Pokud by se podařilo tento záměr prosadit, stane se poskytování telekomunikačních služeb oproti dnešní situaci dramaticky otevřenější a docílí se hodně podobného efektu, jako v prvém případě. Tedy takováto situace nastane alespoň za předpokladu, že dominantní operátoři neuzavřou tajné kartelové dohody.

A zde pravděpodobně bude ležet jádro pudla. Uvolnění domácího trhu pro zahraniční operátory z celé Evropy je pro domácí hráče v jednotlivých zemích mnohem horším trestem než samotné oželení zisků z roamingových poplatků. Plán přitom předpokládá, že na operátory, kteří poplatky zruší dobrovolně, se tato forma regulace již vztahovat nebude. Je totiž přeci jenom rozdíl, když domácí operátoři budou mít proti sobě všechny telekomunikační hráče z 28 států a hrozbu toho, že kdokoli z nich začne podstřelovat ceny, nebo zda li zabezpečí férové podmínky v partnerských sítích.

Exit mobile version