Dropbox vydal aplikaci pro Windows Phone

Není příliš velkým tajemstvím, že Microsoftu se v boji s Apple a androidovými tablety a smartphony příliš nedaří i z toho důvodu, že pro jeho platformu není dostupný dostatek aplikací. To se však postupem času mění a důkazem je i vydání aplikace Dropbox pro Windows, která se objevila v minulém týdnu.

Aplikace Dropboxu je posledním dílem jeho pomyslné skládačky, jelikož uživatelům umožní přistupovat k fotografiím, dokumentům a videu z jakéhokoli zařízení, které běží na Windows Phone (8.0 či vyšším), Windows RT nebo Windows 8.1 jednoduše skrze webový prohlížeče.

Mobilní aplikace je zatím posledním výplodem spolupráce mezi Microsoftem a Dropboxem, která funguje od září minulého roku. Nejprve byla do aplikací Dropboxu pro Android a iOS přidána funkce, která uživatelům umožňuje přímo z aplikace upravovat dokumenty vytvořené v Microsoft Office. Následně Microsoft uživatelům umožnil přistupovat k datům ukládaným na Dropboxu skrze aplikace Office pro Android a iOS.

Vize Microsoftu je taková, že v budoucnosti bude Dropbox s produkty Microsoftu propojen ještě úžeji. Microsoft se snaží přilákat na svou platformu více vývojářů slibem, že umožní jim vytářet tzv. univerzální aplikace, které poběží na počítačích, tabletech a smartphonech s operačním systémem Windows 10. Americký gigant minulý týden několik takových univerzálních aplikací, které budou integrovány do Windows 10 při jejich vydání v polovině tohoto roku, představil. Šlo o aplikace Outlook a Fotografie, která se stará o to, aby obrázky byly synchronizovány na více zařízeních. Microsoft při své prezentaci například ukázal, jak při smazání upozornění na chytrém mobilním telefonu se tento úkon automaticky provede i na počítači a naopak.

Podle expertů bude především potřeba, aby Microsoft dokázal přesvěčit společnosti jako Dropbox, že vývoj univerzálních aplikací dává smysl. Doposud americký gigant nezveřejnil, kdo další z významných hráčů bude při vydání Windows 10 své „univerzální“ aplikace nabízet.

Dropbox nechce být závislý pouze na Microsoftu v tom smyslu, že by jeho uživatelé mohli otevírat a upravovat dokumenty Office pouze z tohoto kancelářského balíku. Minulý týden tak Dropbox koupil izraelskou společnost CloudOn, která bude integrovat funkce umožňující úpravu dokumentů Office do jejích vlastních aplikací.

Závěrem lze říci, že zatímco Microsoft se snaží vybudovat ekosystém, jehož jednotlivé části do sebe budou zapadat, Dropbox si uvědomil, že v současném vysoce konkurenčním prostředí na trhu cloudových služeb musí nabízet víc, než jen místo k ukládání dat.

Exit mobile version