Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Celosvětové výdaje na edge computing mají letos dosáhnout 232 miliard dolarů, což je o 15,4 % více než v roce 2023. Podle nové prognózy IDC Worldwide Edge Spending Guide si kombinované investice podniků a poskytovatelů služeb do hardwaru, softwaru a profesionálních služeb pro řešení edge computingu udrží silný růst až do roku 2027, kdy bude mít příslušný trh očekávaný objem téměř 350 miliard dolarů.
IDC v rámci své metodiky definuje edge computing jako činnosti související s ICT, které jsou prováděny mimo centralizované datové centrum, přičemž edge je prostředníkem mezi připojenými koncovými body a jádrem IT prostředí. Pro edge computing je charakteristické, že je distribuovaný, softwarově definovaný a flexibilní. Hodnota edge pro podniky spočívá v přesunu výpočetních zdrojů do fyzického místa, kde jsou data vytvářena, nebo ukládána a provádějí se samotné transakce.
„Edge computing bude hrát klíčovou roli při nasazování aplikací umělé inteligence,“ uvádí Dave McCarthy, viceprezident výzkumu Cloud and Edge Services ve společnosti IDC. Požadavky AI na škálovatelnost a výkon budou podle něj vyžadovat distribuovaný přístup k architektuře, který poskytuje právě edge computing. OEM, ISV a poskytovatelé služeb proto rozšiřují sady funkcí umožňujících provoz AI i v okrajových lokalitách.
V odvětví poskytovatelů služeb investice do poskytování edge služeb zahrnují především infrastrukturu pro multi-access edge computing, sítě pro doručování obsahu a funkce virtuálních sítí. Tyto tři případy vyžití budou v letošním roce dohromady představovat téměř 22 % všech výdajů na edge computing. V případě podniků mají být hlavní investice do edge computingu spojeny s rozšířenou realitou, systémy pro odolnost dodavatelských řetězců. správou výrobních prostředků, zásobováním a logistikou kombinovanou s umělou inteligencí. Nejvíce za systémy edge computingu letos utratí výrobní podniky, maloobchodní firmy a poskytovatelé profesionálních služeb. Investice do edge computingu dnes zahrnují především hardware (40 % celkových výdajů na edge computing), ať už jde o brány, servery či síťové komponenty. V dalším období ale podstatně rychleji porostou výdaje za související služby, zejména poskytování konektivity a IaaS. On-premise software bude kritickou součástí edge infrastruktury, ale z hlediska celkových výdajů zůstane nejmenší kategorií.

Zdroj: IDC

Exit mobile version