Epson L6190: Extrémně levný inkoust do kanceláře

Epson se už před několika lety rozhodl vsadit na inkoustovou technologii především v kombinaci s velkokapacitními inkoustovými zásobníky, které nebývalou měrou přispěly k redukci tiskových nákladů v jednotkách haléřů na stránku. Co nabízí aktuálně nejvyšší 4v1 model této řady s označením Epson Ecotank ITS L6190?
Řada Epson Ecotank přináší to nejlepší, co z hlediska inkoustu a tiskových nákladů Epson nabízí. Podle výrobce dokáže technologie EcoTank ITS omezit náklady na tisk průměrně až o 90 %. Inkoustové nádržky s vysokou kapacitou (v řádu tisícovek stránek) eliminují potřebu nákupu a instalace drahých inkoustových kazet s malou kapacitou. Alespoň zde tedy neplatí, že by inkoustové náplně patřily mezi nejdražší tekutiny na světě, jako jsme bývali zvyklí v minulosti, ale k tomu se ještě dostaneme.

Epson L6190 má v balení startovací náplně s plnohodnotnou (!) tedy 100% kapacitou a nadto ještě jednu celou kompletní sadu, což by podle tvrzení výrobce mělo pokrýt běžnou spotřebu až na tři roky (14 000 stran černobíle a 11 200 stran barevně).

Díky inkoustovým nádržkám v přední části je tiskárna EcoTank ITS skutečně kompaktní a inkoust se snadno doplňuje. Systém plnění byl vylepšen, stejně tak lahvičky mají nový mechanismus, který zaručuje, že nepopletete barvy a použijete pokaždé tu správnou. Naplnění inkoustových zásobníků je velmi snadné, rychlé a čisté bez šance na nějaké uživatelské vylomeniny.

4v1 s podavačem a duplexem

Epson EcoTank ITS L6190

Multifunční tiskárna Epson L6190 je zařízení 4v1, plní tedy funkce tiskárny, skeneru, kopírky a faxu. Pro tisk používá tiskovou hlavu Epson PrecisionCore (400 černých trysek a 128 pro každou barvu), zvládá automatický oboustranný tisk, kopírování i skenování, má automatický podavač (ADF) na 30 listů a přední tiskový zásobník na 250 listů.

Maximální rychlost tisku dosahuje 33 stran za minutu černobíle a 20 stran za minutu barevně. Zvládá všechny běžné rozměry papíru do velikosti A4 a do gramáže 250 g/m2. Rychlost tisku podle specifikace ISO/IEC 24734 je 15 str/min černobíle a 8 str/min barevně, maximální rychlost tisku při kancelářském tisku na obyčejný papír dosahuje 33 str/min černobíle a 20 str/min barevně. Pomalejší je například tisk fotografií a také oboustranný tisk, kde rychlost klesá zhruba na polovinu: na méně než 7 stran černobíle resp. méně než 5 stran A4 barevně.

Rozlišení skeneru činí 1200×2400 dpi, rozlišení při tisku 4800×1200 dpi. Fax už nikdo moc nepoužívá, ale s tímto zařízením to můžete dělat i barevně, když najdete někoho dalšího do party. V dnešní době k lepšímu standardu patří tisk z mobilních zařízení pomocí WiFi Direct a možnost napojení na cloudové tiskové služby. Kromě Wi-Fi nechybí ani USB ani Ethernet.

Inkoustová zařízení mají v porovnání s laserovými tiskárnami při provozu výrazně nižší spotřebu energie (laserové mají třeba 500 W při tisku). Samostatné kopírování u tohoto modelu podle údajů výrobce spotřebuje 12 W, zařízení připravené na tisk spotřebovává 5,4 W a v úsporném režimu 1 W.

Displej a ovládání

Za určitou slabinu multifunkce Epson L6190 považujeme 6centimetrový displej uprostřed čelního panelu, který je prostě malý a někdy jej potřebujete. Kdo blbě vidí, bude mít přečíst, co se tam píše, velká písmena mají zhruba milimetr a malá jsou ještě menší, navíc má displej špatné úhly pohledu, což čitelnosti také nepřidá.

Tiskárna má také jednu ergonomickou nelogičnost. Ovládací tlačítka kolem displeje jsou bíle zvýrazněná, s výjimkou tlačítka pro zapínání/vypínání. Viditelná jsou jen dvě další, ne tak důležitá tlačítka (home, nápověda) a indikátor faxu. Takže v tmavém prostředí máte problém tiskárnu zapnout, protože tlačítko pro zapnutí je celé černé a neviditelné, musíte jít po paměti. Po zapnutí je tlačítko podsvícené, takže už dobře viditelné. A další háček nastává při vypínání. Pro vypnutí totiž nestačí zmáčknout či podržet příslušné tlačítko, ale musíte tento krok potvrdit na tom malém nečitelném displeji, což považujeme za zbytečné. Někoho by mohlo obtěžovat i to, že při režimu spánku tlačítko on/off pomalu bliká.

Praktické zkušenosti

Epson EcoTank ITS L6190

Na multifunkci jsme vytiskli hodně přes tisíc stran a ani jednou se nám nezasekl papír. Při zkušebních tiskových úlohách jsme během 30 minut vytiskli 420 stránkové PDF (doba včetně doplňování papíru do zásobníku). Další velká zkušební tisková úloha zahrnovala 980 stran, velikost tiskových dat byla 2,1 GB a tisk včetně doplňování papíru trval 80 minut. Na tyto dva černobílé dokumenty (1400 stran) jsme spotřebovali přibližně čtvrtinu černé nádržky (z výrobcem udávané kapacity 7500 stran). Tisk byl velmi tichý a práce zařízení nepůsobila nijak rušivě.

V průměru jednou za 200 stránek se nám stalo, že byl vytištěný list papíru omáčknutý od mechanismu tiskárny, pro běžný tisk by nešlo o nic zásadního, pokud by se jednalo o marketingové či obchodní materiály, tak by to příliš reprezentativní nebylo. Ale může to souviset jen s námi testovaným kusem či s kvalitou námi použitého papíru či jeho ne zcela přesným založením do zásobníku.

Výstupní zásobník pojme bez jakýchkoliv problémů 20-25 listů, pak se občas může stát, že vyjíždějící list posune ten co leží pod ním o několik cm, což ničemu nevadí, výstupní zásobník celkem zvládl přes 50 listů papíru, pak jsme je raději vyjmuli.

Mezi další praktické poznatky patří fakt, že do skeneru se papír dává pro praváka netypicky, očekávali byste že horní hrana bude vlevo, ale horní hrana je vpravo. A při tisku fotografií na obyčejný kancelářský papír je na tmavých plochách při podrobnějším zkoumání viditelné řádkování, tedy velmi úzké bílé horizontální proužky.

Co se týká kvality tisku, od malých fontů až po fotografie jsme nezaznamenali žádný problém, neměli jsme potíže s rozmazáváním, rozpíjením ani ničím jiným. Jen je třeba brát v potaz, že inkoustový tisk je prostě mírně odlišný od laserového, a to v dobrém i špatném. Stejně tak je dobré mít na paměti, že se nejedná o vícebarevnou inkoustovou fototiskárnu, ale že má jen tři barvy, které ovšem při použití fotopapíru dají lepší výsledek než laserovka.

Inkoust a náklady

Běžná prodejní cena multifunkce Epson L6190 je 9500-10000 Kč s DPH (může být i nižší, doporučená cena je 11665 Kč), a to bez započtení aktuálně dostupného cashbacku. Aktuálně výrobce nabízí cashback na tento model 1450 Kč (na různé modely je v různé výši, max 3050 Kč a vždy zahrnuje DPH). Po započtení cashbacku se tedy dostanete pod 8000 korun s DPH, přičemž máte ještě od výrobce k zařízení inkoust na vytištění (podle našich zkušeností a odhadů) určitě přes 10 tisíc stránek klasického kancelářského tisku.

Pokud se podíváme namátkou na srovnatelně drahé laserové multifunkce, tak originální černý toner na 6500 stran bude stát 3 tisícovky a za kompletní sadu tonerů dáte tolik, co za nové zařízení. U Epsonu dáte za kompletní sadu náplní více než 10x méně (!), a to při vyšší uváděné výtěžnosti.

Náhradní originální lahvičky s inkoustem Epson 101 stojí běžně zhruba 300 Kč s DPH za černou s kapacitou 7500 stran resp. 127 ml a u barevných (C, M, Y) je běžná cena zhruba poloviční (150 Kč) při kapacitě 6000 stran resp. 70 ml. Tohle je poměr cena/výkon, kterému těžko může někdo konkurovat. Bez pořizovacích nákladů na zařízení vychází stránka černobíle dle výrobce na 4 haléře, my jsme se dostali v přepočtu na něco málo přes 5 haléřů.

Dále Epson má po registraci tříletou rozšířenou záruku (u tohoto modelu 12 + 24 měsíců, omezení na 50 tisíc stran, podle toho, co nastane dříve). Tedy firmy mají standardně rok, občané dva roky a po registraci se oběma skupinám prodlouží na tři roky.

Shrnutí

Hlavní výhodou multifunkční tiskárny Epson L6190 jsou extrémně nízké tiskové náklady. Splňuje to hlavní, co byste od moderní kancelářské multifunkce čekali, má automatický oboustranný tisk, automatický podavač skenovaných dokumentů, Wi-Fi, úsporný provoz, výdrž, rychlost a podobně. Další velkou předností budou pro řadu uživatelů kompaktní rozměry, malý půdorys i malá výška (šířka 37,5 x hloubka 34,7 x výška 23,1 cm), do takového prostoru mají jiní výrobci problém umístit jen samotnou barevnou tiskárnu, příjemná je také nízká hmotnost zařízení (7,3 kg). Zařízení je primárně určeno pro malé a střední kanceláře, případně pro domácí tisk dokumentů, nejde tedy primárně o fototiskárnu, ale fotografie na ní také můžete tisknout.

Exit mobile version