Epson chce získat inkoustem větší podíl na trhu

Epson představil své plány rozvoje v oblasti firemního tisku a produkty, postavené na technologii inkoustové tiskové hlavy PrecisionCore, mezi něž patří řada WorkForce Pro RIPS (Replaceable Ink Pack System).

Epson představil své plány rozvoje v oblasti firemního tisku a produkty, postavené na technologii inkoustové tiskové hlavy PrecisionCore, mezi něž patří řada WorkForce Pro RIPS (Replaceable Ink Pack System). Tato řada zákazníkům nabídne inkoustové tiskárny, které zvládnou bez nutnosti doplňování spotřebního materiálu tisk až 75 000 stran, Epson očekává, že ve firemní sféře pomohou nové produkty urychlit přechod od laserového k inkoustovému tisku.

Řada RIPS by měla zaplnit mezeru mezi světem inkoustového tisku, který dosud pokrývaly ne příliš ekonomický výhodné stroje co do nákladů na tisk stránky a byly vyhrazeny spíše grafickým potřebám, než dokumentovému tisku a laserovými vysokoobjemovými stroji, proti kterým by měly inkousty nabídkou nižší náklady jak na tisk, tak TCO. I proto řada zahrnuje modely WF-R5190DTW, WF-R5690DTWF, WF-R8590DTWF, WF-R8590D3TWFC formátu A4 až A3+, který patří do kategorie „chodbových“ tiskáren. Zajímavě jsou u řady vyřešeny náplně, kdy je inkoust dodáván v pytlících. Již samotné balení má zřejmě navodit dojem úspornosti, kdy pracuje s motivem „ekonomické“ (náhradní) náplně známé u sprchových gelů, balení pracích prostředků apod.

Tiskárny budou k dispozici na českém trhu od dubna a prodejní modely zahrnují jak klasické zakoupení stroje, tak samozřejmě možnost operativního pronájmu nebo kontrakt nastavený na objem a cenu za stránku.

V segmentu SMB ovšem čeká Epson (a nejen ten) nelehký úkol, přesvědčit uživatele, kteří jsou zvyklí na týmové laserovky, aby vůbec zvážili možnost přechodu. I když jasným argumentem by měla být cena, proti stojí zakořeněný stereotyp, který podvědomě maže rozdíl mezi domácí inkoustovou „fotomultifunkcí“ a nově se prosazujícím „firemním“ inkoustem. Prorazit mantru drahý inkoust, levný laser nebude nic jednoduchého. A to ještě u nás nelze spoléhat na ekologičnost, která na rozdíl od Německa u nás v podstatě nehraje roli – těžko si představíme, že by česká státní správa vyhlásila tendr na tisk, kde bude jedním z hlavních kritérií ekologický dopad. Zda bude mít Epson skutečně nějakou šanci si na trhu polepšit, uvidíme tedy v dubnu, až budou k dispozici aktuální ceny.

Exit mobile version