Embarcadero rok poté

Embarcadero, výrobce vývojových nástrojů Delphi, C++ apod., před více než rokem koupila společnost Idera. Akvizice končívají různě, ale tato má zřejmě dobře našlápnuto. Důkazem je například certifikace vyvinutých aplikací pro Windows 10 Store, a nejen to, jak říkají Richard Kubát, ředitel českého zastoupení firmy Embarcadero a Petr Houf, technický a obchodní konzultant.

Richard Kubát, ředitel českého zastoupení firmy Embarcadero

Můžete popsat současný směr a filozofii Embarcadera?

Richard Kubát: Koncem minulého roku změnila společnost Embarcadero majitele a do funkce byl jmenován nový ředitel. Po počátečních obavách jsme celkem rychle zjistili, že jde o člověka „od fochu“, kterého vývojové nástroje už na první pohled a podle prvních výsledků baví. Kromě řady jiných novinek a změn zavedl i styl postupného vývoje produktů obdobný tomu, jak nyní Microsoft pracuje na dalším vývoji Windows 10. Mezi vývojáři rozšířené nástroje Embarcadero pro programátory aplikací nyní mají sice delší intervaly mezi novými verzemi, avšak oproti tomu zároveň častější uvolňování oprav, úprav a podpory technologických novinek.

Co tento nový směr obnáší? Jaký to bude mít dopad na vývojáře?

Petr Houf: Vedení společnosti vyslyšelo požadavky vývojářů a Embarcadero nyní vydává méně často nové verze Delphi i C++Builderu, zpravidla jedenkrát do roka. Na rozdíl od toho jsou podstatně častější jejich aktualizace. Na důležitá vylepšení se tedy už nečeká, jsou uvolňována průběžně. Jako příklad lze uvést podporu nových verzí cílových operačních systémů Windows, Android, MacOS nebo iOS. Vývojáři mohou nové funkce uvedených OS používat hned poté, kdy je výrobci zpřístupní a nemusí čekat na následující verzi vývojového nástroje.

Pro vývojová prostředí od Embarcadera je také, na rozdíl od nástrojů open source, typická vysoká produktivita vývoje. Vývoj je založen především na hotových řešeních (s nástroji šířených knihovnách a komponentách). To je pro průmyslový vývoj aplikací zásadní. Vývojář zde nemusí vymýšlet vymyšlené a může se plně věnovat aplikační logice. Software je tak dříve hotov a mnohem lépe se i udržuje. Navíc Delphi nabízí jedinečný jazyk, kterým je Object Pascal. Je plně objektový a nabízí implementaci všech moderních vlastností jako jsou generika, anonymní metody, paralelní výpočty, které usnadňují vývoj pro víceprocesorové nebo více jádrovésystémy a mnoho dalšího. Navíc je tento jazyk skvěle čitelný, a to je pro údržbu existujícího kódu obrovská přednost. Pro milovníky minimalistického kódu a vybroušených jazykových konstrukcí je k dispozici jazyk C++ v nástroji C++ Builder.

Petr Houf, technický a obchodní konzultant, Embarcadero

Můžete uvést konkrétní výsledky?

Petr Houf: Například je to poslední aktualizace. Dříve bylo možné vyvíjet certifikované aplikace pro Windows 10 Store jen v prostředí MS Visual Studio, dnes je tato možnost dostupná i v Embarcadero Delphi nebo C++Builderu. Dokonce i starší aplikace napsané v těchto našich prostředích lze nyní snadno upravit pro prodej přes aplikační obchod Microsoftu. Vestavěný průvodce pomůže se zadáním potřebných informací o aplikaci, a pak ji sám nasadí do aplikačního obchodu v požadovaném formátu. Podobně je to i s AppStore společnosti Apple nebo Google Play. Delphi a C++Builder tak dnes pomohou vývojářům nejen aplikaci rychle vytvořit, ale také prodat. Je to totiž jediný nástroj, který umožní aplikaci s jediným zdrojovým kódem zkompilovat do nativního kódu pro prostředí čtyř zmíněných operačních systémů.

Co můžeme od Embarcadera čekat do budoucna?

Richard Kubát: Budoucnost plná změn už začala. Máme zcela nový produkt RAD Server, který tvůrcům moderních vícevrstvých aplikací se stolními či mobilními klientskými programy ušetří až polovinu práce. Zcela zdarma jsou nyní dostupné nástroje Embarcadero Delphi a C++Builder v základní edici Starter. Nabídli jsme též zcela zdarma školám vybavení počítačových učeben profesionálními nástroji, včetně licencí zdarma pro studenty řešící školní úlohy na domácích počítačích. Uvažujeme i o zpřístupnění základního mobilního vývoje zdarma široké veřejnosti. Na první kvartál roku 2017 chystáme novou verzi vývojových prostředí Delphi a C++Builder s podporou dalšího operačního systému, a to Linuxu pro vývoj nevizuálních procedur na serverové straně vícevrstvých aplikací. Tím se dramaticky sníží náklady na jejich tvorbu a provoz. Dále se rozšíří vývojové prostředí, přibydou nové komponenty VCL a nástroje pro automatizaci testování. Další nová verze pak je plánována pro podzim 2017.

Exit mobile version