Epson – produktová ofenzíva

Epson ohlásil novou řadu byznysových inkoustových tiskáren a projektory. Kromě toho prezentovala, jak se inkoustový tisk na trhu etabloval, a jakých úspěchů na tomto trhu Epson dosáhl – 15% nárůst obratu; plán je 2,5x tolik.

Epson dosáhl na trhu s inkoustovými tiskárnami za sedm let prosazování této technologie velký krok kupředu. Celkově drží na trhu v České republice a na Slovensku v inkoustovém tisku podíl do 10 % a třetí celkovou příčku. V ČR má v počtu prodaných inkoustových tiskáren podíl téměř 18 % (17,95 %) a v hodnotě přes 34 %, na trhu v SR pak 17,76 % a 37,55 %, a to při průměrné ceně něco přes 200 eur za jednotku. Epson těchto výsledků dosáhl přes silnou konkurenci, která má navíc velmi silné personální obsazení.

Nová řada byznysových tiskáren WorkForce

Epson EcoTank ITS L6160

Epson prezentoval novou řadu byznysových inkoustových tiskáren WorkForce Pro, v jejímž čele stojí tiskárna A4 WF-C5790DWF. Epson zároveň ukázal novou generaci tiskáren EcoTank ITS, kterou charakterizuje posun v designu s vylepšenými lahvičkami pro větší kompaktnost a snadnější použití. Nové modely navazují na legendy WorkForce WF 51xx/WF56XX a WF-M5XXXX. Celkový počet prodaných kusů původní nejúspěšnější řady WF51/56 dosáhl přes 18 tisíc kusů. Nové modely byznysových tiskáren WorkForce jsou určeny pro objemy tisků 500 až 2 000 stránek za týden.

Vylepšení pro novou řadu tiskáren WorkForce

Dnes se dočkaly byznysové inkoustové tiskárny Epson WorkForce řady vylepšení:

Náplně v sáčcích

Výrazně se také zjednodušila výměna náplní, které už nejsou v klasických patronách (cartridge), ale v sáčcích. Pro sekretářky po mateřské: připomínají dětské pití Jupík v pytlíku, avšak jsou o dost větší.

Automatické čištění trysek

Epson také udělal další opatření pro zvýšení kvality tisku. Nozzle Verification (kontrola trysek) bez nutnosti lidského zásahu. Jde o automatické čištění konkrétní trysky po tisku, ale i když je tiskárna zaparkovaná v klidu. Při samotném tisku se při výpadku jedné trysky automaticky zvětší tiskový bod nejbližší vedlejší trysky, a tím se její výpadek zamaskuje.

Zvýšení kvality tisku došel i tzv. Edge Enhancement, tj. zejména okraje písmen. Vylepšení je patrné například když si někdo vytištěné slovo vyžlutí zvýrazňovačem.

Barevný tisk zase dostal novou tabulku barev a pro kopírování byl použit inovovaný procesor.

Tisková média

Dnes dokáží inkoustové tiskárny Epson potisknout prakticky cokoliv v kanceláři, co je potřeba a na širokou škálu médií – čtvrtky kancelářského papíru, obálky, skládané papíry, grafické výstupy (fotky).
Vylepšení se dočkalo i podávání papíru.

Univerzální platforma

Epson se snažil vytvořit ze svých inkoustových tiskáren univerzální platformu pro různé systémy tisku. Nástroje a software, jako jsou Email Print for Enterprise, Epson Print Admin, Document Capture Pro a Správce zařízení Epson, přidávají zařízením další funkce, které se neomezují jen na tisk a skenování. Epson Open Platform a spolupráce s nezávislými dodavateli softwaru (Y-soft apod.) přinášejí další řešení, jako je software pro správu tisku PaperCut. Epson umožňuje uživatelům tisknout prakticky odkudkoli (Mopria, AirPrint, Google print apod.). Technologie NFC navíc podporuje tisk z mobilních zařízení.

Projektory pro doma i byznys

Epson EH-TW650

Kromě inkoustových tiskáren Epson připomněl ukázala projektory, které na trh uváděl koncem roku 2017. Vedle projektorů pro domácí trh: EH-TW650, EH-TW5600 a EH-TW5650, Epson předvedl první laserový interaktivní projektor pro vzdělávání EB-710Ui nebo nejnovější projektory pro vzdělávání a byznys EB-970, EB-980W, EB-990U.

V projektorech je ČR a SR vysoko nad evropským průměrem, zejména v automobilovém průmyslu a ve školství. Marcel Divín, Branch Office Manager pro ČR a SR, k tomu poznamenal: „V automobilovém průmyslu prakticky neexistuje výrobce, který by nepoužíval projektory Epson. Staly se v tomto segmentu prakticky standardem. Epson obměnil ve svých projektorech 70 % modelové řady, což bude pokračovat.“

Inkoustový tisk v byznysu – od SMB po enterprise
„Dnešní inkoustová technologie Epson dokáže plně nahradit laserový tisk a nabízí něco navíc – levnější konstrukci i levnější tisk celkem. Epson původně obsadil se svými inkoustovými tiskárnami segmenty SMB a individuálních uživatelů s potřebou vysokých objemů tisku, pak se etabloval i v segmentu enterprise a velkých organizací. V poslední době však dodává i do posledního segmentu, který mu chyběl, a sice do zdravotnictví, zejména díky nízké energetické spotřebě (nutný požadavek pro případ napájení nemocnice ze záložního zdroje) a snadnému ovládání; druhá vlastnost je zase víceméně nutným požadavkem ve školství. Epson dnes tedy má tisková zařízení pro všechny segmenty. Kromě toho probíhá zpětná decentralizace tisku, zejména maloobjemového. Jde totiž o to, že uživatelé při plné centralizaci chodí k tiskárně příliš daleko (v ČR až 25 metrů, v západní Evropě cca 8 metrů). Velkoobjemové tisky však samozřejmě centralizaci vyžadují.

Plánovaný nárůst prodeje inkoustových tiskáren

Technologie inkoustového tisku ve světě stále roste. Epson dosáhl v ČR meziročního růstu obratu podle IDC 15 %. Pro nadcházející období má Epson v byznysovém inkoustovém tisku v plánu 2,5násobný nárůst. Zejména jde o boj s laserovou technologií, protože plánovaný nárůst je takový, že překračuje současnou kapacitu trhu s inkoustovým tiskem. „Je jasné, že musíme ukrojit z koláče s laserovým tiskem,“ zakončil Marcel Divín.

Exit mobile version