EaseUS Todo Backup Home 12

Pokud potřebujete jednoduše zálohovat soubory, složky, disky nebo systém svého domácího počítače nebo nepotřebujete pro práci řešení s komplexním korporátním managementem, patří mezi programy, které by vám mohli vyhovovat i EaseUS Todo Backup Home, aktuálně ve verzi 12 a pro čtenáře ITBiz.cz dostupný se slevou 50 %.

EaseUS Todo Backup Home 12 nabízí v jednoduchém, intuitivním prostředí vše, co může jednotlivý uživatel potřebovat. Zálohování disku nebo partition, zálohu systému, souborů, emailových účtů v Microsoft Outlook, klonování, přenesení systému, vytvoření záchranných disků atd.

Zálohy jsou rozděleny na čtyři oblasti – zálohu disku, zálohu systému, zálohu souboru a zálohu emailu.

U všech záloh máte možnost zvolit její způsob – tedy zda provádět vždy plnou, přírůstkovou nebo rozdílovou zálohu a jak často bude prováděna. Na výběr máte od jednorázové, přes denní, kde můžete nastavit přesný čas, kdy má být záloha provedena nebo v jakém intervalu (od 1 minuty). týdenní (den v týdnu a čas), měsíční (týden v měsíci + den / přesný den v měsíci) nebo po události (start/vypnutí počítače, přihlášení/odhlášení uživatele). Ovlivnit můžete i samozřejmě způsob práce se staršími zálohami, třeba zda ji při tvorbě novější smazat.

K dispozici máte možnost ukládat na lokální disky, jiné počítače v sítí, FTP, NAS, externí média. Do cloudu lze ukládat pouze u zálohy souborů, kdy na výběr máte Dropbox, Google Drive a OneDrive. Zálohu samozřejmě můžete nastavit nejen pro specifické soubory, ale na úrovní celých svazků, složek apod. a také omezit jenom na specifické soubory (dokumenty, hudba, video apod.).
V menu je i záložka Smart Backup, kdy se záloha provádí každou půl hodinu, pokud dojde k jakékoliv změně u dat, které pro tento způsob vyberete – v podstatě jde o přednastavenou souborovou zálohu. Všechny zálohy běží na pozadí a ani u systémové nemusíte přerušovat probíhající práci.

V dalších volbách můžete nastavit, které typy souborů nebudou do záloh zahrnuty, zda použít kompresi, zaheslování záložních souborů, automatické rozdělení velikosti souborů nebo omezit velikost segmentů zálohy na přesnou velikost v MB (50 MB skoky) nebo zvolit přednastavené CD apod. Zálohování probíhá svižně, první systémovpu zálohu z 750GB SSD disku jsme měli hotovou pod 1.5 hodiny.

Oblast zálohování doplňují záložky klonování disku a klonování systému. Při klonování systému se můžete rozhodnout, zda budete chtít vytvořit klon optimalizovaný pro SSD, zda půjde o přesnou kopii sektor po sektoru nebo zda chcete vytvořit přenosný systém na USB.

Backup Home 12 nabídne i několik doplňkových, nicméně užitečných nástrojů. S nimi lze vytvořit třeba záchranné (bootovací) disky WindowsPE nebo Linux na CD, USB nebo zvolit pouze vytvoření ISO souboru. V menu najdete i vymazání dat s určení počtu přepsání disku, iSCSI nastavení, upozornění emailem apod.

Zatím jsme byli s Todo Backup Home spokojení, nyní přejdeme k tomu, co není zcela potěšující. Asi největší slabinou pro řadu uživatelů je fakt, že software není lokalizován do češtiny, což považujeme za jeho velkou, byť jedinou chybu. Proti konkurenci (u které za to samozřejmě musíte připlatit) nenabízí možnost vlastního (značkového) cloudového úložiště.

EaseUS Todo Backup Home tak z našeho pohledu představuje ideální volbu pro všechny, kteří potřebují jednoduše zálohovat svoje data, bez nutnosti složitého nastavování a nechtějí obětovat více peněz, než musí (roční licence stojí 30 USD, ale v různých akcích, jako jsou Black Friday, Digital Monday apod. se běžně dostanete i na polovinu). V Backup Home máte vše nastavenu několika kliknutími, kdy prostě zaškrtnete, co se má zálohovat a pokud nechcete jít do přesnějšího nastavení nemusíte. S ovládáním a nastavením by neměly mít potíže ani lidé, kteří se počítačů „bojí“.

Exit mobile version