Ekosystém kolem blockchainu se nafoukne

Nová prognóza IDC tvrdí, že výdaje podniků za technologie blockchain dosáhnou letos výše 1,8 miliardy dolarů a v roce 2021 až 8,1 miliardy – to odpovídá průměrnému růstu 80 % ročně. IDC do blockchainu počítá vše, co funguje jako transakční prostředí s DLT (distributed ledgers technology, distribuované účetní knihy). Analytici IDC se domnívají, že v dlouhodobém horizontu se blockchain v řadě případů stane základem podnikové infrastruktury, bude alternativou k tradičním databázím, ETL (extract, transform, load) i OLTP systémům.
V důsledku toho kolem blockchainu a jeho vývojářů vznikne celý ekosystém s konzultanty/implementátory, poskytovateli služeb včetně řízených služeb, budou vznikat nové firmy specializující se na zakázkový vývoj, poskytovatelé platforem atd. Další obchodní příležitosti budou v oblasti outsourcingu nebo školení. Do roku 2021 vzroste počet vývojářů blockchainu či konzultantů až desetinásobně.

IDC v rámci své analýzy blockchainu v podnikovém prostředí rozlišuje:

Do analýzy IDC zahrnula nabídku technologií blockchain u následujících firem, které podle ní nyní především definují trh s blockchain řešeními v podnikové sféře: Deloitte, IBM, Oracle, Genpact, PricewaterhouseCoopers, Accenture, Hewlett Packard Enterprise, Ernst & Young, KPMG a Microsoft. Ředitel výzkumu v IDC Michael Versace k prognóze uvedl, že i když jsou zde v současnosti poměrně malé příležitosti pro tržby, dnes uzavíraná partnerství a uváděná řešení/platformy rozhodují o budoucím podílu na mnohem větším trhu.

Poznámka: Pro podniky jsou k dispozici již dnes také služby blockchain-as-a-service, existují zde však určitá úskalí. Viz také: Jak probíhá adopce cloudu

Exit mobile version