Entec s ucelenou nabídkou pro IT infrastrukturu a bezpečnost

Entec je IT distributor s přidanou hodnotou, který na českém a slovenském trhu působí už přes tři roky. Které produkty, řešení a služby nabízí, proč a jak, jsme se ptali Jakuba Tomana, obchodního ředitele společnosti Entec.

Společnost Entec vznikla teprve nedávno. Proč a za jakým účelem?

Jakub Toman, Entec

Společnost Entec vznikla před více než třemi lety jako dceřiná firma distributora SWS, jednoho ze dvou největších broadline (volume) distributorů v České Republice. Za tu dobu prošla výrazným vývojem. Hlavním důvodem vzniku bylo vytvořit zdroj, kterým bude možné obsloužit náročnější zákazníky tak, jak to volumový distributor nedokáže. Cílem bylo zákazníkům poskytnout něco navíc a uvést na trh výrobce, kteří mají zajímavé produkty kategorie enterprise s potenciálem. To by v klasické volume distribuci nešlo. Snažíme se ptát našich partnerů, co jim v nabídce chybí, anebo co chybí jejich zákazníkům a není distribučně dostupné na našem trhu.

Kdo je vlastně distributor s přidanou hodnotou?

Volume distributor (VD) prodává v každém, tedy i v našem segmentu IT/ITC předem definované výrobky, tzv. krabice/boxy. Distributor s přidanou hodnotou – Value Added Distributor (VAD) se od VD liší užším záběrem daným specializací, vyšší odborností na sebe i partnera a požadavky na něj nejen na prodej, ale na celý průběh projektového byznysu. Zjednodušeně řečeno, liší se větším know-how, a proto i vyšší přidanou hodnotou, kterou je schopen poskytnout partnerům při prodeji a instalaci náročnějších hardwarových i softwarových produktů. Prodává řešení na míru, jež se může skládat ze serverů, storage, síťových prvků, firewallů a dalších bezpečnostních prvků, až po specializovaný software. Ani VD, ani VAD, neprodávají koncovým zákazníkům přímo, ale prostřednictvím sítě prodejních partnerů specializovaných na danou problematiku. Entec takto působí jako distributor s přidanou hodnotou IT/ICT řešení na Českém a Slovenském trhu.

Na co se specializuje Entec jako VAD?

Zaměřujeme se především na prodej a implementaci enterprise produktů a služeb. Náš prodejní a technický tým má bohaté zkušenosti a praxi pro podporu našich partnerů ve společných projektech. Jsme schopni poskytnout jim školení zaměřené na technologie, které nabízíme. Připravujeme je také na různé certifikace u dodavatelů. Náš technický tým poskytuje konzultace při předprodejních i poprodejních aktivitách včetně návrhu řešení. Kromě toho je schopen pomoci „v triku partnera“ i u koncového zákazníka a implementovat s prodejním partnerem toto řešení včetně zaškolení obsluhy u zákazníka. Pomáháme tak našim partnerům v jejich úspěchu u koncových zákazníků. Snažíme se také působit jako evangelizátor nových technologií, které nejsou v hlavním proudu, ale nabízejí budoucí směr.

Mohl byste některé z vámi nabízených řešení vyjmenovat?

Jako nosné infrastrukturní komponenty využíváme prvky Huawei. Jejich portfolio je opravdu široké. Jde o typický networking typu LAN, WAN, wireless LAN, security, IT se servery, UPS, storage, jejich managementem a řešením pro datová centra. Kromě zařízení pro videokonference, bezpečnostní kamery atd. Bezpečnostní požadavky dokážeme také skvěle uspokojit díky firewallům a síťovým prvkům od společnosti SonicWall. Zálohování a obnovu dat poskytujeme na nejvyšší úrovni se softwarem ArcServe. Určitě nezanedbatelné možnosti zabezpečení dokumentů zase může poskytnout software SealPath, který se zaměřuje na řešení pro ochranu a kontrolu dokumentů, aby je používal primárně ten, komu byly určeny. Zařadili jsme jej zejména kvůli dnes stále diskutovanému GDPR.

V čem spatřujete vaši konkurenční výhodu?

Konkurenční výhody spatřuji především v portfoliu, jehož jednotlivé komponenty si navzájem nekonkurují, ale navzájem se pěkně doplňují. Je schopné pokrýt potřeby zákazníků v celé jedné oblasti. Dokážeme zajistit podnikové řešení od návrhu síťové infrastruktury přes bezpečnostní prvky v síti s ohledem na tok dat a jejich bezpečnost, včetně zabezpečení jednotlivých dokumentů, až po bezpečné zálohování celku. V budoucnu bychom se chtěli také více zaměřit na monitorování a analýzu provozu na síti.

Další výhodu spatřuji v poměrně malém flexibilním a profesionálním týmu.

Exit mobile version