Edge computing, cloud a datová centra

Cloud a datová centra znamenají centralizaci výpočetního výkonu. Internet věcí a vzrůstající schopnosti a požadavky mobilních zařízení vytvářejí do jisté míry konkurenční trend: edge computing.
Termín edge computing, respektive microcomputing, se podle Gartneru dostal mezi 10 významných trendů současného IT průmyslu. Do příslušné kategorie se samozřejmě dá zařadit leccos. Nemusí jít přímo o zpracování dat na koncových zařízeních, ale i o přístup k budování datových center, kdy se umísťují stále více na okraj infrastruktury, co nejblíže uživatelům a zařízením. Samozřejmě to jde proti myšlence centralizace, konsolidace a samotného cloud computingu, které se snaží o to, aby zpracování informace fungovalo nezávisle na tom, kde se zrovna nachází ten, kdo ji sbírá a dále přistupuje k výstupům.

Rene Millman na ComputerWeekly zmiňuje několik faktorů, které mluví ve prospěch edge/micro computingu.

V první řadě prý datové centrum přímo v regionu, kde má firma uživatele (tím se myslí i IoT zařízení) umožňuje rychlejší reakci. Mnohem snadněji lze zaregistrovat, že vůbec nějaký problém hrozí, sleduje se aktivita/provoz na příslušném místě. Firma už tak jako tak mívá v regionu nějaké zastoupení, třeba centrum podpory, takže kvůli tomu není většinou třeba zakládat zcela novou pobočku. Ušetří se za řízení síťového provozu. Mnohem jednodušší z hlediska latence i rychlosti zpracování je pak propojení s dalšími místními agregátory dat (např. tam, kde je latence důležitá, pro aplikace související s dopravou apod.). Některá zařízení IoT mají jen omezenou konektivitu, kvůli omezení chybovosti je opět důležité přistupovat k datům, která jsou co nejblíže.

K tomu se přidávají i regulační/legislativní omezení, kdy zákazníci by vůbec nemuseli být ochotni využívat služby, které by jejich data zpracovávaly na druhém konci světa.

Datová centra v regionech navíc často snižují náklady, a to na pronájmy nemovitostí i pracovní sílu (zde by se dalo namítnout, že centralizovaná datová centra se ale také často budují tam, kde to vyjde nejlevněji, ne v ústředí firem v Kalifornii nebo na Manhattanu).

Millman současně cituje experty, kteří říkají, že edge computing neznamená nějaký celkový odklon od konceptu cloudu. Stále existuje i poptávka po co největší centralizaci výpočetního prostředí, různé aplikace mají prostě různé požadavky. Motivací pro centralizaci aplikace může kromě efektivity být třeba i zabezpečení/spolehlivost provozu, které lze nejsnáze zajistit v jádru infrastruktury.

Ať už ale samotné výpočetní zpracování spočívá na okrajích sítě nebo v jejím jádru, okraje sítí jsou stále vytíženější z hlediska požadavků na přenosové kapacity. Kvůli IoT budou směrovače i přístupové body muset zvládat stále více souběžných síťových relací; přitom tyto požadavky se budou vztahovat i na běžné, „komoditní“ síťové prvky. Spolu s tím dále bude pokračovat a zesilovat trend k softwarově definovaným sítím.

Tak jako v případě samotného cloudu, i v oblasti edge computingu se budou stále více uplatňovat hybridní modely, kdy např. samotné zpracování bude probíhat na okrajích, následně však budou data uložena do centralizované databáze pro ex-post analýzy. A samozřejmě – podobu fungování síťové infrastruktury výrazně ovlivní také nástup sítí 5G.

Zdroj: ComputerWeekly.com a další

Exit mobile version