Epson sází na inkoust a představuje nový software

Růst rychlosti, kvality tisku a spolehlivosti nebo výhodné tiskové náklady. To vše jsou argumenty, proč stále více firem začíná upřednostňovat inkoustový tisk před laserovým. Společnost Epson navíc uživatelům inkoustových zařízení (z nichž jedno představujeme v redakční videorecenzi) nově nabízí několik nových softwarových nástrojů pro jejich efektivnější zabezpečení, provoz a správu v kancelářském prostředí.

Inkoustový tisk v kanceláři i přes velkou konkurenci laserových zařízení rozhodně není uzavřenou kapitolou. Přinejmenším podle společnosti Epson, která v současnosti na trhu razí inkoustové tiskárny a multifunkce rodiny WorkForce Pro. Jejím argumentům hrají do noty i některé průzkumy – kupříkladu v roce 2014 byla inkoustová tiskárna jedním ze čtyř nejprodávanějších produktů do kanceláří. IDC předpovídá, že v roce 2019 budou inkoustové technologie tvořit 34 % trhu firemních tiskáren.

Inkoustová zařízení mohou oproti laseru nabídnout některé zajímavé výhody a možnosti. Jednou z nich je nižší spotřeba energie. „Tiskárny WorkForce Pro mají až o 96 % nižší spotřebu energie než tiskárny laserové. Pomohou tak nejen snížit účty za elektřinu, ale také naplnit ekologické cíle,“ uvádí Marcel Divín, Branch Office Manager, společnosti Epson Europe. Jeho slova na tiskové konferenci uspořádané u příležitosti partnerského setkání v Praze stvrdila názorná ukázka se speciálně upraveným bicyklem vybaveným k výrobě elektřiny pomocí dynama. Zatímco inkoustový stroj se povedlo tímto způsobem přimět k vytištění alespoň jedné stránky, zatímco výkonnostně srovnatelná stolní laserovka se vůbec nerozeběhla, neboť jen při zahřátí tiskového válce má příkon cca 90 W, na což výkon Martina Luckého ze společnosti Epson, který se ten den opřel do pedálů, i přes slušnou kondici zjevně nestačil.

Moderní inkoustové stroje řady WorkForce Pro využívají tiskovou hlavu PrecisionCore, což je škálovatelná technologie využívaná také v průmyslových systémech, a díky tomu nabízejí velmi dobrou úroveň rychlosti, nákladů na tisk, a to při minimu nutných zásahů obsluhy a ohleduplnosti vůči životnímu prostředí.

„V rámci nezávislých testů bylo dále zjištěno, že modely WorkForce Pro produkují až o 94 % méně odpadu ve srovnání s laserovými zařízeními a kopírkami. Při jejich provozu totiž nevzniká ozon a využívají méně spotřebních materiálů a součástí, které vyžadují pravidelnou výměnu,“ komentuje Marcel Divín, Branch Office Manager, společnosti Epson Europe. Rychlost při tisku krátkých úloh je podle něj až 3,5krát vyšší při zachování vysoké kvality tisku. „Ve výsledku to znamená, že tiskárny z řady WorkForce Pro mohou firmám ušetřit až 4,5 pracovních dnů v roce a až 4,6 milionů eur měsíčně všem podnikům v západní Evropě,“ dodává Marcel Divín.

Bližší seznámení nabízí redakční video, které představuje multifunkčního zařízení Epson WorkForce Pro WF-6590DWF.

Softwarová řešení pro firemní tisk

Zásadní novinkou Epsonu jsou nové softwarové nástroje kompatibilní s řadou produktů WorkForce Pro, které mají poskytnout větší bezpečnost, flexibilitu a efektivitu při práci s podnikovými tiskárnami.

Konkrétně Epson Print Admin je určen k vytvoření bezpečného a kontrolovaného prostředí pro tisk, skenování a kopírování se zabezpečením přístupu pomocí čteček, přihlášení či PIN kódů. Navíc podporuje i efektivitu podnikového tisku prostřednictvím užitečných funkcí jako je automatický oboustranný tisk, „nucený“ černobílý tisk určeného typu dokumentů anebo funkcí vyzvednutí tisku na libovolné tiskárně v síti, a to bez ohledu na velikost firmy.

Systém Epson Device Admin je zaměřen na vzdálenou správu prakticky neomezeného počtu tiskáren a skenerů tohoto výrobce, nasazených ve firemní síti – což samozřejmě znamená úsporu nákladů a času a minimalizaci prostojů. Se softwarem Epson Open Platform myslí výrobce zejména na vývojáře třetích stran – nabízí jim totiž platformu pro vývoj aplikací, která dovoluje využít flexibilitu a přizpůsobitelnost multifunkčních tiskáren a umožňuje je adaptovat podle potřeb a měnících se požadavků firem.

„Systém EOP poskytuje úplnou kontrolu nad průběhem tisku. Využívá standardní technologie pro webové služby, proto je možné snadno vyvíjet aplikace. Zákazníci tak mohou lehce integrovat libovolná kompatibilní zařízení z řady WorkForce Pro do používaných podnikových procesů a pracovních postupů,“ vysvětluje Marcel Divín, Branch Office Manager, společnosti Epson Europe.

Exit mobile version